用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收左rejected letter 了
樓主: 彩陶
go

收左rejected letter 了 [複製鏈接]

phoebepanpan 發表於 12-2-28 22:16
你封是直資REJECT. 定自行REJECT ? 我兩種也有收. 好HURT.
不過. 好既係, 唔駛估估等等等.
另一間自行, 入 ...

您自行REJECT ? 可否告知那間 ?

phoebepanpan  彩虹聖若"失" , MAYBE 跨區. 所以"失"左.  發表於 12-2-29 17:27

like_travel 發表於 12-2-29 10:04
無理由仲要interview 多一次wor, 係真唔係呀 ???
我估佢意思係話某d中學自行唔係個個in哂,只會西咁d啱心水嘅嚟in,咁就有機會未in已經收到reject letter,相反收唔到嘅咪有得in lor.
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

KiuKiu-Mama 發表於 12-2-29 11:01
我估佢意思係話某d中學自行唔係個個in哂,只會西咁d啱心水嘅嚟in,咁就有機會未in已經收到reject letter, ...

thanks ! i always thinking HYS, i though esmond88 is talking about HYS's rejected letter.

like_travel 發表於 12-2-28 18:04
I did not get it yet, may be i am the back up of back up. Final ge Final . Let it goes, the b ...

回覆午餐肉 點評 " 唔係每個人都能一定考到自己鐘意的中學呀!  發表於 半小時前 "

呢個時侯好應該用鼓勵既說話共挽之, 好唔名你的點評出發點是什麼 ?

午餐肉  我只係想表達吓個人感受, 唔係自己覺得自己有能力就夠, 是要申請個間學校覺得是否足夠.  發表於 12-3-2 14:03

like_travel 發表於 12-2-29 14:38
回覆午餐肉 點評 " 唔係每個人都能一定考到自己鐘意的中學呀!  發表於 半小時前 "

呢個時侯好應該用鼓勵 ...

Fully understand your intention but please consider (right time to say right thing)

今天聽朋友講佢朋友個女2nd in 協恩後收了reject 信,我問佢有無聽錯係1st in,佢話是父母和女一齊in果次,所以應該無錯。請問有無人2nd in 協恩後收到reject 信呢?

boboli99 發表於 12-3-2 17:00
今天聽朋友講佢朋友個女2nd in 協恩後收了reject 信,我問佢有無聽錯係1st in,佢話是父母和女一齊in果次, ...

那麼奇怪 ? 相信你朋友係(Second round) 中算最早收到 reject 信 .....以為最快要3月12日後.......

引用:今天聽朋友講佢朋友個女2nd+in+協恩後收了r

原帖由 boboli99 於 12-03-02 發表
今天聽朋友講佢朋友個女2nd in 協恩後收了reject 信,我問佢有無聽錯係1st in,佢話是父母和女一齊in果次, ...
如果second in後先再比reject信,感覺好似仲傷咁!等收信的曰子真痛苦

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-3-2 17:10
如果second in後先再比reject信,感覺好似仲傷咁!等收信的曰子真痛苦

...

係考AQ 既時候, 人生難免總有挫折.... 明天會更好 ! 加油 !!!

like_travel 發表於 12-3-2 17:05
那麼奇怪 ? 相信你朋友係(Second round) 中算最早收到 reject 信 .....以為最快要3月12日後....... ...

唔出奇。因為係佢朋友聽朋有個朋有講加ma!
況且呢個世界千奇百怪事都有。有學校在1月17日,本來應該係自行收生階段開始得如火如荼之際,竟然走去寄reject letter比人。粗俗d講句,大佬呀,個收生程序都未完,你話果個家長比這封突如其來的信唔嚇死呀。

ANChan59  唔係咁搞野嗎??? 程序未完.......  發表於 12-3-3 12:40
:verycold: :verycold: :verycold:

正面D諗,我哋未收reject信果D人,機會咪大咗囉!

like_travel  always be positive !    發表於 12-3-3 00:59

回復 phoebepanpan 的帖子

自行都有  REJECT 信????   邊間???

Yanamami  自行當然有reject信( 唔係間間in 哂所有applicants).  發表於 12-3-3 18:19

真係好驚!我剛剛打電話給協恩問過,佢話陸續send緊reject信給2nd in 唔得果d人。但係我問佢收唔到reject信,是否仲有機會,佢又答得很含糊,話上面無指示話停,收生程序同2nd in 一樣,有電話和信。我問佢收電話先定信先,佢又話唔知,跟住又話同2nd in 一樣。我現在開信箱好驚,如果見到封信仲驚,一定手震,因為唔知係好消息定係壞消息。

boboli99 發表於 12-3-3 11:32
真係好驚!我剛剛打電話給協恩問過,佢話陸續send緊reject信給2nd in 唔得果d人。但係我問佢收唔到reject信 ...

唔止手震,重會腳軟,最好搵個位坐低先好開信,唔係成個dat係度!

boboli99  亞女話你講得好好笑,比十個趣你  發表於 12-3-3 12:39
:verycold: :verycold: :verycold:

我剛開信箱,無信。鬆一口氣!

剛見完最後一間直資,我直覺凶多吉少,唉

boboli99 發表於 12-3-3 12:42
我剛開信箱,無信。鬆一口氣!

呢d唔係好笑,係親身經歷泥架!遲d你地就知,尤其是7月放榜果日,重要一早回校,回校係聽一輪講座先,阿仔阿女佢地就係上面班房派成績表,聽完一輪冇心機聽又唔知佢講乜講座(講真我真係從未試過會一句都聽唔到入耳,緊張到癲),校長入來講成績的時候,又望到出面d小朋友開始下來,想起身飛樸出去,點知隻腳真係企唔到起身,起到身都行唔到。你地真係唔好笑呀!

Yanamami  我女小學係相反, 家長去班房羅result, 小朋友係禮堂听講座.  之後成班係課室外裝家長表情.....  發表於 12-3-3 18:17

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-3-3 12:58
呢d唔係好笑,係親身經歷泥架!遲d你地就知,尤其是7月放榜果日,重要一早回校,回校係聽一輪講座先,阿仔 ...
呵, 當年, 我女SET 定DRAFT SMS1, 2, 3, 3個
代表第一志願, 第二志願......
我未上到班房
呀女已經SEND 左SMS 比我..........
我開MESSAGE 時, 手都震埋, 成部MOBILE 差D 跌左落地.......

知道你們的親身經驗, 我現在都很緊張, 仲有咁多個月捱, 真是無奈

CrabPincers 發表於 12-3-3 17:37
呵, 當年, 我女SET 定DRAFT SMS1, 2, 3, 3個
代表第一志願, 第二志願......
我未上到班房
so exciting ! Hope the DSS offer be confirmed soon ~ just to avoid this exciting game
‹ 上一主題|下一主題