用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請各位有小一面試經驗家長給予選幼稚園意見! ...
樓主: pigpig33
go

懇請各位有小一面試經驗家長給予選幼稚園意見! [複製鏈接]

仔仔錫錫你 發表於 12-1-4 10:14
3年後小朋友要考小學,你試下list 8間小學出來,如果—間都無民小份就KV,有民小就選民幼 ...

我又未做資料搜集, 況且個女真係仲細, 未認清佢的性格, 強項, 弱點和發展潛力時我又不想太早下定論, 但當然心目中都有些所謂的dream school想佢試下, 如:-
1. SPCC
2. DGJS
3. APS
4. KTS
5. GH (呢個機會好渺茫, 阿女面試當日表現唔夠sharp)
6. HY
7. Maryknoll

只是諗到就寫, 未做功課唔係間間知道佢地係唔係DSS, 如果要靠大抽獎就機會唔大啦, 因為我又冇讀過呢幾間, 爸爸都冇, 又冇人事關係..........

haihaimom 發表於 12-1-4 09:23
Do u have confidence to get a good DSS/private school. IF yes, go for KV. If u think it is 50/50, Mu ...

哈哈......本身都有信心的, 但係看得多了你們的血淚史, 又有些怯怯地啦~~~~

BB成長期 發表於 12-1-4 10:19
回復 仔仔錫錫你 的帖子

good idea.

加油, 今年幼稚園競爭好激烈, 民生的校工親口同我講, 今年收3000+ 申請, 學位300; 培正盛傳有6000+ 申請; 德望都話有3000+ 喎; SC 和 KV 就話有約8000+申請...........不敢想像到升小時又係一個什麼境況!?

myac 發表於 12-1-4 11:15
SUCCESS = SCHOOL INPUT + PARENTS' INPUT

So you need to ask yourself whether you are capable and wil ...

Agreed! No matter which school we finally adopted, it's always true that parents can make a difference for the child!

tkyy 發表於 12-1-4 18:23
樓主,三年前小兒考幼稚園時,有kv, 民幼、聖羅撒,sc 收,最後我們選左kv, 因為喜歡它傳統,程度深,接小 ...

我真係好開心, 終於俾我可以同KV應屆畢業生家長交流意見, 妳的意見好有份量, 令我有些釋懷, 放心去揀KV的感覺. 但真係想問, KV是否完全零家長參與? 那麼, 同班同學的家長有會否私下組織一下班活動?
又, 你的囝囝真的完全沒有讀課外進修班嗎? 好多人話KV英語會話唔夠SC好, 但我見小一面試好多時都考考生英語表達能力, 係呢方面, 你囝囝是否都能在沒有家長太多的"訓練"和"模擬面試"的情況下應付自如嗎?

在BK看到有家長話KV會要跟唔上的學生退學, 是真的嗎?

對不起, 問題太多了, 但您的出現令我太興奮了, 一直覺得KV家長係BK較為沉默和少留言!

謝謝妳的好心幫忙!

sytw 發表於 12-1-4 22:01
龍校始終有龍校好處,進可攻退可守,不過聽朋友講民幼並唔係100%上到民小,當然比率不會太低。而KV我相信一 ...

幣在民幼唔俾參加大抽獎, 參力抽獎會視為放棄直升資格, 係九龍區的龍校黎講, 只得佢有呢個要求! 所以, 另謀出路只可向DSS看, 咁又去番同一個問題, 如果係咁, KV似乎優勢較大!

dwkw333 發表於 12-1-3 23:38
Would you satisfy if your daughter is studied at 九龍民生. If yes, then 九龍民生. Otherwise, KV. Goo ...

因為據聞民生只係收大概60-70%幼稚園生上小學, 而中學又只收約70%的民小學生, 計起上黎, 由幼稚園到中學只剩少於50%? 咁好自己就會諗, 如果阿女一個唔好彩, 升唔到上去要出去考直資的話, 優勢會否比KV差......我老公就是就著呢一點去分析成件事...........anyway, 多謝你的回覆和幫忙!

