用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問民生幼稚園是名幼嗎?
樓主: MB媽咪
go

請問民生幼稚園是名幼嗎? [複製鏈接]

民生近幾年轉了幼稚園部校長後,確實是名氣提升了,很多時都会同九龍塘的名氣幼稚園如(KV,SC)比較,加上龍校效應,真係越來越難入。除了考小朋友以上英文字,數字,顏色,图形,聽故事答問題之外,也会問家長的親子問題,及剛過去的一年其中一條問家長何為怪獸家長的睇法。

引用:我仔都系細仔呀,很幸運入到民生英普pm,會

聽講有4000人去報讀,唔知係咪名校呢?

擇幼稚園最緊要係因應小朋友的情況去擇
小朋友讀得開心先學到野
我個仔冇考 kv, km, sc, 因為跟本唔"arm"佢 考到都冇用

ekhc    發表於 12-8-27 23:00

同埋多人考 唔代表間學校係名校
依家間間幼稚園都多人考
浸幼唔係個個家長鐘意 都成二千幾人考 收100個
現今個個都考幾間至十間 點會唔多人考

我星期六都有出席民生的parents day, 感覺民生好似比st.cat多完化, 有很多親子活動. 當然阿囝還末入讀, 好難比較. 希望沒有選錯學校啦 !

My elder son just finished his kindergarten in Munsang kg and he has a wonderful memory in his last 3 schooling.  He was so busy in running in bakery while his brother was running his barbar shop in last year.  The school provides a lot of opportunties for visiting eg fire station, library, kowloon park and even ocean park.  The school also organises students for big show, like christmas show.  The most touching was my son's graduation show, all graduates (around 300 students) participated in 1 musical.  I am sure there is not so many schools can provide such standard of big show.  However, it is expected to have a strong suport of parents if you want to keep your kid in high academic level. It really depends on what do you expect in kg.

I have no hesitation to say Munsang kg is an excellent school if you do not target top tier primary schools.

係咪名校真係見仁見智, 我大仔升K3, 原本都吾想比細女讀民生, 因為阿仔K2 要評估成績決定升民小, K2 谷得阿媽我好辛苦(阿仔係吾辛苦架), 所以細女in K1 時都是但in, 只得waiting.......但後來開始見人地小一派位d 阿媽喊哂咁, 我又轉太幫阿女求個民幼K1 位, 其實原本都有一間好like k1 收左阿女, 不過有backup 安全d, 而且我個係11月細女, 考小學好難同大b爭
民生有中小學backup, 而且每年有大型音樂會, 小部份幼稚園生可以參與演出, 係一次好難得經驗, 每日課後訓練一小時, 為期一至兩個月, 演出當日朝十晚十, 雖然好辛苦, 但學到的比付出多,  就算超級名幼都未必有咁嘅機會, 民幼有另一d 優點

ekhc    發表於 12-8-27 22:39

barrybbmami 發表於 12-8-6 12:36
係咪名校真係見仁見智, 我大仔升K3, 原本都吾想比細女讀民生, 因為阿仔K2 要評估成績決定升民小, K2 谷得阿 ...
請問你11月細囡最終是否也可入讀民生?是否今年入K1?又是否因為哥哥讀緊K2,後補也易D入番?

回覆:請問民生幼稚園是名幼嗎?

我想問民小每月大約幾錢學費架?

Around 2800 per month

引用:我想問民小每月大約幾錢學費架? +

原帖由 hehababy 於 12-08-09 發表
我想問民小每月大約幾錢學費架?
This year(11-12) around $3100, next year (12-13) around $3300

星期六去完ORIENTATION, 真係覺得學校銳意打造成"名幼"....
先講課室, 裝修完後, 真係靚到呢....簡直唔以幼稚園課室, 有部PANABOARD, 接部MONITOR, 小朋友可以唔用MOUSE就TOUCH SCREEN寫字 (好似玩緊I-PAD咁)....仲有D牆拆晒, 變晒落地玻璃, 好光猛~~
課程方面, 佢K1冇左學光卷, 又有英普班, 結果益埋K2K3, 據班主任講, 新學年每星期有2日係ENGLISH DAY, 除左中文堂同PTH堂, 全日要用英文, EVEN早會都係...仲有多左NET TEACHER, 所以佢地會多D時候係課室, EVEN出去OUTDOOR PLAYGROUND 同INDOOR PLYGROUND, 佢地都會跟埋一齊, 小朋友可以多D時間練習英文, 整體既英文同PTH既教時都會多左.
雖然唔知呢D改變成效如何, 但都喜見學校咁積極進取,

未裝修之前學校都不陳舊,現在課室和洗手間都全新裝修過....來年只會更加多人報

anteater 發表於 12-8-27 13:41
未裝修之前學校都不陳舊,現在課室和洗手間都全新裝修過....來年只會更加多人報 ...

仲有新既校服款式同書包....樣樣都好美觀~~

請問一般幾時報名?

請問2間民生有什麼分別?2間都是名校嗎? 邊間有小學BACK UP?

回復 MSBOY 的帖子

請問你提到的係九龍民生嗎? 有無人知港島民生是否一條龍? 如果直升,小學係咪一定要去九龍?

‹ 上一主題|下一主題