用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs St Paul Boys
樓主: qoo_pooh
go

SFA vs St Paul Boys [複製鏈接]

qoo_pooh 的帖子

SPB 因有中學

醒目開學勳章

2ndsister 發表於 12-7-7 18:59
congraulation!...咁我諗你要認真諗下那間教學模式會啱你個仔多D, SFA可能真係你都要付出好多, 我仔有個同 ...
2ndsister,

請問你仔仔讀緊幾多年級? 讀得愉快嗎?
知不知細佬考入的機會大嗎?
因我家還有一個弟弟, 今年9月升k3要考小學, 所以都要諗埋弟弟的前景

回覆:SFA vs St Paul Boys

Qoo-pooh,
你要諗清楚,唔知你有冇睇先前報導有關SFA要小三及小六購買電子產品作教學,還要是最新型號嘅new ipad, 部機要六千幾銀, 這個唔緊要問題亦不在此。
當有些家長說未能負擔,校長只是說全級只得五六個,還輕輕拋出一句說「學校大部份是中產佢地絕對有能力」,哼!說出這句話校長跟本冇站喺家長立場去想,覺得大部份家長唔反對,佢哋只喺騎虎難下啫!
為何咁多電子書唔選用,偏要用最新型號,咁第一代嘅ipad唔用得嘅咩!
樓主你真喺要諗清楚這所學校除教學之外,還有行政管理?!

St. Paul's brand name is much better

我個仔讀sfa,可能歷史悠久,教學的質素很高,若跟得上,基根會好,98%可入Brand 1 ,同學都很樸實,若個仔谷得,可入頂級中學

qoo_pooh 的帖子

諗都唔駛諗,一定係聖保羅男校!

回復 JoyceMum 的帖子

SFA 98% 入 Band 1? 好似Over 90% 入英中咋喎。Band 1 好似八成左右啫。

回覆:flyda 的帖子

正確!

回復 qoo_pooh 的帖子

yes, spb 是循序漸進! 如果有細佬, 相信入第2 round interview一定無問題, 我知真是有人的細仔入不返, 不過可能只是小數(可能同校長零交流- 我估計).  spb近2年都只須買書, 作業&補充都是學校買, 都可以save 幾佰至壹仟!

如何選擇?
原因很多,如家長偏好,家庭支援,孩子能力,交通時間等等.....
例如SFA畢業生,排名前一批通常唔會首選SPC吧!

flyda  Correct.  發表於 12-7-26 11:22

SPB 應該冇 SFA 谷, 同埋SPB 的中學唔係太特出, 我識人自己是 SPB 中學舊生, 都唔想阿仔入番 SPB 中學. 但 SPB 小學的新校舍十分吸引 !

其實SFA不太谷學生,反而是讓子女入讀的家長大都有心理準備讓子女面對激烈競爭,亦有足夠支援,所以學習氣氛濃厚。

HaYi 發表於 12-7-26 12:40
SPB 應該冇 SFA 谷, 同埋SPB 的中學唔係太特出, 我識人自己是 SPB 中學舊生, 都唔想阿仔入番 SPB 中學. 但  ...
成績係Band 1 尾Band 2 頭,不算差的了。但校風不知如何?
‹ 上一主題|下一主題