用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 蕭小VS梁小
樓主: Qooie@@
go

91 蕭小VS梁小 [複製鏈接]

近來多人網上討論, 多人談論都會変成熱門學校, 其實各學校都會有自己長短處, 況且六年內是什麼情況不會有人知, 而且三線學校都會有 band 1 生, 就算在一線學校都不可保證所有學生都品學兼優, 都係時候收拾心情, 倍小朋友迎接小學生活

happyty 發表於 12-6-26 17:26
jojkwok,沙胡傳聞是收容合生是什麼意思呢?

所謂融合生(位), 係指個小朋友經評估後, 有學習困難概學生, 例如 :

讀寫障礙症
自閉証
過渡活躍
專注力不足等....

呢類學生, 智力屬於正常, 係香港概教育政策下, 一樣係入讀主流小學, 而經評估概學生, 需要通知學校, 學校就可以同教育局申請額外款項(按人頭計), 將呢d錢買服務比番d融合同學..... 如 :

語言治療 / 物理治療 / 心理治療 等.....

而香港概教育政策下, 資助小學是不能拒絕接收呢類學生, 因為政府會有額外資助...... 但事實又如何呢, 因為融合同學一定會對課程進度有影響, 名牌概幾間小學會辦法勸退, 多數學校係幫到幾多就幾多, 小部份是自生自滅.....

而我之前所講概專收融合生, 係指間學校對呢類同學概支援比較好咁解....

謝謝回覆

梁小放二都係炮灰多

回覆:91 蕭小VS梁小

小學學位不變, 但小朋友就越來越多, 過多一兩年, 連二線都超難入! 要怪就怪政府及教育局無能, 教育制度越變越差... 一時又分下英中, 中中, 直資..  一時又攪下無里頭o既通識及國民教育

Qooie@@  唉.....就是要面對幾年後的驚濤駭浪  發表於 12-6-27 16:45

winnie@pooh 發表於 12-6-27 00:34
小學學位不變, 但小朋友就越來越多, 過多一兩年, 連二線都超難入! 要怪就怪政府及教育局無能, 教育制度越變 ...
要放長雙眼.......CY 上場要龍絡民心,起屋(公、居)、 ban 雙非都係易做既野,會先郁;所以跨境、單雙非可能只係短暫的問題,e+ 就下定論言之過早~

回復 jojkwok 的帖子

其實你識唔識架? 我個女讀佐呢間學校6年,我都唔知呢間學校專收呢D學生, 其實以上所講的問題, 好多學校都有呢D學生,應該係話近呢幾年特別多呢D小朋友出現, 其實好多小朋友係讀小一/小二開始, 發現有呢D問題後, 每間學校都會有D咩師咩師同資源去幫呢類學生, 我有2個朋友讀一呂, 1個向2年級發現有讀寫障礙&專注力不足, 另一個由2年級發現過度活躍, 2個讀書唔叻,可以講係差, 學校從來都無叫過退學, 而且對佢地好關注! 另外, 我想話沙胡並不是你講的開佐無幾多年, 我朋友而家3X歲,佢都係胡下畢業出黎, 佢只不過係一胡下午校搬過去的, 有8成老師係度教佐超過10年以上架啦!  

今年我排乙1 沙呂2 梁小3 簫小 ,結果係3間都唔入,一係阿仔個no 超唔好,一係今年入學人數太多了。

Qooie@@  唔係呀咁派左去邊?  發表於 12-6-27 16:48

回復 hobitdou 的帖子

咁結果派佐去邊呀?

2隻臭豬 發表於 12-6-27 10:56
回復 jojkwok 的帖子

其實你識唔識架? 我個女讀佐呢間學校6年,我都唔知呢間學校專收呢D學生, 其實以上所講 ...

http://www.infoseek.hk/ps/dcfwms-stw
沙田圍胡素貞博士紀念學校SHA TIN WAI DR. CATHERINE F. WOO MEMORIAL SCHOOL
辦學宗旨:致力提供優質全人教育,使學生在德、智、體、群、美五方面得到均衡的發展。

學校類別
資助、男女校香港有 422 間資助小學,佔整體約 82%;香港有 488 間男女小學,佔整體約 94%;

創校歷史
2010 年創立,辦學團體:香港青少年德育勵進會校訓:公誠仁愛

小一收生
學校位於沙田區,小學校網是:91學校是資助小學,所以要按照政府的「小一入學統籌辦法」收生。

沙胡係原一胡下午班搬過去, 我上個POST都有說明, 我講沙胡專收融合生, 意思係佢地比較接受咁解..... 可能字眼上令你有多少誤會...... 至於你提及概名校點支援融合生, 我不作點評了, 亦不點評係邊間學校會抗拒融合生, 反正都係聽番黎多.... 總之跟唔上要你轉校概"傳聞", 大家都應該聽唔少...

其實間間小學都有融合生嫁啦, 有乜出奇, 唔通有一兩個融合生, 間學校就係差既學校喇?!

winnie@pooh 發表於 12-6-27 14:50
其實間間小學都有融合生嫁啦, 有乜出奇, 唔通有一兩個融合生, 間學校就係差既學校喇?!

...

我反而高興學校會接受呢類學生

jojkwok 發表於 12-6-27 14:45
http://www.infoseek.hk/ps/dcfwms-stw
沙田圍胡素貞博士紀念學校SHA TIN WAI DR. CATHERINE F. WOO MEMORI ...

轉全日制

回覆:2隻臭豬 的帖子

派咗沙田崇真,不過叩門成功入咗一線小學(未註冊唔可以開名)。

引用:派咗沙田崇真,不過叩門成功入咗一線小學(

原帖由 hobitdou 於 12-06-27 發表
派咗沙田崇真,不過叩門成功入咗一線小學(未註冊唔可以開名)。
沙田一線, 得培基未派彩喎, 恭喜晒!

今日培基先in round2 ,咁快知結果?

hobitdou 發表於 12-6-27 19:01

沙田一線小學叩門位真係很少......真係厲害!!

回覆:hobitdou 的帖子

我也是抽沙崇,等某一線小學派彩,好有興趣你叩到那一間,你去了沙崇取回注冊證嗎?

真係厲害!!

hobitdou 發表於 12-6-27 19:01

可唔可以分享下小朋友叩門成功既貼士呀?
‹ 上一主題|下一主題