用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 埾若瑟 vs 高主教
樓主: Snoopy2859
go

埾若瑟 vs 高主教 [複製鏈接]

St. Joe 是我心儀的學校, 但家長要有心理準備, 老師很白鴿眼, 送禮, 擦鞋就對你個仔好d, 雖然係津貼學校, 但入面有好多人好有錢, 有錢人唔跟d平民一齊玩, 亦唔啱玩, 佢地鍾意一齊出海, 騎馬, 我識好多人係度讀, 佢地都唔係好有錢的人, 但都住過千尺半山, 都要成日同個仔做心理輔導, 叫小朋友唔洗自卑.

So, 我認為St. Joe是一間學業成績很好的學校, 又有聯繫中學, 但係食得咸魚抵得渴, 唔夠家底入咗去就要忍.

以上只是個人意見, 我自行都會揀St. Joe.

Silverhawk 發表於 12-9-14 14:12
St. Joe 是我心儀的學校, 但家長要有心理準備, 老師很白鴿眼, 送禮, 擦鞋就對你個仔好d, 雖然係津貼學校,  ...
呢個年代, 住半山千呎屋已經唔係咩大不了既事, 當然比人白眼.住半山重要屋企有埋咩咩會藉,有司機有3個工人才算剛剛好!
時代不同了, 無謂用呢d野比.

回覆:埾若瑟 vs 高主教

引用:St.+Joe+是我心儀的學校,+但家長要有心理準

原帖由 Silverhawk 於 12-09-14 發表
St. Joe 是我心儀的學校, 但家長要有心理準備, 老師很白鴿眼, 送禮, 擦鞋就對你個仔好d, 雖然係津貼學校,  ...
一派胡言!

回覆:annienorman 的帖子

請不要侮辱st joe的老師!他們是一群有責任心的好老師。雖然他們並不是好似幼稚園的老師會追住小朋友呵呵呵,但他們都是很專業的。即使有關於小朋友的問題想問他們,只要寫下手冊或字條,他們定必當日轉堂時或放學後致電回覆!(態度很好並不是趕住收綫的那一種!)並非外界說的那麼高傲!

至於家底的問題,我不排除可能有些同學會好有錢,但大部分都是很平實不奢華不囂張!,你每天上下課到學校門口見到家長/工人姐姐接放學便會知! 家長義工們也是一群愛孩子的爸媽!(你也可說可能那些闊太不做義工不接放學,也不叫他們的司機接吧!)

對不起,我從來不送禮賄賂老師,但他們還很錫我的兒子!在他生日時還送他一份小禮物!

各位應𧗽量St Joe 的傳統模式是否適合你的孩子便可!不要被其他無關痛癢的謠言嚇窒!祝大家好運!

回復 annienorman 的帖子

我想問程度是不是很深?

醒目開學勳章

請不要侮辱st+joe的老師!他們是一群有責任

原帖由 annienorman 於 12-09-16 發表
請不要侮辱st joe的老師!他們是一群有責任心的好老師。雖然他們並不是好似幼稚園的老師會追住小朋友呵呵呵 ...

annpan 發表於 12-9-16 18:10

我想問程度是不是很深?
睇你點睇!

引用:回復+annienorman+的帖子 我想問程度是不

原帖由 annpan 於 12-09-16 發表

我想問程度是不是很深?
本人程度OK!小一用返小一書,並沒有用高半級。但如果小朋友在K3時還未學會寫A-Z,那小一時便需要加倍努力了!

回復 Silverhawk 的帖子

仔仔係ST.JO咁多年, 從來都無遇過/見過/聽過你所講既野!! 唔知你係邊度聽番黎呢D咁既資訊!

EstherCheng 發表於 12-9-17 11:34

朋友以前係St. Joe 教, 已離職2年, 另姑奶老公以前係裡面讀, 宜家佢3個仔都係裡面讀, 最大果個都中四了, 學校是社會的縮影, 有呢種情況發生一d都唔出奇, 你無遇到是你好彩啫.

Gerard 發表於 12-9-14 14:55
唔奇,我同事個仔讀華仁,D同學請他去壽臣山村開生曰會,去半島開party,家長養馬。幸好他們教導有方,男仔 ...

絕對同意

身處12校網,無論聖約瑟或香港華仁或瑪利曼或聖保祿都係有普通人讀,亦有有錢人讀,有錢人當中都有分高調炫富的和低調務實的人嘛

再加上呢 D 傳統名校的舊生又會 send自己仔女返去讀,各式型式的人都有,好學校自然多人爭,正正就像是社會縮影,曹操都有知心友,關公都有對頭人,小朋友在校內總會搵到老友記,放心,唔駛太擔心。

我姪仔讀ST JO,不過係中學,有同學係住山頂的,但亦有平民同學,我家亦係平民,無乜受到歧視喎,佢仲讀得好開心,成日同同學仔一齊打波去街

我沒遇過你說的情況, St. Jo學生、家長都是平實

I don't believe St Joe will 白鴿眼 students.  I personally prefer RC rather then St Joe is just because I think my son will be happier if in RC since it is not that demanding for both homeworks and exams etc.  P.S. I read from other post that RC students only need to spend less than half hour for homework etc.

回復 piggy-ma 的帖子

Offer Letter 及 Letter of Undertaking 一併寄來。You better check with RC, any change this year?

Silverhawk 發表於 12-9-18 13:22
朋友以前係St. Joe 教, 已離職2年, 另姑奶老公以前係裡面讀, 宜家佢3個仔都係裡面讀, 最大果個都中四了,  ...
掉轉頭說亦可以說你朋友遇上了,只是她們不好彩呢!

聖若瑟應該是一間很谷和很深的學校,
高主教都是一間好學校,
但相對起來就無噤谷和無噤深,
如果你小朋友很叻的話,
又或者可以谷的話,
又有很多人幫(父母和補習社),
噤就選聖若瑟,
如果只是一般叻,
不是太出眾的話,
又不想有太大壓力的話,
就選高主教,
兩間都是好學校.
要睇小朋友資質和性格來決定.

atyl 發表於 12-9-25 10:43
聖若瑟應該是一間很谷和很深的學校,
高主教都是一間好學校,
但相對起來就無噤谷和無噤深,
可否分享聖若瑟谷和深的程度是如何?謝。
‹ 上一主題|下一主題