用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想幫個女申請讀ESF, 請問有咩要注意?
樓主: doggiesdoggies
go

想幫個女申請讀ESF, 請問有咩要注意? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+newdaddy+於+12-7-6+17:14+編

原帖由 newdaddy 於 12-07-06 發表

1. Does your child have foreign passport ?
好詳情!

引用:+本帖最後由+newdaddy+於+12-7-6+17:14+編

原帖由 newdaddy 於 12-07-06 發表

1. Does your child have foreign passport ?
This is very true that graduating from esf kinder doesn't guaranteed a placement to esf p school. So if that is the case then what should we do? Bcuz esf kinder only offers up to k2.

回覆:DonaldTsang 的帖子

You make sure you apply to other IS like cAIS as a back-up

Regarding the ESF admission policy category 1, does the "Chinese" inlude Madarine? or just Cantanese?  Thanks.

回覆:rubyfall2011 的帖子

Obviously, both Cantonese and Mandarin are Chinese.

引用:Obviously,+both+Cantonese+and+Mandarin+a

原帖由 sschiu 於 12-08-27 發表
Obviously, both Cantonese and Mandarin are Chinese.
But I heard someone saying that the school is for those can't speak Cantonese and can't adopt the local school, so those mandarin speaking student are classified as cat 1. Please can someone clarify.

其実在這裏問都是HERE SAY, THERE SAY的答案、何不愠個普通話人、打去学校、 仮切是投資移民、説小朋友剛来、只懂説普通話、直接問這個CASE是CAT 1定 CAT2、最直接了当LA.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Read the policy, speaking Cantonese is Cat 2, speaking only Mandarin is Cat 1.

普通話人都係CAT.2呀!  除非係ABC/CBC嗰 D, 即係吾識睇寫中英文!

我屋企就近有間ESF, 我近呢十年都未聽過有學生/家長講普通話架!  就算個家長講廣東話, BILINGUAL, 小朋友都係講英文架!  近來就多咗韓國人, 小朋友都係英文台!

其實大家仔細理解英基個要求, 你都會好清楚學校要收邊類人仕!  間間 IS 都會提醒家長, 家庭需要提供良好英語環境以幫助小朋友就讀 IS 需要!  ESF仲寫明Y1-6嘅英語要求, 以供大家參考!

我見最多大6, 都係耀中!  

第一類別 (CAT.1)

以英語作為母語或第二語言的學童,且不會說廣東話及/或讀寫中文。

第二類別 (CAT.2)

可以進入本地學制,但同時符合英基入學要求的學童。

在每個類別中,以下學童有優先機會接受面試:
現正就讀英基教育服務有限公司幼稚園(只限第1班學生);*
曾居留海外現再度回港的英基舊生;
父親或母親現時是英基的全職僱員;
英基舊生的子女。

回復 Mighty 的帖子

其實在這裡搭口的不只是hear say,也有權威的,只是大家不曉得吧了。

Radiomama 發表於 12-8-28 17:06
回復 Mighty 的帖子

其實在這裡搭口的不只是hear say,也有權威的,只是大家不曉得吧了。

其實你之前都post咗條link畀人參考, 呢個係最清楚嘅做法, 事實上申請所有學校我都覺得係必睇!  

不過我覺得呢到家長已好有耐性, 無offer都會好細心回答,

其他forum我真係見人鬧哂交都有!  

引用:Quote:Radiomama+發表於+12-8-28+17:06+回

原帖由 melonfans 於 12-08-28 發表
其實你之前都post咗條link畀人參考, 呢個係最清楚嘅做法, 事實上申請所有學校我都覺得係必睇!  

不過我覺 ...
Melo, 我就係因為中英文版都看過,規則真的沒有註明普通話係Cat1的,所以先有這疑問。相反它講得好清楚講廣東話係Cat2

回覆:想幫個女申請讀ESF, 請問有咩要注意?

DonaldTsang 發表於 12-8-28 18:54
Melo, 我就係因為中英文版都看過,規則真的沒有註明普通話係Cat1的,所以先有這疑問。相反它講得好清楚講廣 ...

ic.....如下寫法你又如何理解?

第一類別 (CAT.1)

以英語作為母語或第二語言的學童,且不會讀寫中文或說廣東話。

回覆:isababy117 的帖子

DonaldTsang 發表於 12-8-28 18:54
Melo, 我就係因為中英文版都看過,規則真的沒有註明普通話係Cat1的,所以先有這疑問。相反它講得好清楚講廣 ...

算吧la!  Donald!  你點解吾返組睇下你d fd嘅大少公主咪讀緊你想問嗰d學校law!  
d c9係吾chok吾畀料架嘛!  
你個龍b應該係有史以嚟香港最高出生率la!   你吾考番10間8間做 backup 你都無教好訓!  

引用:Quote:DonaldTsang+發表於+12-8-28+18:54+M

原帖由 melonfans 於 12-08-28 發表
算吧la!  Donald!  你點解吾返組睇下你d fd嘅大少公主咪讀緊你想問嗰d學校law!  
d c9係吾chok吾畀 ...
係的?我地邊個C9朋友D小朋友係個度讀?嗨無計時也命也,做人老逗甚艱難

講開龍B、我知道如果我這要説、一定会受攻撃、、、、BUT点解GUm多人要生龍B,一時意外就不説LA. 但有D人係登簡時間的。 明知GA LA,競争一定大、無論是本地Or国際。 点解係「児」家這個時代、都要GUM迷信、覚特龍B Or 龍女就好D。 世界上不只12種人GA,我好希望大家不要再執迷在這種伝統思想上、如果仲有這種思想就不要讀国際学校!!! 

iseult  唔好意思.... 你說了我的心聲...  發表於 12-8-30 13:39
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 12-8-28 22:00
講開龍B、我知道如果我這要説、一定会受攻撃、、、、BUT点解GUm多人要生龍B,一時意外就不説LA. 但有D人 ...

係呀!  真係爭完床位, 爭kg, 爭小學, 中學, 大學!  没完没了!  mg:" />

上年sc都成2千人排隊, 呢到有個c兄, 兩個都三高, 小朋友英文台, 啱啱考8間pn, 先得有1個offer?!  

呢幾年揾個學位真係好辛苦架!  mouth:" />

DonaldTsang 發表於 12-8-28 21:49
係的?我地邊個C9朋友D小朋友係個度讀?嗨無計時也命也,做人老逗甚艱難

...

你咪返去睇下d post law!  

再吾係開post   尋人 la!  

你返去餵住奶先la!  個仔識行先再煩la!  

我吾係到搞人地個post, 係你個post再問過la!  

‹ 上一主題|下一主題