用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中? ...
樓主: 小豬嘜
go

成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中? [複製鏈接]

回覆:CMMANDY 的帖子

合理推測,我有同感。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

以我囡囡學術成績唔係最TOP果班,亦都唔係精英班,但每學年都有被選出外朗誦比賽。
今年5年班比老師選了為今介師兄姐畢業禮,用英文致謝詞,我都R晒頭,有咁多比她成績好既精英學生都唔簡,竟然會簡左佢,可能囡囡上台或對其他人唔怕陌生同夠'擔'定啩。
所以被老師選中未必與學術成績有關。

回復 小豬嘜 的帖子

乜原來集誦 / 合唱團等活動對升中很有幫助的,我不知道,所以沒有為兒子報名参加,他現在是兩種運動的校隊和奧數校隊,請問對升中有幫助嗎?

回復 KeiKeimom 的帖子

校隊及奧數都有代表性,但去到頂級名校,可能要更佳的比賽成謮。
每日只有24小畤,課外活動都是貴精不貴多。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題