用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南家長憤怒鳥!!
樓主: wan0526
go

迦南家長憤怒鳥!!   [複製鏈接]

aken1204 發表於 12-6-30 19:50
我都係今朝有份去家長會既MAMA, 我個囡係十二月既插班生, 就係佢今日咁樣講話K1無學劵,我就已經決定連佢既  ...
我仔係九月升 k1, 回想上年都係九月開學, 八月中班主任先 confirm 我學費架咋.

我今日都有去家長會,我仔仔本身有2間PN OFFER,因為細B,唔係有好多學校都有得IN,最後有迦南同另一間冇學卷的學校收左,我最初都唔知點揀好,兩間都交晒註冊費,今日去完家長會,都有決定唔讀迦南,因為一來又未知冇學卷後教學質素會否好似而家冇學卷的私校咁,二來迦南又唔係保證入到K1,費是浪費校服書溥錢啦!

我今日都有去家長會, 雖然之前已經知道會響2013-14開始冇學券但都算唔大影響,因為我仔仔係細仔11月先會入學,加上擔心細仔唔讀PN既話會好少學校收佢K,所以一直都係諗住響迦南讀完N班,K1就會轉

我想問下如果唔讀係咪實無其他學校收架喇? (even插班生)

小曳人  呢刻先轉, 難d囉!  發表於 12-7-3 10:40

回覆:迦南家長憤怒鳥!!

脫離學卷,課程一定可以更加深,將來小朋友的競爭力更加優越,所以就算你地唔想留低,大把人仍然想爭崩頭入迦南。所以衡量下值與不值喇,況且一年前通知都好reasonable。

maggiemai77  but upgrade takes time bor.... maybe it is hard to see the difference in short time  發表於 12-7-9 11:53

由唔駃俾咁多要自己俾哂就梗令人唔開心, 同意有D樓上家長所講, 如你真係喜歡呢間學校的教學模式就只係經濟上的問題. 如否是否只係喜歡佢係學費平而又算"名'校的因素呢? 一年通知都算係合理噃. 另如唔讀呢間你報第二間PN, 會代表唔會參與來年的K1面試嗎?

N班先收11期, k1-3只收10期,而且k1-3, max 係2400 /m
冇學卷係好架,d野深d, 涵接上小一好好架
就算有學卷,你想留返係cannan讀,cannan都未必收你,因k1學位会比n班少,而且出生率高咗,競爭大咗,所以今年9月揾定多d學校冇錯。

celerydream  點解K1-K3會最多2400/m ?? 佢脫離左學券, 想點加都得喎~  發表於 12-7-3 16:03

其實開初自己都好嬲 用左好多晚去搵其他學校諗住K1一定轉走 點知係搵既過程發覺好多心儀既幼稚園已經相繼脫離學卷 冷靜落黎都接受左哩一個係大趨勢  唉...講真$一定要花倒不如睇下仔仔係迦南讀PN開唔開心有冇進步 如果好OK既我會選擇留低 最多2公婆辛苦D

有名氣的幼稚園一定會收錢架喇,不過有一樣野肯定的是迦南讀書的小朋友個個都好開心,而且近一兩年迦南要學既野一年比一年深,究竟做父母應該覺得開心定唔開心呢?我就覺得開心囉,因為接上小一冇咁辛苦。

Schools cancel 學卷 is because of those 2 people had back to Government.

As I heard we do not need to choose famous kindergartens anymore next year.

It is because the Governemt will force all kindergartens to use the same content to teach our kids no matter they apply 學卷 or not as a part of 15 years of free education!

wan0526  我都有聽過.....但未了解過實情  發表於 12-7-15 23:18
LuLuKiuKiu    發表於 12-7-2 10:49

請問是哪一間迦南?或是全線下年都無學卷?本來諗住報海濱迦南N班,之後無學卷就唔報囉,有其他更好選擇!

wan0526  全線  發表於 12-7-15 23:18

回復 himuimui 的帖子

我女兒那間迦南收10期播

冇學卷,我未必諗"迦南"讀  

其實宣道都轉了沒有學卷啦! 而且迦南提早一年通知, 都好好.
有些私校幼稚園叩門或考私校, 直資都唔一定好, 都好睇小朋友本質. 而且參加統一派位只係抽獎, 不屬於你讀那一間幼稚園.

wan0526  無玩啦,宣道話晒都名校,點可以相提并論呢,呢兩間質素差太遠了  發表於 12-7-15 23:20

很坦白講, 我小朋友今年都會係Cannan讀N1, 之前選擇Cannan 的原因, 是因為Cannan的K1-K3的課程比較貼近小一的模式, 考直資/私校小學時未必輸蝕; 最重要的是, Cannan幼稚園會優先考慮取錄幼兒園的小朋友 (雖然不是一定直升), 今年考K1的競爭一定會很激烈, 所以都會買個保險, 學券與否, 已問題不大, 因為有很多出名幼稚園已經跳船, 餘下有學券的, 我相信小朋友不易被取錄, 因為實在太多人申請了! 當然, 以Cannan的新學費價錢, 可以讀其他幼稚園, 但, 是否你想讀就可以呢? 不喜勿插!

其實宜家做家長真係好難, 大家作為家長梗係想盡量比最好個小朋友,但係咩係最好呢?究竟係私校對考學校有優勢好?定係小朋友入一間容易既幼稚園,等佢讀得輕鬆又開心好?究竟死慳死抵比佢入私校有保證?定有學卷有監管好?有時真係覺得比我地揀份工仲難.
但細心一諗,又有幾多人關心我地以前讀邊間幼稚園?
唉!

babyhazel106 發表於 12-6-30 13:25
我覺得咁多間"跳船"幼稚園中,迦南算最有良心,早一年通知會無學卷
覺!佢讀PN所以感覺上早咗一年通知, 如果今年讀K1就冇早一年通知

maggiemai77  true... not a bad arrangement though  發表於 12-7-9 11:54
babyhazel106  我不是迦南家長, 不過感覺上佢地已經比其他KG 好, 預早一年通知家長  發表於 12-7-3 11:47
babyhazel106  今年9月入K1的小朋友可以一直用學卷到K3, 而8月讀PN的小朋友, 也有可以今年8、9月搵過間有學卷的K1  發表於 12-7-3 11:45
‹ 上一主題|下一主題