用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 廢柴速成班 - 害你其實愛你
樓主: silvia_ng
go

廢柴速成班 - 害你其實愛你 [複製鏈接]

qop 發表於 12-8-29 23:36
我相信現再很少家長會給孩子吃苦,當初我都做不到,唯有交給別人處理。
都係呢...而且好多壓力來自四面八方, 好多人會話"你幫下佢啦", "你跟下佢d功課啦", "你同佢整啦".... 要做恨心既父母真係唔易。但每一次見到佢地就黎有事, 我都會同自己講, 我唔可以保證自己長命百歲, 我幫得佢幾多次呢? 第時我唔係度咁點算呢?
為左佢第時唔比人"蝦", 而家我選擇眼白白睇住佢比人"蝦"。事後先同佢分析, 聆聽佢點解會做一個咁既決定, 話佢知其實仲有咩選擇。

回覆:廢柴速成班 - 害你其實愛你

我都係上黎EK 小學到睇,先知原來開學前(幼稚園)要準備嘅野,係"心理""自理",多謝分享!

經一事→長一智,小朋友才會成長,有一日朋友講述學校打電話講有一個同班同學叫佢孩子出食飯錢先,有很多歺,約幾百元,但又不還錢,後知道借錢學生因家境問題,沒有足夠飯錢,大事化小算了,朋友/同學要幫的,但可通過學校申請資助反而更有用....

回覆:penguin_chick 的帖子

噢!真虧你用那麼多時間打那麼多字去回覆:;pppp:

「朋友」的媽媽明顯是平日用心教導啦!只不過當年年少氣盛,才會用另類方法啫!

如果個個孩子都係「富士康」出品,可以跟住本manual教,就唔會有「因材施教」呢句說話啦!:;pppp:

silvia_ng 發表於 12-8-30 09:22
都係呢...而且好多壓力來自四面八方, 好多人會話"你幫下佢啦", "你跟下佢d功課啦", "你同佢整啦".... 要做 ...
其實吃苦後,好多時真係有少許改變。

Thanks for sharing!!

回復 silvia_ng 的帖子

真係, 我就試過兩次响火車俾三唔識七阿婆「賜教」, 叫我多啲愛心。真係心裡想鬧你你唔知, 仲以為自己係專家。旁邊真係好多雜音「指導」我們如何教子女的。

回覆:廢柴速成班 - 害你其實愛你

想哭

‹ 上一主題|下一主題