用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔建小學
樓主: 平均
go

褔建小學 [複製鏈接]

baba987:  同你一樣有直資,私校係手, 最後都係選福小.
                 原因同你一樣. 和我相信完成福小小學課程之後,
                  小女的英語及普通话的能力,有一定水準.

想問而家可以報名嗎?

http://www.fssas.edu.hk/

回復 oldjac 的帖子

對.

回復 baba987 的帖子

很多謝你的意見!! 但請問升中校纲是跟住宅地址的嗎? 我還以為是跟小學地址.
其實我小朋友現在才 K1, 我想問褔小面試會考 D 咩架? 會唔會考好學術上的問題? 用廣東話 in ? 會 in 埋家長嗎?  
Thanks!!

viv-viv 發表於 12-3-13 19:48
我是半夜刨網站的校內活動,表演時似乎很多具中國特色的表演,才這樣問...
相反,請問在小學有否推動增強國際 ...

你擔心嘅, 上年未入學前, 我都一樣擔心, 最終決定入福小, 但都要抱住預咗佢好有"中國色彩"的心態.  入學後, 出奇地真的不覺得"左", 暫時我覺得極其量都係國民教育, 學gegemok講好似讀中史咁, 我諗福附都只係叫行快一步啫, 估計不久將來全港小學都會推行國民教育了.

後來要讀弟子規, 我又以為係左派學校先有, 同幼稚園同學仔家長傾開, 先知原來男拔都要讀弟子規的, 而女拔今年9月都會開始要讀經, 亦係弟子規.  睇黎都唔係左派學校先要讀.

學校內, 都無佈置到好中國色彩, 反而, 如果你地有時間, 學校又有open house嘅話, 建議有興趣家長可到學校參觀, 你唔會見倒學校到處有國旗(其實支國旗插邊度我都唔知/見唔倒), 唔講你根本唔知係一間所謂左派學校, 入到課室, 你只會覺得creative, 好活力, 國際學校feel, 明顯係英語環境的佈置.  

升旗同唱國歌, 大家都知好多唔係左派學校都會有, 好普通, 我可以接受.

入學後, 我覺得學校英語環境強, 上學期中開始, 以英語授課之課堂, 係no cantonese的, 學校無喺一開學初就強行全英是對的, 唔會為英語而英語, 而係重視學生之發展而遁序漸進, class teachers 係 NET (佢地當然係一開學已經係全英教學, 但當時仲未適應之小朋友, 仍可以講cantonese), 隨住日子, 學生聽得多講得多, 已經自自然然流利了.

學校行homeroom mode, 小班制, 兩位老師take care 廿多位小朋友, 比例大慨係1:13  , 好caring,   課堂係學生分組, 活動教學, 師生關係十分良好.   

今個月, 學校仲有英語showcase邀請一眾家長欣賞, 十分祈待.

總括講, 我小朋友返學好開心, 好有歸屬感, 有時病咗, 無返一日學, 佢都會掛住老師同學的.

回復 GBM 的帖子

多謝你嘅解答, 令我對福小又多一些了解, 小兒亦係嚟緊呢年嘅小一生, 其實有一點我一直都好擔心, 因為小兒英文及普通話只是一般, 好擔心到時全英語及普通話教學會跟唔上, 你可唔可以講下你小朋友初初開學嘅情形???

回覆:褔建小學

請問面試形式怎樣?

回覆:褔建小學

公務員子女入讀是否有優勢?我的囝囝英文一般,面試可以通過嗎?

是否臻美秀華幼稚園的學生會優先?

回復 baba987 的帖子

請問校長會問家長咩問題架? 我好怕要 in 家長..

臻美秀華幼稚園  應該無關係的

回覆:baba987 的帖子

Thanks!  另想問點解福小又有第二輪收生?係咪之前收唔夠人?

回復 oldjac 的帖子

因為褔小的前身是臻美黃乾亨小學一所以我以為臻幼仲有關係添

褔小校長不只踏實,說話亦很動聽的,老實說小學簡介會,我聽了8間不同的學校,只有她的簡介會內容我最入腦,即被她打動的,真是很奇怪的

一定唔系收唔夠人, 第一輪好似有8百幾個人申請,之後去到2千人申請(小一家長提供資料), 學校想選再好的學生
‹ 上一主題|下一主題