用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 NET媽媽, 分享下第一輪幫囡囡揀咗邊間學校? ...
樓主: joannechow1031
go

12 NET媽媽, 分享下第一輪幫囡囡揀咗邊間學校? [複製鏈接]

回復 CoffeeCake 的帖子

hope you success

LuLuciaMa 發表於 12-10-9 15:23

hope you success
THX! 我都希望之後可以上來報喜!

coffe cake, why you didn't choose St paul or St Francis to secure the seats first!?

Did u live at net 12? If didn't choose MPS at 1st round and 2nd round (not living at net 12), can we also "knock door" after 2nd round allocation?

I will encounter next year and would like to get more information to overcome this difficutlies and see whether I need to move.

LuLuciaMa 發表於 12-10-9 15:42

coffe cake, why you didn't choose St paul or St Francis to secure the seats  ...
Yes I live around this area, and indeed very close to MPS!

回復 Charlotte_mom 的帖子

囡囡得15分, 打算入資助/官立小學.

-
請問以下呢3間邊間好d呢?

寶血小學

嘉諾撒聖方濟各學校

軒尼詩道官立小學

-
請問如果有直屬中學, 是否代表可以直升上中學?

引用:+本帖最後由+hellojl+於+12-9-27+21:33+編

原帖由 hellojl 於 12-09-27 發表

冇啦! St Paul 己通知家長將搬去柴灣, 待重建完至返跑馬地,  ...
只係中學部轉直資?
小學部仲係唔係仲係津貼?
咁中學部同小學部仲係唔係直屬中學?

醒目開學勳章

想問下MPS係唔係好谷的學校?

如果St Paul 將暫時搬去柴灣, 咁14年入小一仲算唔算 net 12?

引用:+如果St+Paul+將暫時搬去柴灣,+咁14年入小

原帖由 superbeagle 於 12-10-10 發表
如果St Paul 將暫時搬去柴灣, 咁14年入小一仲算唔算 net 12?
Yes ar, still in net 12

回覆:12 NET媽媽, 分享下第一輪幫囡囡揀咗邊間學校?

20分,第一輪揀軒下,唔知機會點呢?

joannechow1031  以我住灣仔經驗, 都好有機會, 因為好多人揀咗上午!  發表於 12-10-12 09:40

回覆:poyinliu 的帖子

做定校服。

醒目開學勳章

引用:20分,第一輪揀軒下,唔知機會點呢? +

原帖由 poyinliu 於 12-10-11 發表
20分,第一輪揀軒下,唔知機會點呢?
等註冊

回覆:12 NET媽媽, 分享下第一輪幫囡囡揀咗邊間學校?

承你貴言!
真係想下個月定到,因為望考到直資真係好費心神......

軒下 move to 東院道 轉全日..
但唔記得係咪 2015 先開始

回復 minisheep 的帖子

即使有直屬中學, 但仍然是津校, 到時都要玩大抽獎, 不過, 該校小學生如果成績好, 就可以係第二round選該直屬中學, 咁樣就會入到......所以都要keep住成績去到學校要求的程度......

回復 crystalpui 的帖子

我問過幾個一二年級的家長, 佢地話唔谷, 聽聞小三or小四才開始谷......

津校又係英文學校確實世間罕見, 所以有好多人鍾意, 不過, 親子王介紹過, 如果要叩瑪利曼必要round 1 及round 2都要放它在第一, 否則無機會......

醒目開學勳章

七點半 發表於 12-10-11 15:50
回復 crystalpui 的帖子

我問過幾個一二年級的家長, 佢地話唔谷, 聽聞小三or小四才開始谷......

我女以家讀國際KINDER
我考慮緊如果咁好彩抽到MPS
應唔應該轉過去
我得15分, 自行一定無機會,
而我心目中, NET12好似只得MPS比例唔谷.........

MPS 唔谷? 默書考試一定唔少, 其實一般津校較受歡迎, 好少唔谷! 所以都要有心理準備!

Charlotte_mom  咁我又真係識MPS家長嫌少功課WOR  發表於 12-10-24 15:29

醒目開學勳章

joannechow1031 發表於 12-10-12 09:38
MPS 唔谷? 默書考試一定唔少, 其實一般津校較受歡迎, 好少唔谷! 所以都要有心理準備! ...

抽到先算...多謝指點
謝謝

希望大家都抽到, 我希望2nd 可以入到st francis, 咁又可以大部份升中, 妹妹又可以直入, 諗起都好安樂!
‹ 上一主題|下一主題