用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女孩子讀高主教
樓主: coolchoir
go

女孩子讀高主教 [複製鏈接]

原帖由 linda0818 於 11-12-2 23:10 發表

見到D個POST真好笑,現在是什麼年代,原來都仲有D人咁諗野...小女已注册高主教,明年讀p1,男追女根本就是社會既自然現象,所有男女校都可能會有這樣的情況,家長只需要給予正確觀念及教育,應可避免拍拖的情況過早發生(如小學),純 ...

可能你唔係男/女校出身,我可以講你知,我以前間男校,到中四全級才有三個同學拍拖,當然係人都知佢要拍拖無論男/女校都會拍啦,唔使你講係人都知這道理啦,而家講o既係機會率呀,如果你個女中一開始日日都有男生打電話比佢,即使佢唔拍拖,你都煩啦,一個半個追佢,佢唔受,10個追佢都唔受,到一百個追佢,梗有一個受啦,本來年輕人,拍下拖好正常,但我接受唔到中學開始拍拖,你認為拍拖唔會影响學業?所以我會灌輸我個女,只要佢上到大學,拍拖呢方面我唔管佢,但在中學期間,希望將佢會拍拖o既機會率減至最低,家長可以做o既係得咁多,當然佢要拍係上黎都唔到你管(唔使你講係人都知)
好奇怪有家長希望個女遇多D餓狼,仲愈多愈好,呢D所謂經驗要唔要都把啦
仲有呀,男校係冇基佬架,只有餓狼,我地離開在學校出到黎社會好識得/鐘意同女仔溝通架

回復 21# OB-father 的帖子

請問知吾知高主教書院有冇預留位俾女仔升上去?

sorry, post deleted

回復 3# OB-father 的帖子

講得好, 雖然話要拍拖就讀咩學校都會發生, 但我可以話比一D事實出來

男仔發育期間血氣方剛, 只要就手, 根本不介意實踐下Bio堂學過既野, 而且, 男多女少, 一早以為自己眼前個同學是超級美女, 畢業之後見識多了, 多數是分手收場

水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁

我諗在男校長大的Daddy 會有同感

小學都OK, 中學就可免則免

水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁

嘩....我以前讀男女校, 平時游水堂分男女上課, 無乜問題, 反而D 女仔會懷疑男教師會"目及野", 至於水運會D 男仔見慣大場面都無乜事. 但一想到男校女生就.....

原帖由 OB-father 於 11-12-2 16:27 發表

朋友個女係高主教讀緊P1,仲幾靚女,隔離個男同學巳經向佢示愛,話好鐘意佢等等
小學仲可以話小朋友,唔識野玩下玩下,去到中學會點,真係唔敢諗
又講下小弟中學讀藍田某男校,唔知點解中六會收幾個女仔,我可以講大部份同 ...

吓! 呢個問題是男女校都會有啦! 幼稚園已經識講鍾意邊個男同學女同學.

至於中學, 我以前讀果間超級尼姑庵, 一樣有學姐學妹放學後去隔離和尚寺等放學. 我覺得是家庭教育多過學校問題.

原帖由 Cartier 於 11-12-5 13:32 發表

吓! 呢個問題是男女校都會有啦! 幼稚園已經識講鍾意邊個男同學女同學.

至於中學, 我以前讀果間超級尼姑庵, 一樣有學姐學妹放學後去隔離和尚寺等放學. 我覺得是家庭教育多過學校問題. ...

如果你睇過Discovery channel, 獅子們是選一群羊之中最易得手的一隻, 但大部分既羊係唔會有事, 正如是女校也有人等放學一樣

而男校女生, 就是大陸動物園的表演, 掉隻羊入獅子籠

我不反對中學拍拖, 但若成為狼群中的羊, 似乎對個人成長不是太好.

thxthx!!! such a very good pt of view!!!!!!

