用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)
樓主: deerica
go

民生書院幼稚園好唔好?(九龍城) [複製鏈接]

不是100%全上小學,因为當中會有其他更好offer的小學,亦有D會選擇大抽獎而自動流失。上年考到GH, 英華,陳守仁,派到瑪利諾同喇沙而流失的亦有不小,如果不能升上民小的基本上學校在K2下學期見家長時亦会通知。

回覆:JoSon0709 的帖子

請問面試考d咩?可否分享下?Thanks

想問吓民生幼稚園收唔收细仔?
我想幫個仔報13年K1呀!Thx !

open day 是否在10月?
英粵班是否都有普通話班?
星期六是是否有課外活動?
有沒有人知道由屯門返學有冇校巴? 謝謝

yukai 發表於 12-9-18 00:13
請問面試考d咩?可否分享下?Thanks
我冇記錯的話, 舊年面試係group in, 一組約四、五個小朋友連埋媽咪坐埋一檯

老師埋黎逐個小朋友問問題, 跟住會問媽咪

問小朋友問題: 認簡單ABC, 叫小朋友囉某個顏色既積木俾老師, 問小朋友咩名, 邊個同佢一齊黎
問媽咪問題: 平時有咩親子活動, (聽聞有問過家長點睇怪獸家長) 邊個湊小朋友多,
之後會叫小朋友坐埋一齊響老師前面 (坐地下) 聽老師講故事, 同小朋友互動

最後派兩個波仔, 叫小朋友拎起放入紙盒裡面, 媽咪一齊幫手摺好紙盒

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

仲有interview之前有問卷要填... 果份表先考智慧 (主力問家校合作)

隔左咁耐有d details位唔記得左了, 如果有其他媽咪記得既請再補充

kobecherry  I love you 藤媽 ^^ THANKS for your sharing  發表於 12-9-19 16:24

我都想知有冇校車去將軍澳架??

ottomum  Yes.  發表於 12-10-2 07:12

回覆:yukai 的帖子

面試仲有story telling,小朋友回應老師問題!

引用:我都想知有冇校車去將軍澳架??

原帖由 hehababy 於 12-09-18 發表
我都想知有冇校車去將軍澳架??
Yes

回復 lovenicolebaby 的帖子

因為答問題對大仔會有優勢D,細仔都有,但是%少D。

回復 yukai 的帖子

民生面試是group interview,大約4至5人一組,父母可以一起進入課室,但是只可以一個家長和小孩參加面試,另外一個家長坐係課室邊,面試內容在之前(藤媽)已經提過,大致相同。
有問點睇怪獸家長,問今日來做什麼,誰帶你來?你玩緊什麼?。。。英粵班用廣東話,英普班用英語或普通話面試。

回復 JoSon0709 的帖子

We went to the interview last year.  4 kids + 8 parents + one teacher sitting around a table.  The teacher walked around the table asking parents questions and asking kids questions (which means the other 6 parents and 3 kids are also there).
My feeling is that its too crowded and rather distracted as when the teacher was asking your kid to do a task, the other three kids maybe quite noisy as they are playing on the same table.

The teacher also showed my son a board with A-Z and asked him to read.  For colors, she asked questions with red, blue, green, yellow, white and black.  For numbers, she asked my son to pass her three white blocks.  This is the most difficult interviews I have come across.  Maybe my son is not really that smart to know that all.

回復 BethMarc 的帖子

Agreed, I have a same experience with you in last year.

民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍)

引用:民生好似係龍,+係依家呢個時勢,+入到龍校比

原帖由 klm402 於 12-09-19 發表
民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍) ...
我仔仔今年讀民幼k1
因為民幼本身學位比民小多
而民小保證預留唔少於85%學位俾幼稚部升上去
咁計就大約升到一半多d上去
中學部係聯系中學
其實嚟d資料全部係學校網頁都有
只要做下功課就唔洗估估下

i heard last year interview was conducted in English. is that only for English&PTH class or for both Englsih&PTH and English&Cantonese?????

引用:民生好似係龍,+係依家呢個時勢,+入到龍校比

原帖由 klm402 於 12-09-19 發表
民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍) ...
不是100%直升的

引用:Quote:原帖由+klm402+於+12-09-19+發表民生

原帖由 giant_japan 於 12-09-19 發表
不是100%直升的
唔係100%直升

就算係100%收番上小學都不能夠鬆懈,何况小學只收番不少於85%學位的幼稚園生,成績同品行唔好的一樣out. 所以小朋友讀邊間都要好好装備自己,去迎接小學的课程.

不過EVEN唔係龍都好, 起碼都比人家多左85%機會升返上民小.

JoSon0709 發表於 12-9-17 21:43
不是100%全上小學,因为當中會有其他更好offer的小學,亦有D會選擇大抽獎而自動流失。上年考到GH, 英華,陳 ...

據聞今年有4個男仔考到YING WAH (12-13 P.1), 唔知係咪真呢?, 如果係, 咁都算多喎, 因為好多係會疊埋心水上民小.
‹ 上一主題|下一主題