用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 又考試了 >@<
樓主: lsht
go

又考試了 >@< [複製鏈接]

我想知今次小一考中文卷,老師有讀題目?
因派了卷成績一般。

回復 cherrym 的帖子

應該都有, 但開始少了...開始要著重理解, 尤其係閱讀理解, 發覺好多小朋友係呢方面比較弱...我囡大部份失分都在這部份...

我囡話問題有讀,但閱讀理解果兩編文章就無讀,要自己睇然後作答。
其實開學時老師都有提及只會在上學期讀卷,下學期就先己睇。 相信會一步一步要自己睇卷。

醒目開學勳章

lrxsam 發表於 12-3-28 09:20
回復 cherrym 的帖子

應該都有, 但開始少了...開始要著重理解, 尤其係閱讀理解, 發覺好多小朋友係呢方面比 ...

我都想問怎樣提升中文, 差到呢...., 又唔肯讀, 一些就算好簡單的字 都話唔識, 火都黎, 佢好似好怕中文, 唔知點算

其實識字都死, 好似簡單字"別"和"名"都識, 但就不懂詞"別名"詞的意思, 都是唔識, 叫佢估吓, 佢話老師未教過,

醒目開學勳章

lsht 發表於 12-3-28 11:39
其實識字都死, 好似簡單字"別"和"名"都識, 但就不懂詞"別名"詞的意思, 都是唔識, 叫佢估吓, 佢話老師未教過 ...

你平時有無同佢上中文八達通, 我都係呢兩日得閒少少, 同佢上, 點知, 又係隻隻字都話唔識讀, 再係咁, 都唔知點算

差不多天天都有上, 第一次考試前伴讀, 之後要佢自作業, 再對答案, 唔明先再解.
第二次考試後, 如果時間許可, 文章不是太長, 就叫佢試讀

考完試. 返埋明天可完完全全去輕鬆下啦. 放一個超級開心復活假啦.
‹ 上一主題|下一主題