用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解現在的小朋友這麼強
樓主: rogerlam123
go

點解現在的小朋友這麼強 [複製鏈接]

現在的家長都好慘...

王國長老

fany 發表於 12-4-28 08:59
現在的家長都好慘...
呢D只係因果...你要行呢條路就當然慘.
我從來只要囡囡搞掂學業就OK, 課外活動係為興趣, 唔係要佢變超人, 唔要學音樂都谷.  

恩盈    發表於 12-5-1 00:25

回覆:nintendo 的帖子

當年自己學中國山水畫,八歲到二十歲,在香港參加校內及一兩次青年學藝比賽而已,攞咗少少獎。父親的單純目的只是陶冶性情,根本冇任何學校會重視,因為冇巿㘯所以真係為興趣。

到英國讀書時反而受重視,因為外國同學及大學反而非常重視,因此在英國大學內開了兩次畫展,同時被BBC的地區電視臺訪問。返回香港,都是興趣而已。事實上家父是一位頗著名的畫家,但他看得很透。

bb86    發表於 12-5-2 11:32
Sumyeema1  書香世代   發表於 12-4-29 22:13
One-Mama  又一位不願隨波逐流而成功的好例子!  打好根基才是真正終身受用!  發表於 12-4-29 18:08
囝囝mama    發表於 12-4-28 20:26
Mymaggie    發表於 12-4-28 14:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

其實唸下, 我個女而家一年(重申, 佢唔需要咩cert考中學, 只係學野就順便比下賽, 已經攪成咁)時間表如下:
一年學校考試3次
11月校際朗誦
體操一年比賽2次左右
3月校際音樂節
2月校際舞蹈
黎緊暑假學樂理
隔年又考下琴

你話係咪一年年頭忙到年尾丫我已經無特別去報其他d朗誦比賽同鋼琴比賽架喇wor (報埋的話, 一年比賽多10次都仲得呀)

One-Mama  我囡小學校長曾經在家長會時"奉勸"各位家長不要為孩子安排太多課外活動, 建議每星期一至兩項已足夠, 真係好LIKE!  發表於 12-4-29 18:12
preciousstone  Charlotte_mom, 你囡囡正學體操嗎? 介唔介意話我知在哪裏學? 我囡囡好鍾意體育, 想去學體操. 唔好意思, 問些唔相關事.  發表於 12-4-28 23:50
Mymaggie  我囡由小二開始就在學校特訓去朗誦比賽,年年都要去幾個比賽,頭都暈,到六年級真是頂唔順,只參加了校際朗誦.....但老師就好唔高興  發表於 12-4-28 14:56

回覆:Charlotte_mom 的帖子

若果佢應付到,又有興趣咪繼續。如果佢應付不來,或者時間不足應付多條戰綫,大家要坐下來,商量下cut邊些項目。

可能我多口,妳所列的項目看似不多,但預備功夫及綀習不可少。我個人覺得偏多了,試將每星期的時間分配一下,足否合適。

正如妳所說,因為冇乜升中壓力,我建議俾多少少free time 佢。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

rogerlam123 發表於 12-4-25 10:34
現在的小學及小學生真強!好多學校要教早兩三年,鋼琴、小提琴已經唔算"樂器"!升中要求除非8級w/distinc ...

o甘我小朋友小一都未開始學樂器咪死得, 中學都唔駛旨意讀?

Yanamami  我細女P2都未學.  佢P1時已同我講唔學樂器......我本身無所謂, 只不過唔知點考音樂科考試.  發表於 12-4-28 15:18

回復 ANNAFRIEND 的帖子

If you really learn it for fun, it's never too late.  My kid learn piano and violin, I never ask him for attending exam.  One of my friend learn piano when he's 15 years old, now he's at grade 8.  He learn it purely for interest.

edea 發表於 12-4-28 10:49
呢D只係因果...你要行呢條路就當然慘.
我從來只要囡囡搞掂學業就OK, 課外活動係為興趣, 唔係要佢變超人, 唔 ...
我也只要求學業ok,可是現今的課程也不是每位小朋友都可以輕鬆應付⋯全日制加埋車程,回到家已不早,做功課食飯練樂器,已差不多時候睡覺。尤其仔仔係做野慢,樣樣要提,唔知幾時先開竅!

每個星期亞仔課外活動要留校三至四天, 每日一小時功課, 平均半小時做project, 一小時練琴,半小時課外書, 晚飯沖涼, 仲要照顧佢隊車隊. (還未計比賽時的額外時間), 計計吓真係冇乜時間一陪我!

tws2010 發表於 12-4-28 15:33

If you really learn it for fun, it's never too late.  My kid learn piano and ...

原本唔遲, 但係而家學校小三考音樂都用樂器, 係唔學唔得, 仲唔可以太遲.

