用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新界區Band1頭學校只等於港島區band2?
樓主: yiuyiu2000
go

新界區Band1頭學校只等於港島區band2?   [複製鏈接]

杰杰媽媽 發表於 12-5-30 23:12
我睇過TKO  5-6間小學既卷,同大約10間HK/KLN小學既卷, HK/KLN既相對真係好深,唔係溫晒書就一定識& 出面P2左 ...

奉教局喻,而家佢地d考試卷係唔再派番比同學架喇,以免d同學又一窩蜂去做卷。
:verycold: :verycold: :verycold:

杰杰媽媽 發表於 12-5-30 23:12
我睇過TKO  5-6間小學既卷,同大約10間HK/KLN小學既卷, HK/KLN既相對真係好深,唔係溫晒書就一定識& 出面P2左 ...

出面多數都早教半年書>>>>>你所謂的多數是指有幾多間?

最好笑的你竟然走去將將軍澳的小學(我想信你係指一般官津小學而忽略左幾間直資小學喇)去跟那些可以教快半年甚至一年的學校作比較,等同以卵擊石,然後又在網上話將軍澳的小學的程度跟出面比較係好低,好低,好低......。

坦白講,自己小朋友以前都係在九龍城區讀書,據我所知係九龍城都係得一兩間有直屬和一條龍的女校和那些私立的小學才可以做到咁樣。我地大家都係呢度聽過民生小學的故事,當考試卷深,同學未能掌握的時候,個個成績表都係CCC、DDD又有乜野用。
:verycold: :verycold: :verycold:

說此話者, 無論其他人講乜, 佢都唔會信, 因為已經封閉咗係"自我感覺良好嘅世界", 總之, 住市區, 出入市區, 市區讀書, 都係高人一等!

以前我都"以為"新界學校"可能"會較為稍差一等, 自從小女係北區讀書咁多年以來, 就完全明白係咩一回事!  書未必教高一年半年, 但係學校額外學習嘅生字, 句子句式, 寫作手法, 練習, 就全部都高1-2年, 中英文都提供大量嘅同義字/修飾詞/名詞等等嘅資料, 全部要記熟.

所以唔可以淨係睇人地用緊咩教科書就斷定人地程度淺架.

maymay891  我囡囡都是比北區讀書, 但都是有好多額外生字學要記及點書..  發表於 12-5-31 12:02
tszyan1001  絶對認同啦!  發表於 12-5-31 10:18

如果教早半年就叫程度深,間間學校都咁早咪好易做到程度深囉!而且大家每學期上課日子差不多,學校能教早半年自然要快趕敎起,那麼學生所學習到的根基也大打折扣!有得也有失,千萬不要以偏蓋全!!

orangebb  你追我逐情況下, 苦了一班追不上的小朋友............甚至追得上, 但好像滾水陸腳式學習, 實在亦是苦了孩子.  發表於 12-6-1 08:54
orangebb  我同意你觀點!  發表於 12-6-1 08:53

ohnono 發表於 12-5-31 00:14
奉教局喻,而家佢地d考試卷係唔再派番比同學架喇,以免d同學又一窩蜂去做卷。 ...

我地學校都計畫不派卷比同學架喇!
因為補習社會 keep 住來比人操卷.

lojo11  我仔學校無派卷了... 不過有D家長要睇...  發表於 12-5-31 12:10

我朋友個女讀TKO某小學... 同我呀仔同級(我港島區)... 我覺得幾深下...

hw1115  Which kind of her school in TKO ?  發表於 12-5-31 12:56

哈哈, 你地嚇親杰杰媽媽啦!  

其實早年開始分EMI/CMI就大概知各區水準,因為一般每區中學主要收本區嘅小學學生,除了部份名校區多收了其他區嘅勁學生,所以如果話『新界區Band1頭學校只等於港島區band2』,那麽新界區應該一間EMI都無喇。因為當時EMI少於全港中學的1/3,Band1學生都唔夠分去EMI。

Jackieson  agree  發表於 12-6-1 11:18

HI, 本人以前係KLN 讀書, 後尾五年級搬過去新界讀書, 但確實名次真係排得前, KLN 排尾10, 係屯門就排中間, 確實真係有些分別!   不過我相信唔係間間都係, 我女都係係新界區讀書, 但D人真係好叻, 成績又好, 70幾分都可能只係尾30名, 唔知算唔算勁, 如派往區內BAND ONE 中學的話, 應該唔差, 入讀大學的機會都大, 我亦試過比人吋話如果新界拿全級第一, 但到KLN 可能係排唔到呢個名次!!  有可能係排8-10名不等, 不過始終都係聽人地講, 唔知真的假, 我覺得有確據先可以係真實!!

咁我想問下點解釋tko學生出去大部分既區報中學都會跌band????