原帖由 linda0818 於 11-12-2 23:10 發表

見到D個POST真好笑,現在是什麼年代,原來都仲有D人咁諗野...小女已注册高主教,明年讀p1,男追女根本就是社會既自然現象,所有男女校都可能會有這樣的情況,家長只需要給予正確觀念及教育,應可避免拍拖的情況過早發生(如小學),純 ...

仲有呀,男校係冇基佬架,只有餓狼,我地離開在學校出到黎社會好識得/鐘意同女仔溝通架 <-- really?
anyway,  我都主張男女校多一點

同埋時代真係唔同哂
我地果時睇既同性戀, 會覺得係錯既行為, 但係而家, 已經大眾化, 接受哂. 但係接受還接受, 當發生係自己屋企又係另一回事.

不過我都同意既係, 男太多, 女太少唔係咁好.
不過都係果句, 而家呢代, 對性, 對男女關係真係大不如前
可能係我保守, 可能係我唔合時宜

原帖由 OB-father 於 11-12-3 10:32 發表

可能你唔係男/女校出身,我可以講你知,我以前間男校,到中四全級才有三個同學拍拖,當然係人都知佢要拍拖無論男/女校都會拍啦,唔使你講係人都知這道理啦,而家講o既係機會率呀,如果你個女中一開始日日都有男生打電話比 ...

好攪笑!你們講到咁誇張,嚇死現在讀rc啲家長喇!

不過照計學校都知個問題㗎,點解唔快點做到真正coed呢?

係啦,最好學校而家公報佢地收咗80男60女,咁就唔洗煩啦! 起碼唔會有咁多女生家長想打退堂鼓

原帖由 cmchang0927 於 11-12-2 12:57 發表
我嫌佢太好動, 初初諗住同D女仔一齊會靜態D, 好arrogant個種, 點知現代老師又比較和善, 好多女仔又好"活潑", 入左女校都改唔到D跑來跑去性格........  

可否告之你囡囡是讀哪一間女校呢?
其實有時我都會嫌佢太嘈同煩, 不過覺得童年好快過, 佢咁有童真我都是喜歡的......

"水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁"

笑咗, 但確係事實......

跑馬地個間聖保祿.... 我覺得好多同學仔都好活潑下...
原帖由 coolchoir 於 11-12-5 22:24 發表

可否告之你囡囡是讀哪一間女校呢?
其實有時我都會嫌佢太嘈同煩, 不過覺得童年好快過, 佢咁有童真我都是喜歡的......

原帖由 bachmann 於 11-12-5 13:58 發表
.....   而男校女生, 就是大陸動物園的表演, 掉隻羊入獅子籠 ...

Hahaha.  你令我回想起一件事.  我工作的部門是男多女少, 仲要女同事們都已婚.  早幾年有個外型頗遜的單身女同事joined in, 一年多d時間, 已不再是剩女了

"水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁"
Sorry,何止萬人空巷,當一上水o個個moment, 全場陷入一片瘋狂狀態,尖叫咆吼仲勁過紅館,最記得有個miss第一時間冲上前拎條毛巾包住個女仔

原帖由 Trackspecials 於 11-12-5 20:36 發表
好攪笑!你們講到咁誇張,嚇死現在讀rc啲家長喇!

不過照計學校都知個問題㗎,點解唔快點做到真正coed呢?

咁又唔係喎,我反對中學時期男校女生,小學冇乜大問題,况且RC校長及老師特別照顧女生

我囡由k2開始,對異性思想方面比同齡成熟,所以我幫她選女校. (會比較專心d)

原帖由 OB-father 於 11-12-6 10:44 發表

咁又唔係喎,我反對中學時期男校女生,小學冇乜大問題,况且RC校長及老師特別照顧女生

小學當然是無大問題, 但如果女生成績不足以派去其他比RC更好的女校/男女校, 咁到時就要直上中學與狼群生活六年...

反過來, 女校男生的真光小學, 上中學時男生一律無得留低, 當然, 自己出去拍拖是很難管, 但減少很多校內問題
‹ 上一主題|下一主題