用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心裏很不寧靜
樓主: lebon
go

心裏很不寧靜 [複製鏈接]

重拾信心,有更好的明天等緊你,面試太多不同的因素在內,要有信心他是叻叻

原帖由 Lenatsang 於 11-11-28 11:02 發表
題外話, 有一天去飲宴, 席上有位在某香港大學的教育部教授, 他說朋友也是經濟教授.

他小女小5時, 有條問題問, 80年代, 請試分析香港的鑽石山, 深水po, 大埔, 鰂魚涌, 這些地區, 對香港經濟有什麼影響? 後來那個經濟 ...

嘩! 真係好深呀!

平常心: 收又唔出奇, 唔收又唔出奇.....

不過最奇係住我樓上既星期六收到信而我仲未收到...

我仔仔都係Waiting!
不過我真係估到結果係如此!
小朋友有做晒所以野, 但係唔Sharp! 我觀察到老師其實都好留意家長, 但係我同個仔一樣, 唔Sharp!

係囉, 都唔明佢地收生標準, 我唔會輸打贏要, 我個女in得好而waiting, 我會呻+好奇, 同樣我個女in得唔好但waiting而唔係reject, 我一樣覺得好好奇,
我個女係in根德園in得最差一間, 果日佢超唔開心, 老師問佢答又答得細聲, 歌又唔唱, 又唔望老帥, 但我估唔到佢都可以waiting,我估係我in得好囉, 我笑得好開心,答又答得好傻,我直頭話我唔識答你問題, 因為乜乜物物咁, 可能老師鍾卦!!
幸好之後佢in的學校都in得非常好!!

原帖由 lebon 於 11-11-28 10:44 發表
還有一點想抒發,小學派位制度又是令人沮喪。首先是自行收生,即是世襲制。跟著,竟是與學習能力無關的大抽獎。我真的很難相信學生是學業前程不是靠實力,而是靠世襲和抽獎運氣。於是,不服這遊戲規則的家長們又要繼續為兒女們 ...

同意, 不太公平

回答返主題
無計,太多小朋友competition 超大
不過唔好唔开心
仲有机

我可能會遲d 放返個offer 出黎.
有d 人都會

原帖由 lnp 於 11-11-28 13:03 發表
回答返主題
無計,太多小朋友competition 超大
不過唔好唔开心
仲有机

我可能會遲d 放返個offer 出黎.
有d 人都會

你係咪有高主教??  兩間你點揀??

我同樓主一樣呀, 囡囡表現真係好好, 老師又問佢中唔中意呢間學校, 囡囡答左中意之後老師話, 咁下次再返黎啦bor...後黎仲抱起我囡囡叫囡囡錫佢一啖.
當收到係waiting時我都upset呀...個心係唔忿氣. 到底問題出係邊呢??
不過依家唔再upset了, 放時間係呢d地方唔upset, 倒不如正能量d吧. cheer up

Seems like only waiting no 'reject ' letter

七成運氣
重新部處

唔好再唔开心啦
一家人开开心心最重要

樓主唔好灰心,我阿女上年考pn都係,表現好好,當時讀緊同一校playgroup, 仲搵兩個介紹人都唔收,當時真係好唔開心,但原來未必唔係一件好事,如果阿女入左呢間讀pn, 我今年唔會再戰,而家好好彩可以比阿女入到原先心儀小學嘅幼稚園,所以呢個可能係緣份呢。

waiting =/= reject
因為有人收到reject信

收到 waiting, 也沒有辦法了...當日 interview 的 teacher 只係要求我女女做左: 1) 切動物 puzzle, 2) 坐低先 (因我女女見到佢拎第二份 puzzle 出黎就企左起身), 3) 幫我執番d野佢啦....當中就問左3個問題: 你叫咩名, 你幾多歲, 呢個係邊個(指住我)....佢全部都有做..負責比分的 teacher 就開始問我問題了. 我見 teacher 同我傾計時都有細心聆聽我講的野, 有時又閃一閃眼, 同埋聽見我有朋友的女兒係度讀仲好開心咁點頭在紙上mark低d野. 之後我仲諗 tecaher 可能係睇小朋友的反應, 速度, 所以問咁小問題就okay (因我女兒係大女, 反應也快)...而家收waiting, 雖然知多人報, 不過總有d失望..大家也加油吧...

回復 29# jlbb1 的帖子

waiting =/= reject
因為真係有人收到reject信

我直頭覺得我個女果日既表現應該俾封reject信佢啦, 仲wait??

一山還有一山高
大家都會認為自己子女已經做得最好 (呢點係人之常情)
大家又有無想過問題可能唔一定係在於子女身上
會係父母/ 家庭背景 /又可能其他人真係做左其他功夫?
不要說唔公平
呢個世界幾時有公平過 ?
遊戲係咁玩 你自可以選擇玩or 唔玩

係幼稚園面試中, 有d小朋友真係好多offer
有d又真係一個offer都無...點解 ???
可能每間幼稚園既收生要求都大同小異.

相信係呢度既父母都一定唔會只幫小朋友報幾間熱門既學校,點都會考定其他次熱門學校作back up.
而且到下年6至7月又會有好多位放番出黎. 可能到時有意外驚喜呢 ?

失落總會有, 跌低再爬起 幼稚園唔得.只好為考小學再準備好,再戰. 到考小學就係要見小朋友真功夫了.
大家加油啦!!!

原帖由 NICOLE123 於 11-11-28 13:52 發表
一山還有一山高
大家都會認為自己子女已經做得最好 (呢點係人之常情)
大家又有無想過問題可能唔一定係在於子女身上
會係父母/ 家庭背景 /又可能其他人真係做左其他功夫?
不要說唔公平
呢個世界幾時有公平過 ?
遊戲係 ...

"有d小朋友真係好多offer
有d又真係一個offer都無...點解 ???"

對, 每年都有呢d case; 總有人間間都收, 亦有人間間都唔收...真係只係運氣??!!

問題未必係小朋友面試表現唔好,而係人地學額唔夠. 如果人地收100人,有101位小朋友面試表現超佳,都會有1位小朋友waiting而最後被reject的.況且,waiting 即係仲有希望...
‹ 上一主題|下一主題