回復 tkyy 的帖子

haha!你嘅case同我一樣,我喺在職媽媽,我仔都考倒SFA, KTS, APS 和 SMC,如果讀傳统小學,kv可以幫小朋友打好學術上基礎。

7 間中有2間唔係DSS/私小。我比多4間你 : SFA,TSL,CKY,民小。你選3間,如果都無民小就真係無必要讀民幼。

但如果去左一條龍的幼稚園, 小心到 in 小學時人地小學見你有龍校小學, 可能會感覺你當佢地係 back up, 未必會俾 offer ,今年我識不少的半龍校生, 全部表現都不錯, 但沒收幾個 offer, 所以入得MS 就預90% 會留在 MS好些..

KV 就寫字同紀律都不錯, 但面試時是看小朋友本身為主, 如果小朋友是靜的, 就keep 在 MS 較安全, 因  interview對靜的 小朋友不太有利, 就算KV 出來亦未必在 interview 有特出的表現..

HaYi 發表於 12-1-6 13:40
但如果去左一條龍的幼稚園, 小心到 in 小學時人地小學見你有龍校小學, 可能會感覺你當佢地係 back up, 未必 ...
咁我個女又真係偏靜的, 坐定定佢就可以好好, 反而叫佢好好奇咁四圍探索又未必可以好雀躍.............不過, 經過咁多番討論, 我對作出決定都開始有點眉目了! 還看過完年後, 最後那兩間龍校的結果如何, 到時再作最後決定吧!

pigpig33 發表於 12-1-8 23:25
咁我個女又真係偏靜的, 坐定定佢就可以好好, 反而叫佢好好奇咁四圍探索又未必可以好雀躍.............不過, ...

你係大囡定細囡? 嗰d好奇周圍望探索的反而在interview中都幾吃虧,坐定定乖乖地的就較受歡迎。
小朋友而家靜d唔等於佢三年後都係咁。

亞仔當年考到 民生、KV、SC 及中環聖公會。我們選了SKH.不過,亞仔有個家姐讀緊有直屬英中的津小,亞仔到時(乜都考不到)都可以入硬家姐間小學,基於這原因我才會比他讀SKH。若果亞仔是獨子、頭生、家姐讀女校,我就會揀民生。

我個小朋友是KV畢業, 現讀小一.  KV是中英數要dictation and quiz, 但我不覺得幼學生感到有壓力, 不是想像中咁hard. 因為課程教快咗, 可以唔駛出外補習添.

回復 pigpig33 的帖子

我仔仔今年KV K3, 考小學都算理想(請check PM), KV 的確為小兒打好基礎, interview 有幾間學校著重考學術如APS, KTS, SFA, 我覺得KV都有點優勢, 我見今年嘅KV 生很多都考得不錯 .  如果民小並非你心儀的小學, KV 是不錯的選擇!!

The choice really depends on
1.  do you like Munsang Primary School?  
2.  what kind of eduction you want to provide to your daughter?

As a parent of two sons who are now studying in Munsang kindergarten, I find this is a great kg.  I understand  some of you may think that MSC kg's curriculum is too easy.  I want to tell you that it is not.  Someone has already mentioned that there is a lot of changes in these years.  Some of you like some kg because they teach in higher level of curriculum.  Just want to ask that do you really want your kids start to have dictation, quiz and just sit in the classroom in their early school life.  Do you think it is called discipline?  MSC kg has a lot of different visitings among the year (K3) like visiting library, fire station, Road safety center(??) and he is visitng Ocean Park today. What a varity school life!

May be some of you think that some very famous school has advantages to apply for their primary school.  I agree that some smart kids really get a lot of offers, however, please surf for some forums that there is still a lot of kids did not get any seat upto this moment.  

Good luck to you.  

回覆:懇請各位有小一面試經驗家長給予選幼稚園意見!

真的很感謝各位KV & MS家長跟我分享,終於決定揀KV,因為希望阿女升小時有更佳的準備。

My daughter is studying k3 at KV.  She has several offers like SFA, KTS, APS, 優才、港大同學會、禮賢、培道、王錦輝、音小。we already made the decision on SFA. You can let your kid to apply more schools to get chances. You may not know the criteria of school admission.
But the academic standard, good social skills and presentation, and good character and manner are so important to face  interview.
Good luck!

tkyy 發表於 12-1-4 18:23
樓主,三年前小兒考幼稚園時,有kv, 民幼、聖羅撒,sc 收,最後我們選左kv, 因為喜歡它傳統,程度深,接小 ...

tkyy 你好, 我也是有點擔心KV 太著重學術, 小孩是否每日也正常的遊戲/音樂/美術/戶外活動等........
另外, KV 是否可以 train up小朋友自信心呢?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題