用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 4歲才開始上慕道班會太遲嗎?
樓主: ivychansl
go

4歲才開始上慕道班會太遲嗎? [複製鏈接]

回復 Gerard 的帖子

其實如果呢五分可以令父母認真去認識天主,並唔係一件壞事。不過當啲父母當件事係一個着數,咁就真係忍唔到,唔可以唔出聲!

喺成個慕道班,裡面教會投放嘅資源,導師義務公作所付出嘅時間,代父母所花嘅準備,真係所有教友都全心投入。但係最激氣係叫父母受洗後番教會嗰陣,有部份新教友仲覺得俾咗年幾嘅時間上慕道班係一個好大嘅付出,唉.........

最攞命係仲有班父母幫仔女入到天主教學校後,調轉槍頭叫學校減聖經課上堂時間,完全感受到耶穌俾猶達斯出賣嗰種心痛.....

醒目開學勳章 王國長老

我男家屋企人為左五分要對仔女上慕道班,
但最可笑係父母都係拜觀音,
為左入名校乜都做齊,
入到............即刻唔再返教會.

恩盈    發表於 12-2-7 03:29
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:SCKnight 的帖子

醒目開學勳章

回覆:4歲才開始上慕道班會太遲嗎?

父母上完慕道班領洗時, 應該要仔女未夠四歲先可以一同領洗.
小朋友自己返主日學的話, 應該要返足三年, 夠十歲先可以領洗. 大致上係咁, 有錯請各位賜教.
‹ 上一主題|下一主題