用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知學成點,鋼琴一問
樓主: giben1231
go

唔知學成點,鋼琴一問 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+reei+於+12-07-16+發表How+lo

原帖由 giben1231 於 12-07-16 發表
一星期2到3日,每0分鐘倒
30分鐘倒

mama667  其實可以每天特定一個時間, 比佢練習(15mins), 養成習慣!  發表於 12-7-25 10:48

練得咁少....進度一定慢

giben1231 發表於 12-7-16 22:57
小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔 ...
要進度快,盡量一星期起碼有六日練半個鐘。因為要練得多對手和腦先可以記得要點彈。如果無時間,寧願每日練15分鐘都好過一星期練2﹣3次呀!
慢練係好架!我大囝現在學緊5級歌,試過有處拍子捉不穏,老師叫佢16分音符數一拍咁練,係超慢。但係練熟之後再彈正常速度亦無問題。

手指移位如果掌握唔到,更加要放慢去練,俾多D時間個腦和手指去預備動作。甚至8分音符數一拍咁練。

其實可以將小朋友的問題同老師講,由老師去想辦法幫佢,包括怎樣練琴。呢D地方就睇到究竟老師識唔識教。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:練得咁少....進度一定慢

原帖由 miss321 於 12-07-17 發表
練得咁少....進度一定慢
咁要點練,每次幾分鐘,每次練幾首歌。
仲有如果老師堅持唔用拍子機,咁應該仲買唔買,因為買左都唔識用

如果老師堅持唔用拍子機, i think u better find another one........................even professional need metronome

reei  agree..  發表於 12-7-18 12:48

回復 giben1231 的帖子

yes, never heard of a teacher suggest not to use a metronome....even a professional needs one, with those complicated/irregular rhythm...

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師真係叫唔好買拍子機, 校際cd都係聽一次就放埋一邊, 佢話拍子既野, 大概知個速度已經夠, demo都係, 聽到上腦仲影響埋自己想表達既感情
我覺得老師教得唔錯架, 我女跟左佢7年喇..........佢有d學生係學演奏級, 絕唔係呃飯食既老師(雖然佢唔係名師), 我唔會因為老師唔用拍子機就轉老師lor

katherinelam825  的而且確, 真係有好叻ge老師叫人少d用拍子機ge...

不過, 唔係個個學生都ok 囉...  發表於 12-7-17 12:13

雖然是要求而已.....但鑼有鑼敲、鼓有鼓打.....總難接受!
演奏級又如何.....滴汗!
拍子是樂器重要其中一項,要練的。
當然最終做家長能夠接受......那就無話可說
從來聽老 師 說得多的其中一句.....“返去有無開拍子機架“

steamball  fully agree  發表於 12-7-17 10:39
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

I just had lesson today, it's me not my son.  Teacher asked me to check with metronome in my Beethoven(of course only a few bars). So if a teacher ask the student not to have a metronome, it sounds really odd to me.

bebebe12345  唉!.這是基本的問題.....。不要懷疑孩子的能力,而是給了孩子些甚麼!!!  發表於 12-7-17 11:45

steady pulse,多聽,對我來說是最基本不過的事,不止彈琴。我兒的所有音樂老師都同時強調這幾點,不約而同他們都是音樂主修

marcuscyrus 發表於 12-7-17 12:00
steady pulse,多聽,對我來說是最基本不過的事,不止彈琴。我兒的所有音樂老師都同時強調這幾點,不約而同 ...
不過, 大部份都係成日借左聾耳陳隻耳仔...

katherinelam825 發表於 12-7-17 12:15
不過, 大部份都係成日借左聾耳陳隻耳仔...
所以做老師就要tune返好佢囉,唔係佢話亂就唔駛佢聽麻,慢慢由d基本練習做起

katmama825  agree....  發表於 12-7-17 14:24
steamball  agree  發表於 12-7-17 12:23

also scale must use metronome............

katherinelam825  的而且確, 真係有好叻ge老師叫人少d用拍子機ge...

不過, 唔係個個學生都ok 囉...

如果係一個好叻o既老師,拍一個好叻o既學生,例如朗朗拍barenboim,應該唔駛用

katmama825  咁...緊係唔洗用啦  發表於 12-7-17 14:34
katmama825  果個老師將美國名牌音樂學院一個教授教佢果套搬俾佢自己的學生  發表於 12-7-17 14:29

少D.........!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 steamball 的帖子

Absolutely!

回覆:唔知學成點,鋼琴一問

如果我都學會唔會好d呢?而家開始我唔知點同阿仔練琴,因為我唔識

giben1231 發表於 12-7-18 07:22
如果我都學會唔會好d呢?而家開始我唔知點同阿仔練琴,因為我唔識
你能夠做到當然最好啦,不過其實如果老師比你跟上堂,又比得足指示o既話,都唔一定須要咁做

作為家長,最理想是能夠陪伴
1) 孩子上課.....知道老 師要求改善的地方、練琴時作提醒。
2) 陪伴孩子練琴.....讓其養成習慣,日子有功。

如若自己學琴為了幫孩子、則可免則免,把資金投放在更高級數的師資上吧。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠嗎?  我怕剛開始會嚇怕他,請問大家意見是如何?
‹ 上一主題|下一主題