用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長會否諗多咗呢?
樓主: starfishting
go

家長會否諗多咗呢? [複製鏈接]

csy_ma  重點是:何時為適當?擋風遮雨的另ㄧ角度,是忍心讓其淋雨。不過,到初中,家長還可以任意指點的,大概不多了?有時,不由不放吧?  發表於 3 分鐘前

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
To csy_ma:

放手是一門學問 +藝術。因孩子而異,因父母而異。正如幼兒初學行路一樣,有些孩子早早便會行會跑。有的接近2歲,還是行兩步,跌一跌的。這不止關乎父母的引導,還要看孩子的生理是否已發育好。

做父母的,只能視乎自己孩子的能力,隨時調較力度,並沒有一個特定的時間表。慢慢摸索。自己的孩子,自己最清楚,並不需要太著意人家怎想,怎看。

但有一點非常重要:父母對孩子的愛要満溢到路人皆見。特別對青春期的孩子至為重要。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

唔好意思,呢個Topic 到此為止,我開呢個Topic只想大家一齊放鬆心情,開心啲玩埋呢個暑假,絕不是叫你們'放手',各自有自己管教子女的一套方式,不用為此而爭論!

你問你的寶貝, 寶貝永遠都話你做得唔夠.
見過有人, 19歲來見工, 阿媽陪住來, 原因係, 佢自己唔識來,
但OFFICE係地鐵沿線啊!
阿媽唔陪佢來, 佢個寶貝又係咪覺得阿媽愛佢唔夠呢?
阿媽因為愛佢, 永遠都只係俾埋條魚去食, 唔係教佢去捉魚,
對佢個寶貝來講, 呢D係乜野愛? 疼愛? 溺愛?

突然間諗起母嬰健康院有個chart俾d mami.....4個月識翻身, 6個月識把物件轉手, 10個半月識自行站立, 幾時講句子, 幾時識塗鴉.....話雖每個兒童發展快慢不一, 但總算有得跟. 上到P1就弊勒, 無人話你知, 其實個小朋友幾時應該識自己做功課, 識收拾書包, 又無人話你知, 如果同同學仔有爭執, 幾多歲曉應付.....搞到上中學, 都無個chart話你知, 到底一個12歲小朋友可以做到d乜.....但我諗, 其實唔洗個表話你知, 都應該唔洗擔心佢去到新環境識唔識到朋友, 應該買咩書包波鞋, 中午食乜野, 會唔會遲到做漏功課....之類之類. 請相信佢地會做到係佢地果個年齡會勝任既事la.

Snakemama  做父母嘅真係要放鬆D  發表於 12-7-20 00:52

starfishting 發表於 12-7-19 20:59
其實,我唔係好明白,點解個Topic係諗多咗,想大家放鬆啲,點解變了放手嘅? ...

可能你的標題跟內容有點出入吧.  你所提及的呈分, 選校, 面試, 編班試. 都是圍繞升中機制帶來的壓力和担憂. 她不似我們"學能測驗"年代, 以成績選校. 對於入 唔入倒心儀或校風好的學校, 都是靠運氣或希望在自行階段有幸取錄. 緊張和担心是難免.

至於自理,社交能力, 自從"港孩"此語一出,相信好多家長都會驚覺,並在適當的時候會放手, 在這裡都有媽媽分享她們的囝囡經過面試, 叩門,發覺他們漸漸成長.

家長不用太担心仔女是否吃得飽,穿得暖, 以11/12歲的小朋友來說, 他們是有能力照顧自己的.

青青河邊草 發表於 12-7-20 00:45
你問你的寶貝, 寶貝永遠都話你做得唔夠.
見過有人, 19歲來見工, 阿媽陪住來, 原因係, 佢自己唔識來,
但OFF ...

咁你有沒有問過你個寶貝你做得夠唔夠?係咪都係如你咁想:做得唔夠呢?

如果係,就嘗試去改進。做到相互接受,多一分則太濃;小一分也則太淡!

至於你舉19歲要阿媽陪住來的例子更覺牽強,我相信這個似係社會的問題多個係升中的問題了。正如樓主話齋:家長會否諗多呢?

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:家長會否諗多咗呢?

好難唔咁諗, 你周圍環境亦會迫你咁做, 我以前曾因為唔想阿囡太大壓力, 幫阿囡要求老師調出精英班; 到揀中學時完全就阿囡心意去揀banding較低既學校......最後當然過唔到老師嗰關, 俾佢鬧咗好耐, 最後唯有選擇banding高既中學去讀......

唉!原來'諗少啲'、'放鬆啲'對香港家長來說是咁難做到,唔怪之得,好多朋友寧願唔生育。今天文憑試放榜,不知有幾多家長又要為此奔波和煩惱!
‹ 上一主題|下一主題