用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局致電要家訪
樓主: yiptszman10
go

教育局致電要家訪 [複製鏈接]

kkhon 的帖子

其實我睇唔明。佢出家訪呢個post是3月的嗎? 即3月打俾佢但而家仲未家訪? 所以佢唔敢去註冊st. jo?

Kitty1230  kkhon, 我都係咁話!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 12-6-3 23:39
kkhon  可能心虛,怕遲早有人來查,如果我知佢係邊個我實舉報佢呀!  發表於 12-6-3 23:33

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+12-6-3+23:12+編

原帖由 Kitty1230 於 12-06-03 發表

一定要有裝修, 例如如下 :
唔駛做咁多啦,教育署應該有睇呢個網,跟住起埋樓主個底,連家訪都可以慳埋,haha

願主保祐!

洗定x月十五!

小二黃    發表於 12-6-3 23:33

最好有多d人被人查下啦

我估樓主當時三月都係問定先,不過宜定入左, 又驚, 所以開post 俾大家

據我所知每年都有太多人借地址架啦,個個諗住邊咁易抽中自己呀。。。難為D真係住個區既小朋友!不過其實D媽咪都係為咗要幫自己D小朋友搵間好學校姐!要玩呢個game,個個都會攪盡腦汁!

786 發表於 12-6-3 22:36
回復 YML 的帖子

SORRY 呀, 我好憎假地址的人. 原來樓主是以乙一中ST JOS. 之後話畀人聽甲一中.

咁咪一個大話冚另一個大話?
仲會唔會有其他大話?
如果呢個真係大話,極力推薦版主將呢個post置頂以收警世之效!
亦都令其他有意效法嘅家長可以臨崖勒馬。
正所謂苦海無邊,唔好累埋小朋友

vestzs 發表於 12-6-3 23:24
最好有多d人被人查下啦
前排睇報紙話有關方面直至上月查到八個虛報地址個案咁大把。實在情况係咪咁少,定係人力資源有限,抽查唔夠全面呢?

我估劇情發展程序如下 :

樓主可能借朋友地址黎抽, 然後比番少少酬勞人地... 但不幸3月比人舉報... 但又好好彩個教署主任又check吾到有古怪, 好好彩又比樓主過到關.....

但結果, 宜家又好好好彩用乙一派到ST.JOE, 殊不知同個朋友嗌左交, 咁樓主咪驚比人篤爆, 所以要搵定後路, 派到ST. JOE都要叩其他果D乜沙乜紅乜官果D囉......

因為根據表面證供, 樓主係住將軍澳, 但佢用乙一抽到ST JOE, 不過, 樓主吾夠膽同人講借地址, 所以講大話自稱用甲一中, 明明住將軍澳, 但又用乙一抽中ST JOE, 樓主夠膽發誓吾係借地址, 咁係點中呢???

虛報地址的人好可恥,難為人地果d派得差要叩門,被折磨到臨開學先有位果d.

我諗佢從未收到教署電話要家訪,只係心虛問定先。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難。

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

等緊叩門位入聖約瑟的家長 ,為唔為自己個仔做野,爭一個位,自己決定。

"樓主個仔 from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難"

如果唔係 "尼尼" 家長心清眼亮,我地都冇留意到,跟著睇左 Yip Tsz Man (樓主) 在今年一月(下面的 Post), 原來佢之前開了個 Post 問人 " Net 12 大家如何排位 ", 重討論如何排 "乙部一/二/三"

(1) Net 12 大家如何排位
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 59146&extra=&page=2

(2) Net 12 乙一 choice ?????
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

(3) 在聖約瑟小學專頁內,又問人有冇 "保母車到 TKO Plaza or 富康花園..."
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359358

其實要查唔難,只要教育局將統一派位入st joe 的名單向根德園校方查詢,就知道學校邊個學生抽入st joe , 然後再調查他們的住址。相信樓主唔會向學校虛報地址,樓主住將軍澳,應該有坐學校校車或保姆車返學放學,咁就無得抵賴已經搬屋。

回覆:chiupae 的帖子

If is right, if the kid go to St Jo and the edu fine out, the kid will be taking out of school. Last year has this kind of case happen in St Paul chuch.

醒目開學勳章

call左教肓局,話要有名先check到......係米應call sjp舉報定張個post放去自由..等人起底???

引用:call左教肓局,話要有名先check到......係米

原帖由 conniechan125 於 12-06-04 發表
call左教肓局,話要有名先check到......係米應call sjp舉報定張個post放去自由..等人起底??? ...
人名咪叫yip Tsz man 囉

醒目開學勳章

786 發表於 12-6-4 14:38
人名咪叫yip Tsz man 囉

這是小朋友定巨?

引用:call左教肓局,話要有名先check到......係米

係唔係用假地址, 畀人查, 所以要放棄註冊呀?
‹ 上一主題|下一主題