用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見 舊油天/ 循道
樓主: mangylconnie
go

求意見 舊油天/ 循道 [複製鏈接]

miffy 發表於 12-7-6 13:06
你唔好誤會我一定要爭贏, 我只係想理性分析。

我話油天派50-60 band 1A:

策略不同,目標只有一個,只是想小朋友好。相信你小朋友好叻,爭取目標當然不同,支持你的選擇。我本意是未知小朋友實力時,循小是比較保險的選擇,就是Band 2頭,甚至中的學生都肯定有一所校風良好的英文中學包底。

根據khmama的排名,有幾所你所表列的學校到都不是Band 1A,作為你小小參考。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

不過閣下那句"你其實如果一開始你已經諗住小朋友有可能會墊底, 其實根本唔適合讀呢間學校...."真的可圈可點。

回覆至此,恭喜閣下有位聰明絕頂的公子。

miffy  anyway, 我都祝你小朋友在循道有好發展  發表於 12-7-6 17:05

jeremyphlam 發表於 12-7-6 16:56
策略不同,目標只有一個,只是想小朋友好。相信你小朋友好叻,爭取目標當然不同,支持你的選擇。我本意是 ...

Miffy, 你可能有點誤會了,小朋友不是循道生,只是當年報小學時的小小心得。

miffy  咁你都誤會咗, 我仔都不是甚麼聰明絕頂, 只是一個平凡的小學生而矣  發表於 12-7-6 17:29

回復 miffy 的帖子

MIFFY 分析得好好..唔知樓主揀好味..唔好HOLD 太耐了..油天好多人想入..
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 miffy 的帖子

Miffy, 好多謝你的分析, Many thanksss.

油天每年不只50-60人入到band 1英中, 正確大約100個人入到band 1英中, 所以油天真是一間好有質素的學校, 我投油天一票!!!

miffy  我講50-60名入band 1A, 未計1B和1C  發表於 12-7-9 09:43
‹ 上一主題|下一主題