用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sorry...I quit....good lucks to all
樓主: lnp
go

sorry...I quit....good lucks to all [複製鏈接]

何需動真火呢 ? 不過香港普遍既投訴 / 批評文化越來越犀利. 人地好又會眼紅, 唔夠自己好會暗笑, 自己個小朋友考到就係實力, 考唔到就係唔好彩, 人地就係死好命....我地真係變得越來越難客觀去評論一件事, becoz we take it too personal.

報幾多間 / 跨區報, 其實最終係自己負責, 聽多D了解多D或者會改變自己既睇法, 但係最終都係要說服自己點解咁樣或者點解唔咁樣, 唔需要為左人地同我地唔同而咁勞氣啦.

回復 5# Ackl1002 的帖子

LIKE!!!! totally agreed!

樓主,唔使咁怒氣。 如果我冇記錯你應該系幫小朋友報佐19間KG果位。 其實你報幾多間,遠唔遠其他家長冇權話你對話錯,只不過大家都係俾D意見你參考啫。

其實個個都想子女好,我個人會了解小朋友能力同性格再作選擇(雖然現階段未必睇到),但我見到名校未必適合我個女,因為老實講,你叫我宜家去讀D名校(考試90-96分相差87排名,平均分要用4個小數位來計算) 我自己都頂唔順,將心比己,小朋友頂唔頂得順我就唔太肯定啦。

無需太介意人地的批評,將呢D作為一個意見再自己衡量一下啦,始終呢度系個公開的平台。 祝你能搵一間適合的KG俾你的小朋友

回復 12# 藤媽 的帖子

藤媽, 我俾 100 個 Like 你

回復 23# mamacharchar 的帖子

唉         人身攻擊
又話我short 咗
美女廚房
自私

不過最嬲係好似我搶嘢咁
有時食野都唔知去邊
open rice 話好食咪去排隊
入去食完都唔知好定唔好
味上網吹吓水

報kg 人山人海
唔報多十間点得

人身攻擊   点忍呀

原帖由 lnp 於 11-12-5 16:13 發表
又話我short 咗
美女廚房
自私

不過最嬲係好似我搶嘢咁
有時食野都唔知去邊
入去食完都唔知好定唔好
味上網吹吓水

報kg 人山人海
唔報多十間点得

人身攻擊    ...

咁有啲家長係失望既情況下都想搵啲野發池吓
你係呢個時間咁高調post呢啲topic難免有人攻擊你~~~

退後一步; 諗吓人地點解咁做
大家體諒體諒~~

(1) 知自己做緊咩決定 +
(2) 開放接納多方意見 +
(3) EQ 要夠高

何需介懷 ?

原帖由 lnp 於 11-12-5 16:13 發表
又話我short 咗
美女廚房
自私

不過最嬲係好似我搶嘢咁
有時食野都唔知去邊
入去食完都唔知好定唔好
味上網吹吓水

報kg 人山人海
唔報多十間点得

人身攻擊    ...

原帖由 mamacharchar 於 2011-12-5 15:49 發表
藤媽, 我俾 100 個 Like 你

哈哈,唔駛咁多like,袋唔晒。

討論區本來就係咁用架啦,唔岩睇熄機訓覺幾好? 識到真心朋友又有得著,有人插自己又可以多角度幫自己思考檢討,多謝都黎唔切!

人身攻擊?"認真你就輸了"

香港媽咪嗲哋,大家一齊放鬆d啦

回復 27# bopui0607 的帖子

可能上开open rice 开心討論开食嘢
以為傾细路嘢可以开心d

太天真

大家上呢嚟度,都喺想交換吓資料同心得,亦揾同路父母分擔吓壓力,互相支持吓,所以我想大家發表意見時,都應該多點尊重和包容,咁我哋喺呢度討論先會有意義。

大家都放鬆D,希望每位小朋友都可以開心快樂咁去返學!! Good luck!!

樓主, 只要我們的出發點是為了愛我們的兒女,這已經是一件很美好的事.

醒目開學勳章

版主按 :

有關文章題目已變成沒有讀取性,如一天內無改善,將關閉此帖。

多謝合作!

inp, relax!!   

唔好話你是否玩家, 是否報得多kg, 就算你好心俾意見幫人, 唔啱聽一樣會俾人插, 叫你 , 而且"意見"無分對錯, 大家想法唔同而已.........有些家長可能覺得"你的諗法" 或者是"你的做法" 有問題, 但並不是針對"你個人"........咁樣諗的話, 心情既可以好些, 又可以跳出來重新審視別人的觀點, 不會浪費其他家長的好意.......right?  

所以我認為你要做的是為你女女考"好的", "適合佢的" 學校, 如果真是要keep 住一些offer 再諗, 盡量是"揀一棄一"的做法, 因為你只會越揀越好, 唔需要hold 太多offer...... Good Luck to you and your gal!!

個個都想為子女好, 相信你都係..........以上只是我"多口"的個人意見, 希望你"不喜勿插"

p.s.  pls check pm! THX!

‹ 上一主題|下一主題