醒目開學勳章

係ka..我兒間學校音樂考試有1part 係耍考樂器,如果個小朋友唔考就無左2分,total 係10分,即就算音樂考得full mark 但自己無考自選樂器都係得8分,其實個時代已經唔同左ka la......學校都有咁既policy我們無奈都要跟

我知道有的學校係小1時已經講到明上到小5一定要考到ABRSM 5級or above tim ah

醒目開學勳章

發表於 4 小時前 |只看該作者
係ka..我兒間學校音樂考試有1part 係耍考樂器,如果個小朋友唔考就無左2分,total 係10分,即就算音樂考得full mark 但自己無考自選樂器都係得8分,其實個時代已經唔同左ka la......學校都有咁既policy我們無奈都要跟

我知道有的學校係小1時已經講到明上到小5一定要考到ABRSM 5級or above tim ah

乜嘢學校咁得人驚
官津?直資?私校?

咁真無奈, 明明彈琴真係為興趣...Sighhhhhhhhh

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59:
其實我女都算係臨急抱佛腳既人, 平時學野都係hea hea下, 我都想佢學音樂係開心, 所以我好少要佢練琴, 除左比賽前lor, 老師都唔係要佢練足幾個月既, 都有教其他歌, 費事"悶死佢"wor (岩岩學校要求校際得獎同學o係週會表演, 我同琴老師講起, 佢話"可唔可以唔再彈果隻歌呀", 真係大家都悶了)
體操佢學得開心既, 唔開心一早咋我型啦! 連續4個鐘wor, 其實早幾年因為時間同學費貴問題, quit過1,2年的, 而家又pick up返教練都讚佢上心左, 我當運動lor
朗誦已經無學好多年(幼稚園年代就有學), 而家, 勁呀, 比賽前我train佢 哈, 竟然有個季軍, 我都好佩服自己
跳舞係學校校隊, 佢自己好榮幸架! 玩埋呢2個月就升中了, 升左中人地揀佢至算啦, 我唔再出去學架喇, 真係太忙了

咁亞囝間學校勻真D, 每人一支牧童笛, 無論你其他樂器幾勁都係考同一支笛.

其實我以前讀書時音樂和體育都要考practical的,問題是相當年,天份不在此的同學會接受自己分數比較低,咁其實亦會有筆試可以比佢地拉下分,只是現在家長往往都要"爭分(數)奪秒",要拎盡任何一分,當然,好大機會是因為需要參於升中,音樂科也要呈分

王國會長

rebecca0113 發表於 12-4-28 18:23

我就話其實係家長助纣為虐, 對學校這些要求, 家長可以有意見甚或唔讀, 如果大部份家長都反對, 看看學校仲可唔可以咁. 我囡讀官小, 個個學牧童苖, 考又係考返牧童苖, 冇得自選樂器.

"有的學校係小1時已經講到明上到小5一定要考到ABRSM 5級", 當自己係音樂學院? 那如果小5考唔到ABRSM 5級又如何? 留班? 趕出校?

bb86    發表於 12-5-2 11:33
恩盈    發表於 12-5-1 00:27

其實現代小孩早熟早强,完全是現代家長的功勞,小學生不就是家長要你做什甚麼就做甚麼;學什麼就做什麼? 以前的家長邊得閒迫同時間同錢搞幾多嘢呀。

但最大的問題是,當小孩長大後,有自己想法時,好難再迫時,佢可唔可以有興趣及自主性去學去進修?以音樂為例,佢考8級時仲矇矇地,不是自己喜歡才去學,咁可能一達標便遠離音樂,有8級文憑但冇8級功力,咁長遠計又叫唔叫叻?有時小時了了,大未必佳,拔苗助長未必是一件好事。

瑩瑩老豆 發表於 12-4-29 00:30
我就話其實係家長助纣為虐, 對學校這些要求, 家長可以有意見甚或唔讀, 如果大部份家長都反對, 看看學校仲 ...

雖然音樂考practical 對我仔係有利d,但我仍然覺得應該用返音樂堂教的東西來考是最公平最理想
牧童笛是最好的考核,唱歌次之,最好筆試佔上大部分
不過如果入讀前已知該校對音樂有如此要求,最好先衡量孩子在音樂上是否能配合,合則來不合則去

王國會長

marcuscyrus 發表於 12-4-29 00:47
雖然音樂考practical 對我仔係有利d,但我仍然覺得應該用返音樂堂教的東西來考是最公平最理想
牧童笛是最 ...
仲有就係如果可自選樂器, 老師有能力對各種樂器評分, 有d 鋼琴, 有d 小提琴, 又有d 大號, 甚或有d 係中樂器二胡古笋等又如何?

‹ 上一主題|下一主題