用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教中文科老師, Thanks
樓主: Chowying
go

請教中文科老師, Thanks [複製鏈接]

很多家長當老師是聖人,覺他們十分好,完全覺

原帖由 gram 於 12-06-24 發表
很多家長當老師是聖人,覺他們十分好,完全覺是家長煩,其實小學老師天天燥到死, 改卷馬虎死,只是對住家長是另 ...

多謝回覆。老實説,小囡小一,中文字寫得不好,筆順唔啱,裝字唔好。想個囡好好學吓寫字,但坊間又無乜比小學生既筆順練習,好無奈,網上係有筆順,但我唔想個囡成日對住個電腦,同埋,有筆順既,教育局同港大現龍都唔係老師果杯茶,我真係唔知点教囡。尤其係小囡中文老師,我真係覺得很差,連學生既詞語表(用黎抄)都唔執一下,即係詞語表照用非標準字,但改簿就照X你,平時出既工作紙照用一般電腦字,你跟佢抄個choice去填充,佢照X你,大佬,精神分裂咩,点樣望住唔係標準字,自己寫就要係呀!咁樣好難學好,同埋晤知為乜

講開字形演變,近幾二、三十年最明顯的就是:衛vs衞,教vs敎。就連敎育學院也變了「教育學院」,你又可以點?

完全明白, 連幼稚園都有各種寫法. 點跟?

回復 mandy304 的帖子

好無奈!  唔知係唔係呢代的老師懶定係只當教書係份工, 或我哋的教育已死.  我以前的老師會同我地講唔好跟書的寫法, 要跟佢地, 又咁啱, 我呢代的人寫字大致一樣.  我同学校較開明的老師discuss, 他們亦知, 但無奈要跟, 相信再過多一兩代, 中文字會completely different.  Anyway, I will be very old at that time...I feel sorry for the students nowadays and I feel sorry for the education system nowadays.  You have to follow the so-called instructions even though you know it's all wrong...

‹ 上一主題|下一主題