用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 粉嶺去黃埔讀會唔好遠呢?
樓主: chingcat
go

粉嶺去黃埔讀會唔好遠呢? [複製鏈接]

原來搭巴士轉一次車都可以了  安心好多了

簽名被屏蔽

我其實可以返媽媽屋企等。依家老公又話叫我楂車出去喎! 但一星期有2日我要自己搭車返屋企

回覆:粉嶺去黃埔讀會唔好遠呢?

I also think that it is worthy to study in this kindergarten if you live so far! This is not the top kindergarten!

回復 chingcat 的帖子

點轉法呀?搭270A?去到邊度,轉咩車呀?
記住要預鬆D時間喎,要等兩次車!轉車要唔要行一段路先?同一個站轉到就好D!
仲要考慮埋朝早返工時間塞車呢!有時人多上唔到車,有時上到車無位坐,唔一定有人讓位架!
你有時間既話,預早試一次行程,睇吓情況如何先再決定都好呀!
如果有時自己開車,間中搭車,都好過日日搭車既!
你都可以考慮,搭巴士去到九龍某個站轉校車或的士.

回復 littlecook 的帖子

行過對面搭212,30X。老公都話可以問學校有冇校車去沙田,大埔喎!明天會問清楚學校,但我這裡一定不到的。

回覆:chingcat 的帖子

其實呢間學校真係唔係好到要坐咁遠車出去,唔明樓主點解要咁堅持!就算揸車油錢都喺番到!相信好多學校英文都好過佢,boxhill, think, etc. 馬安山間威寶都有國際班,全英文,英文環境一定好好多。你哋想個仔學好英文,但呢間係咪真係好到要出到咁遠?你哋有沒有真正做過research?

回覆:chingcat 的帖子

其實呢間學校真係唔係好到要坐咁遠車出去,唔明樓主點解要咁堅持!就算揸車油錢都喺番到!相信好多學校英文都好過佢,boxhill, think, etc. 馬安山間威寶都有國際班,全英文,英文環境一定好好多。你哋想個仔學好英文,但呢間係咪真係好到要出到咁遠?/你哋有沒有真正做過research?

回復 Babyarsene 的帖子

其中一個原因係婆婆住九龍,我都要常常回去看她. 而且只有這間收。

我就不太相信近d冇...

spmok1999 發表於 12-2-23 09:46
我就不太相信近d冇...

樓主講左啦,學校近婆婆屋企嘛!

我自己覺得如果係呢間就唔值得囉
你可以搭270a 係萬基大廈落車轉7b
我以前都住粉嶺..咁轉車真係好辛苦

如果你話番九龍塘 我又覺得ok囉

夢B 發表於 12-2-23 10:03
樓主講左啦,學校近婆婆屋企嘛!
近婆婆屋企, 但又唔係住婆婆屋企, 小朋友又點可以同大人比, 如果出o黎返搵食幾遠都要去, 但若果有得揀我寧願揀近D, 但係唔認真用心去搵又點知搵唔搵到呢? 事在人為,要睇你肯付出幾多...

醒目開學勳章

太遠啦, 212/30x有時好迫ka~~

spmok1999 發表於 12-2-23 11:22
近婆婆屋企, 但又唔係住婆婆屋企, 小朋友又點可以同大人比, 如果出o黎返搵食幾遠都要去, 但若果有得揀我寧 ...

我意思係樓主咁遠都走出嚟讀係因為可以方便佢照顧婆婆,所以佢唔搵返近自己屋企嘅kg囉!
如果樓主要搵,一定有好過呢間又近屋企嘅學校,係睇佢點取捨,我覺得如果樓主媽咪好依賴樓主照顧,應該大家搬近d而唔係要個小朋友咁辛苦

spmok1999  同意!

呢間真係唔值得咁遠去讀,d老師係印巴,口音好難聽......

引用:呢間真係唔值得咁遠去讀,d老師係印巴,口音

原帖由 kaboBB 於 12-02-23 發表
呢間真係唔值得咁遠去讀,d老師係印巴,口音好難聽......
Agree,真係唔多值,太遠,車程時間長令小朋友好tired,影響學習。

近屋企或遠少少的都唔收,有位的又好多一車一車由上邊車落嚟。依家只好等有冇後補,如果無我都要讀住先。本來這間是我們的後備,但偏偏只有這間

最後都多謝各位意見

‹ 上一主題|下一主題