用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局朱正賢小學 2012年9月入讀保良局朱正賢小學家長交流區 ...
樓主: yf
go

2012年9月入讀保良局朱正賢小學家長交流區 [複製鏈接]

小朋友就開心啦, 相信妳都見到妳女兒帶了個金牌回來, 我都無好仔細問仔仔, 只聽他說見過很多樂器又有唱歌咁, 並對其中一樣好有興趣(長管喇叭), 話想學(其實他已經學緊琴).

家長方面, 校長和主任主要提示我們在保護小朋友的同時, 都要考慮保護的程度, 要給他們嘗試及給他們責任心咁, 相信主要提我們不要太緊張子女, 令他們失去自己嘗試的機會及方向. 另亦想我們在開學前, 把他們調節一下, 以作準備, 例如睡覺及起床時間, 在寫字,閱讀, 合群, 分享等多點給他們嘗試多些, 以便開學時更快適應! 校長亦推介陳百強的"突破" 希望我們留意歌詞, 因很有意思.

但今天有一點莫名其妙的事發生, 就是我們開始排對的時候, 本來我們在已編的隊中排第二, 而當時隊龍亦不長, 約4 - 5 家人, 當我跟太太傾了一下, 不以為意, 已有位有鄉音的太太打了我們尖, 真的百思不得其解為何需要打尖, 趕什麼???...... 但我們繼續用平常心觀察學校, 沒有因為這樣而不快.

暫時都見到校長, 主任及老師都很有愛心及教心, 亦對學校很有信心, 希望仔仔在學習過程中能開心的成長, 並找出自己的興趣及目標, 這是我選擇這學校的原因 ~

另提一下大家, 校長說之後的2次學前回校的日子, 最好家長親自到校, 其中我記得8月的一次要穿著校服, 老師亦會當場教我們幫仔女報課外興趣班!

PTMCYS 的帖子

Hi !  你地好呀! 我小朋友係女仔!我係媽媽!
尋曰既活動組別係咪就係小朋友既班別就唔知啦! 佢無講過! 但一年班唔洗考分班試,8月份返去個日就會分好哂斑,家長同埋小朋友會一齊上課室見班主任,班主任會有些通告或開學手績上既野同大家講解!

阿囡有話d老師好好,佢玩得好開心,仲問我依家係唔係返小學ka la? 我話要到7月先再返一日,佢就係咁問點解,佢好想返去玩!

回復 yf 的帖子

我係爸爸, 應該仲未分班掛, 因為我見到A 組有35人, B,C,D 組有31人. 同埋A組果d 全部穿左另一間學校的校服, 好似話係什麼救世軍過來會去表演(唔知有無聽錯), 又無告知原因, 真係覺得奇怪, 無理由35人收晒同一個幼稚園學生掛, 同埋佢地未入學又會去表演? 有沒有家長知什麼原因呢? 本來我當時想八卦問下人, 但又無機會.........

回復 yf 的帖子

但講座開始前, 校長說A 組家長請坐最後3 排, 以方便提早離開及不影響其他家長, 而A 組又有35人, 故推算應該是同一學校吧!!

另我只找到一個較多人談論的連結, 唯有一個月後才申請吧!  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2397005&pid=34608696&page=2&extra=#pid34608696

PTMCYS 的帖子

yf 的帖子

真的有這麼多人,因為我個女都是其中一份子,但真係估不到有成35人入到朱小。

mirandayeung 的帖子

我就係第一志願, 不過我認識幾個同學仔都係第一志願入到呀!

我個女幼稚園係有4班呀!

可能有一半是首輪用二十分入(有兄姊)

PTMCYS 的帖子

我都係第一志願的! 第一次聽完校長介紹同埋參觀學校後,爸爸同我都好喜歡了!

BSYM 的帖子

BSYM 的帖子

‹ 上一主題|下一主題