大家不要誤會, 杰杰媽媽不是自抬身價, 批評對手, 她小朋友正正是就讀於將軍澳區小學. 可能因某些因素, 引致她抒發自已感受.  

hw1115  agree ! 我小朋友間學校我都覺得英文比較淺, 不會考太多要自己串的生字.  發表於 12-5-31 13:02

其實嗰個所謂教統局睇課程的人, 我唔知佢係以哪方面去比較而說出這樣的話,例如: 課程/師資/學生素質/會考成績/入大學比率...... 總之佢話嗰間學校係EMI Band1頭 只係等於港島區的Band2, 有些另人感到詫異.

杰杰媽媽, 不用擔心, 將軍澳區的小學有不少出色的表現.  從今年統一乙部派位名額, 可以看到有6成人於自行, 直資競逐, 跨區抽籤 及少量在甲部 已經離場.  這情況不可能是全靠運氣吧, 足見本區學生亦具一定的競爭力.
景天更有一位 10優郭姓狀元

另外杰杰就讀的小學, 表現亦不差, 有升讀女拔, 瑪利諾, 聖言, 官瑪, 皇仁, 聖潔靈, 聖保祿, 黃芴南, 在校內表現都見得人.  有幾位在西貢迦密有出色的成績.  頭幾屆師兄師姊亦有若干人已拔尖入大學.  

hw1115  希望我兒也是這六成內. hehe!  發表於 12-5-31 13:14

杰杰媽媽 發表於 12-5-31 12:38
咁我想問下點解釋tko學生出去大部分既區報中學都會跌band????

我不會理其他學生出去區外是否會跌band,
我只要我小朋友既banding 係全港band 1學生就得啦!
因咁樣就可以係甲部抽band 1 中學.

其實將軍澳區的小學生, 打算外出報讀的中學, 都非一般普通的中學, 都是一些他區內的受歡迎中學.  當然面對的競爭自然大,  未能成功獲派自選中學, 就覺得被降級.  其實在該區同時亦有不少人落選.  在自行階段, 每一間中學都是精中選精.  何況在一些報名人數眾多的中學, 很多精英待選.  未能成功獲派, 不代表小朋友不叻, 只不過一山還有一山高

yiyiyima  agree  發表於 12-6-3 09:48

HW1115 及 杰杰媽媽
祝小朋友如願獲派心儀中學

hw1115  承您貴言.  發表於 12-5-31 13:31

將軍澳的學生出去大部份既區都會跌band>>>>>>>>我又唔知你的數據從何而來!跌band有好多唔同理由,不一定是個區程度低,之前我地都有講過油尖旺的情形就係好典型的例子點解油尖旺會係強區。

今年將軍澳有約一千個band 1生,但將軍澳得5百多個band 1英中學額,可想而知,餘下的四百多個band 1學生之中,除了有少部份跌進一兩間升呢band 1中中之外,其餘大部份都可以成功跨出外區。特別是作為將軍澳本區的家長,應本著條條大路通羅馬的心態,實不宜妄自菲薄。

我可以比一個例子你看,2011/12年度由將軍澳跨往張祝珊中學(一間不需面試的學校,已經否定了有面試的因素)的同學有12個,係自行收生的40多個名額中,我唔敢講算多,但都算不少喇掛。我都唔明你點解你係都要諗一些理由出來去貶低自己小朋友的學校所屬區域。

比多一個例子你,上年皇仁應該收左不少於五個同學來自將軍澳的學校,比起你所謂的強區,例如九龍城和油尖旺有過之而無不及!我唔覺得將軍澳的同學程度真係好低、好低、好低、好低........囉!

jackco-mami    發表於 12-6-15 16:10
Jackieson    發表於 12-6-1 11:25

引用:咁我想問下點解釋tko學生出去大部分既區報

原帖由 杰杰媽媽 於 12-05-31 發表
純統計數字看,確有一區平均比另一區好的,所以才會出現跨區升band跌band,你小朋友學校出的banding估算,不是也有本區和全港banding嗎?但所謂的「區」當然不是大到香港、九龍、新界,升跌band也是籠統數據,不可直接用來評估特定一個學生。相信樓主朋友所說的也是出於技術上錯誤理解,未必是看不起人,新界家長亦無須激動。

無論點都好, 確實係好多人睇唔起新界學校, 我唔係指樓主, 或杰杰媽媽.

當初, 每次我向朋友(住市區嘅)提及想轉校網抽出面學校, 部份第一反應就話你小心跌band, 我聽到都好反感(自然反應), 我嘅小朋友係區內都算唔錯學校讀書, 3次呈分而又都考級前10-20, 全級都有85人係band 1生, 試問點解我轉出去會認為我會跌band呢? 是否正正樓主朋友所講, band 1 頭變band 2 學生?

經歷了大半年, 身邊已有約5名同學轉出去, 有沙田, 有九龍城, 都有元朗, 佢地當中有係band 1中尾-尾, 級名次約50-70名, 都成功無跌band, 依然係band 1 生.

所以, 坊間實在太多以篇概全, 道聽途說的事.

yiuyiu2000  想問下你最有無轉網?  發表於 12-5-31 19:46
‹ 上一主題|下一主題