用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 三歲未識認字點算(A-Z,數字)!
樓主: hellolo
go

三歲未識認字點算(A-Z,數字)! [複製鏈接]

我個女都三歲幾,唔識字母,之前都有擔心過,因為而既小朋友好細個就學字母,我有教過,但佢認唔到就由得佢,遲D學校教時佢都唔識再自己教都唔遲,我寧願俾多D時間佢玩/聽我讀書,呢個階段學字母用既時間比遲D學會多左,但唔見得早D學識對將來有好大既好處,小朋友大左學識字母所用既時間會少好多,到時早學遲學既差距會好小,或者冇分别!~當然,我覺得我個女其他方面發展冇問題,我先會咁放心,睇小朋友有冇特別問題,唔係只係睇一樣!~

ppgirl 發表於 12-4-26 18:19
買個磁石abc版俾佢玩,超鍾意,好快學識abc!
agree, this is very effective! my girl initially shows no interest with the alphabets, then i bought the magnets, mine are with sounds, she loves them so much n started to pick up quickly! Same fir chinese characters, initially she was not interested at all, but once i found some interesting chinese books to read her, she started to like learning!
So i think the key is, make fun out of learning!

你子女讀N班已教他,其實只是你過於心急,到讀K1時老師會正式教abc及數字,反之其實太早學只會到正式學既時候無心機學,因為己識.

真係唔好意思, 乜n班(我估計係n1)唔係即係俗稱戒片班咩? 識ABC嚟做乜? 最緊要係, 佢有無:

1. 戒片
2. 主動叫上廁所
3. 自己吃飯
4. 自己主動執拾碗筷
5. 有無禮貌主動打招呼
6. 鍾意任何一種藝術活動

如有, 咁又有乜問題呢?n班細路只需要做好以上6項就okay了。我聽過有細路6歲夜晚瞓覺都仲要用片, 細路唔同階段有唔同學習課題, 無需要學早一年的。

回覆:cherryird 的帖子

No need to worry. My son was 文盲 when he was 3.8 years old (last summer).  Now he can do 中文重組句子 by himself. (4.5 years old)

cherryird 發表於 12-5-25 15:39
唔係喎, 我仔個間n班除左教自理能力外, 仲教埋a-z, phonics, colours, sharps, 中文字, 可以學自理之外學 ...

當小寶寶不斷斷响學校野埋啲病, 一日病到黑, 就會發現學校唔係咩野好地方了。
n班細路音都發唔準, 其實真係無乜必要學a-z啦, phonics啦, 一陣就會唔記得的。咁細個細路, 首要學好自理, 禮貌最重要, 因為幼稚園階段係學習黃金期, 唔响呢個時間教學禮貌同EQ, 真係大咗無得教, IQ? no big deal.

回復 kmmum 的帖子

Could you tell me where can I buy these magnetic stuff, pls?

回復 kmmum 的帖子

Could you tell me where i can buy these magnetic stuff, pls?

回復 Momomami 的帖子

你去反反城找下.. 我唔記得個牌子名.

我仔讀緊 n1, 八月先三歲, 佢都識唔晒 a-z 喎, 我又唔覺得九咩大問題喎, 始終 n1 唔預你識太多, 去到 k1 都會正統再教一次.

其實大家如果有時間, 看看一些教父母如何教小朋友 PHONICS 的書, 大部分都會建議小朋友3-4歲才學.

所以, 我看來, 3歲人仔, 咩都唔識, 其實真係好冇問題.

angelkinki  agree  發表於 12-7-22 17:26
manmanchubb  agree  發表於 12-7-5 10:58

引用:已讀了n班大半年了!

原帖由 hellolo 於 12-04-19 發表
已讀了n班大半年了!
一般理解力ok就得!可能不想答你

hellolo 發表於 12-4-19 13:02
已讀了n班大半年了!

同仔仔返pg,見有d小朋友已經識曬abc、123甘。但我仔仔都未認到,因為我之前都無教,我剩係教唱歌同數數,唔係教認字。

我就問啊sir,我宜家先開始教wor。。。仔仔2歲半。啊sir話無問題,只要在屋企周圍貼多d字母、數字出黎,得閑就問下他,教下他就ok。其實他們學abc、123都係影像記憶,如果小朋友記好耐都記唔到,只不過係代表他影像記憶比較弱d,唔使擔心。俾d心機,教多幾次就ok la。
‹ 上一主題|下一主題