用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問為何三年級才可以知道小朋友讀書料子? ...
樓主: Rainy
go

請問為何三年級才可以知道小朋友讀書料子? [複製鏈接]

anna59 發表於 12-2-29 18:47
回復 ANChan59 的帖子

有d學校系小四開始深,有d就小三,不過小三已經睇到小小
Noted.
As I said, it's my feeling years ago, may be changed.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

madscientist 發表於 12-2-29 20:03
可惜別人幼稚園嘻哈快樂,你孩子卻十一二點才可睡。

你孩子因為這樣考全級第三,別的孩子快樂過活,足夠睡 ...

It was not i wanted ! i was working mum when she was 5, i need to finish my day time work then pick up her and  start to do home work, do u understand the situation ? Also my daughter was taking PM session so she can sleep till 11am ...

When she stepped into P1, all getting better, no more pressure till now.

咩都唔好信....有d三年級, 有d中學三年級, who knows? 每個小朋友都要開竅, 作為家長真係唔知幾時...只有乾著急。

咩贏係起跑線, 我唔信囉! 贏得太早, 一陣大左輸唔起。好似今日新聞又有一個書讀得多, 唔識做人, 少少事就話要死...唉....人生唔只得讀書+成績呢...

囝囝mama    發表於 12-3-18 13:54
fw9166    發表於 12-3-16 16:32
yenwong965    發表於 12-3-6 14:31
bb86    發表於 12-3-2 13:56
sumyee    發表於 12-3-2 11:02

大家都說得很對...

silvia_ng 發表於 12-3-1 11:16
咩都唔好信....有d三年級, 有d中學三年級, who knows? 每個小朋友都要開竅, 作為家長真係唔知幾時...只有乾 ...

同意, 讀書叻又不等於識做人, 還要交際能力, AQ 高 EQ 高...

我都係中學至竅, 以前讀小學都係成碌木咁, 但到左中學, 考第一!

like_travel  真係有d 人一世唔會開竅 ga !    發表於 12-3-1 14:45
silvia_ng  我都等緊我兩件既呢一日呀....希望唔好3,40歲先開啦!  發表於 12-3-1 14:39

王國會長

我又覺得冇一定關係, 有人由p1 帶頭帶到 p6

mymelody2003  agreed!  發表於 12-3-16 10:35

回復 瑩瑩老豆 的帖子

果d好似叫 "占子"喎,100個學生得一兩個系

anna59 發表於 12-3-2 13:38
回復 瑩瑩老豆 的帖子

果d好似叫 "占子"喎,100個學生得一兩個系

尖子果d我都好驚...由細到大一帆風順,大個未必識handle問題。

可能我想太多...但我情願我小朋友細時遇到多d錯折,跌下,失敗下,到大個之後會有處理困難既經驗呢!

引用:+本帖最後由+like_travel+於+12-3-1+09:48+

madscientist 發表於 12-3-2 15:41
But YOU chose a kinder for you child that is arguably the most academic. It was your conscious choic ...
為什麼你這樣不可理喻, 每個人也有自由選擇的權利, 你這樣傷害人自己又沒有益處. 我不在此與你爭辯, 因為只是浪費我的時間.

回復 silvia_ng 的帖子

你講得好岩呀,佢地好似未失敗過咁樣,第日出去做野,先知原來浄系讀書叻系唔夠既,我有個教書朋友同我講盡左力就算啦,我個心唸唔知你會唔會同d家長咁樣講唸
果一兩個"占子"未等於社會上既富豪羅

我只希望我個小朋友可以入到"次精英"班,不過我知好多mama好想個小朋友入最top果班,不過因為我知我個小朋友既質數,入到次精英班已經好好,在我黎講已經達標,haha,我知好多mama唔同意我既講法既

silvia_ng and anna59

I am a bit optimistic about the elites. I know most elites not just academic excellent (I assume 尖子,equivalent to academic excellence.), they also have other strength(s), like music, sports, community services..... all these also provide opportunities to nurture and develop them from different levels of failure and bounce back.......

ANChan59

silvia_ng  尖子唔尖子都應該要有該有的eq, 即而家小孩大部份都冇既。在此唔係label尖子一定唔得, 所以你話我知佢地有咩叻我係知既。  發表於 12-3-3 10:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

根據這書的作者:
1。win at the start 是真的,因為學習能力越高,越學得多學得快,慢慢地不同學習能力的人彼此的矩離就越拉越遠。
但是,所謂 win at the start, 是指閱讀能力和通識。不是要小朋友去學這學那,而是多閱讀,多接觸不同事物,父母多些和小朋友傾計。

2、外國的研究亦發現一般學童在小學四年級開始就拉遠矩離,因為4年級開始,教學不再著重基本認字和基本閱讀技巧,反而開始要求學生有組織性地思考分析,著重的是字裏行間的意思。學生若閱讀能力跟不上,就會感到吃力。

win at the start 是優勢,但不代表後起的人就永遠不能超前,只是要自知人家已在前頭跑了一段路,而且速度快過自己,要追上就要加倍加倍地努力。

囝囝mama    發表於 12-3-18 13:56
mymelody2003  "因為4年級開始,教學不再著重基本認字和基本閱讀技巧,反而開始要求學生有組織性地思考分析,著重的是字裏行間的意思" ...   發表於 12-3-16 10:36
Rainy    發表於 12-3-5 10:41
like_travel  thanks for your valuable sharing   發表於 12-3-3 00:36
awah112    發表於 12-3-2 21:03
for every one criticism, three positives must be given.

我覺得由小四開始, 學生的成績突然上升是家長及學生巳意識到小五的程分試重要性, 所以一批不太緊張的家長開始吹谷學生, 形成測/考成績爭分非常激烈.

還有的是, 到了四年級各方面的發展也較好呢!

mymelody2003 發表於 12-3-16 10:43
我覺得由小四開始, 學生的成績突然上升是家長及學生巳意識到小五的程分試重要性, 所以一批不太緊張的家長開 ...
都岩, 今次(四年級)家長日, 老師都講, 大家啲分開始咬得緊左, 可能因為快小五, 個個都開始出力, 叫我平時要俾街外既練習阿仔做下喎

因為根據囝囝三年級頭十名的名次中, 一個名次同時有2-3位同分的, 所以我才意會到好多家長小三時巳開始吹谷.

雖然,好多人會話讀書叻,第時做野未必叻,又話好多叻人細個讀書唔叻...
但我始終認為,我唔諗佢將來工作叻唔叻先啦,,起碼要應付目前讀書先,唔讀好書將來條路一定難行先啦,想做個專業人士都係要靠讀書門檻先有,係好現實,但係真禾.
當然,注重學業時,德行都好重要(呢點睇父母),又要俾佢學番一樣撚手既課外活動做籌碼旁下身,多2個獎去面試都定d,唉....做盡心盡力既父母就係咁,小學一開始就要計劃晒點行,如果,去到p.5先自去開始搵,真係又遲又後悔...
‹ 上一主題|下一主題