用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家好嗎?
樓主: yoyococo
go

九龍塘聖家好嗎? [複製鏈接]

Chulay & Heidi 媽: 好多謝你地既解答, 令我地一班將要入讀聖家家長心情都放鬆d, 我都知聖家無論在學術上, 品德都有很好口碑, 而且我相信校長老師都很愛小朋友, 所以我先會放棄抽自己所屬小學而轉抽聖家, 我會同努力囡囡一齊努力.
Heidi 媽: 我在聖家版面睇過哂你既留言, 好開心有一位咁有心家長, 雖然囡囡已升上中學, 但你仍然有著對聖家既愛同關心.

請問各家長,
我在大抽獎甲一和乙一都是聖家,機會大嗎?
以往有没有這樣排位都入唔到?

HF is a very good school and quite all-rounded.

But I agree that if kids can't bear pressure, they will be unhappy.

If the kids can catch up, they will have very good foundation.

HF is good in building the language foundation of kids.

I am a p.1 parent and have used to its requirements after 4 months.

My girl and me love the school very much!

No efforts no gain, it's true.

回復 alljodesign 的帖子

我個女都係今年九月會讀聖家P1, 真係都驚緊佢谷唔到.  其實我身邊有差唔多十個聖家唔同年代的學生, 由80年代到現任中小學生.  佢地全部都覺得聖家係一間好學校.  德育好好, 學術都好, 不過就好傳統.

回復 stephanielum 的帖子

hi stephanielum, 我都開始同阿女講定小一D 野, "小一好多功課架, 你要比心機! 仲有好多野學, 好忙架!! 到時仲有默書, 測驗同考試....." 可能佢都未識驚, 不過我都會同佢講D 開心野.... 就係佢可以自己係小食部買零食

回復 hilarylau 的帖子

hilarylau, 傳統好呀! 無咁易學壞, 仲有我鍾意聖家係女校, 我唔想阿女咁快拍拖

回復 Heidi媽 的帖子

Heidi媽, 你囡囡依家係咪讀聖家中學? 其實有幾多 percent 可以升番中學呢?

hi, 前兩日同亞女去圖書館借書, 借左一本叫 "小一新生" , 書中介紹小一會面對既野, 等亞女可以知道多d, 睇完亞女話佢好鍾意小學有小息, 可以同同學他傾計同一齊食茶點.

九龍塘聖家功課量應該比九龍城果間少d.

朋友個女讀九龍城果間, 真係幾多功課, 課外活動比較少, 佢話佢地果間成績同入返自己中學的比率比九龍塘果間好啲.但我自己覺得九龍塘聖家的女孩子活潑啲同有自信啲. 成績都唔錯

回復 277177 的帖子

D 人抽到而唔讀係因為怕自己個女讀唔掂, 受唔到D壓力姐,>>>>不同意, 因我都抽到但我係放棄(有2間私校已收及是英文小學)

當初九龍塘聖家是20分是最90%入到比起任何一間天主教女校都大機會,而曾經想抽聖羅撒但20分機會係LOWER THAN 聖家

我相信嘉諾撒會所以學校都係好學校,而第2原因放棄就係知道嘉諾撒會學校如果大家係同會係不能轉校(心儀另1間嘉諾撒會),現在有好的私校再手亦可以大抽獎, 而另一點係2間聖家係同時直屬中學及沒有資料可以睇取了自己中學會派去邊間萬一去BAND 3 咁就頭痛, 另原選擇間BAND 1 學生多的私校

OB-father

如果大抽獎不中可以叩門,但KLN TONG 聖家是筆試 來緊幾個月同小朋友好好預備

請問英文程度如何?  學生有沒有補習英文呢?

兩間聖家都是傳统女校,但九龍塘聖家是否加入活動教学及project based 嗎?

忘記咗近年來有些小朋友P2轉去APS宣道

哈哈!聖家係冇小賣部既,因學校唔鼓勵小朋友食太多Junk Food。而自助食物機亦都冇八達通,要自己帶散子買零食。所以小朋友通常都係自己帶零食返學。

回復 Freshment 的帖子

咁又好喎, 無小食部 我可以幫佢選零食, 藍梅乾, 開心果, 燕麥條.... 正!!!

that's why it is a very clean campus, new inside.

1.如心儀聖家九龍塘, 萬一大抽獎唔得, 最後是否可叩門的?
2.另外, 看你們的討論, 是否選一間傳統幼稚園會較易適應? 我看另一些討論聖家小一生, 是KV畢業生呢.  
3.是否 都因為不是自己校網, 又是大抽獎唔中, 去到叩門時, 聖家喜歡收KV 學生?
因為想向這條路行, 而決定唔到揀一間什麼的幼稚園給女兒, 請指教.

冇意中比我係到發現有個聖家九龍塘 topic, 我覺得聖家係一間很好的學校, 我個人認為學校學術方面不算太谷, 但朋友的朋友就覺得谷, 最後要退學, 這就見仁見智, 但學生的品行就好好
‹ 上一主題|下一主題