用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊日一問? thanks.
樓主: Emilyryan
go

註冊日一問? thanks. [複製鏈接]

回復 fila 的帖子

註冊前一天打去學校問要唔要買好多錢買書+校服, 書記就話闍使, 只有功課要買, 點知當日註冊, 原來可以買埋書+功課+所有校服, 我又想一次過做不用再去幾個地方攪, 又因為適應班已經要用書, 但身上無帶咁多錢, 唯有出去撳錢, 不過來來回回都只用了兩個鐘左右, 所以都係請咗2個鐘頭假.

杰杰媽媽  所以諗住帶cheque book去算  發表於 12-6-16 11:30

引用:回復+fila+的帖子 註冊前一天打去學校問要

原帖由 alice44 於 12-06-16 發表
回復 fila 的帖子

註冊前一天打去學校問要唔要買好多錢買書+校服, 書記就話闍使, 只有功課要買, 點知當日 ...
所以叫你地一定要預定支票薄囉!好似我女間學校,出去找銀行都要坐十分鐘的士架!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

王國長老

萬榮太太 發表於 12-7-5 11:43
請問幾時係註冊日呀??
7月12日-13日
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

alice44 發表於 12-6-16 11:17
回復 fila 的帖子

註冊前一天打去學校問要唔要買好多錢買書+校服, 書記就話闍使, 只有功課要買, 點知當日 ...
老實講,叩了門的家長和同學,我就提議唔好買咁多野住,分分鐘你買完野,佢就打黎話你叩門成功,重叫你即刻去註冊。咁你依家買落d野點算好。

所以叩左門的家長,真係唔駛咁快做校服呀,買書呀呢d野架,因為就算9月開左學都有機會接到電話,到其時一間就係心儀學校,另一面又一屋都係新做校服、書、簿,到時要送要賣晒d書、簿、校服都煩,相反你重要換過批新!

杰杰媽媽  我諗住唔到最後一星期都唔買書&校服住  發表於 12-7-5 20:55
alice44  我係回覆fila的貼子, 係以一定會讀呢間學校的情況下註冊時的需知. 如要叩門就一定唔會買任何嘢啦!  發表於 12-7-5 14:40
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-5 13:56
老實講,叩了門的家長和同學,我就提議唔好買咁多野住,分分鐘你買完野,佢就打黎話你叩門成功,重叫你即刻 ...

吓! 扣門有機等到9月先知收呀???? 開左學, 唔通退學?

htts 發表於 12-7-5 14:07
吓! 扣門有機等到9月先知收呀???? 開左學, 唔通退學?

係開學之後,零碎的大執位的行動仍然會繼續,但當然唔會有7、8月這麼頻繁。退學?如果間係你心儀中學,退就退啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

其實一般來說, 扣門後幾耐會知得唔得? Pre S 1前?

alice44  多數係.  發表於 12-7-5 14:46

回復 htts 的帖子

係架,有人試過開學先知,因為係心儀中學,情願買過哂都轉

cookie 發表於 12-7-5 11:45
7月12日-13日

如果註冊日前叩門成功, 大家會唔會通知原先派到嘅學校, 唔會去註冊, 等佢可以早d放位出來比其他人?

cmamum 發表於 12-7-6 13:21
如果註冊日前叩門成功, 大家會唔會通知原先派到嘅學校, 唔會去註冊, 等佢可以早d放位出來比其他人? ...

唔好咁做,因為叩門學校多數只用電話通知成功與否,沒有任何白紙黑字之前,不要做多餘的事,萬一出現誤會,就會兩頭唔到岸。

cmamum  Thx!  發表於 12-7-6 14:59

Agree,個間中學到13號都冇去註冊自然會收其他人,唔好理咁多。

cmamum  Thx!  發表於 12-7-6 14:59

非常好的提醒,謝謝

我記得早兩年,北角某大廈地庫停車場,因為有修渠工人吸入沼氣暈倒在沙井內,隨後趕來拯救的消防員見形勢危急,竟然在未肯定安全的情況下,落沙井救人。最後救不了人,還陪上自己的性命!

不過你有這樣的愛心,希望你善有善報,派位如願以償,唔駛叩門未直接可以讓個位比人囉!

註冊父OR 母其中一個去就得嗎?  係咪唔駛一定要簽30位抽獎表果個家長去?
‹ 上一主題|下一主題