用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀
樓主: GS1968
go

可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀 [複製鏈接]

事實單非最終都會挪到香港身份證,到那時就分不出單非定唔單非啦。

唔好歧視雙非或單非,大家都係平等,公平競爭嘛。非要負責任的話,責任在制定政策的政府

readymama  講得啱!  發表於 12-10-9 17:11

單非同雙非嘅分別好大。

單非﹐大部份情況係港男娶境外女仕。香港男仕數目就係得咁多﹐無論呢批男人係娶港女定賓妹定坡妹定乜﹐所生兒女嘅數目唔會有好大分別﹐理論上對學位需求嘅衝擊唔會太大。

雙非﹐人數係可以以億計。

ANChan59  Agreed  發表於 12-10-10 16:27

angelaywtang 發表於 12-10-8 11:12
我先生作為香港人交tax係為證明我地有盡公民義務。"所有福利與義務都係先建基於本土所屬人民身上"非常同意 ...

依家係講緊本地父母都係港人既小朋友學位都唔夠分配, 原因係同單雙非有關, 我又睇唔到有離題wor. 如果你話你先生係香港人, 你既小朋友又係香港人出世, 同雙方父母都係香港人應份要睇齊既話, 咁雙非童既父母又會講,  大家都係龍的傳人, 同屬一族不應分彼此, 你係單非(無貶意意思, 請不要介懷), 你係唔明白, 點解我地雙方都係香港人既小朋友要不停受到單雙非童既影響, 連學位都要爭餐飽0家啦.

駿熙媽媽 發表於 12-10-8 10:42
我就係呢個意思

呢個相信都係所有雙方都係香港人既父母既意思.

punlik 發表於 12-10-8 14:34
其實關鍵是討論雙非問題, 單非吾是問題=>因為如果大陸結婚既具我所知, 大概四年落來香港, 結婚後一年生小朋 ...

你呢個計法都好合羅緝, 合理, 認同.

若然d雙非父母咁有本事, 直接申請移民啦, 咁他們d仔女咪正式成為香港人law, 承擔香港人的基本責任

回覆:loveannis 的帖子

我都唔鐘意雙非人 但單非 有一方係香港人其實都可以體諒  因為有一方真係有為香港出力 但雙非就唔係。比幾萬蚊就有出世紙 之後父母都唔需要付出就可以係香港讀書用我地資源  真討厭

loveannis  正是  發表於 12-10-9 23:25
tiggerpiget    發表於 12-10-9 16:36

LING~ 發表於 12-10-9 16:01
我都唔鐘意雙非人 但單非 有一方係香港人其實都可以體諒  因為有一方真係有為香港出力 但雙非就唔係。比幾 ...

要怪就怪香港個無能政府同埋賤到爆既議員. 仲大大聲講佢地係香港既新力軍, 係龍係虫都仲未知就先黎香港洗我地一大筆. 不知所謂.

其實大家都係為人父母,做所有嘢都為子女著想,站在雙非父母角度,知道有個機會而自己又有能力為子女創造一個更好教育環境和社會環境,換著你我都難保證唔會咁做。我認為根源在於製造呢個機會或者漏洞的政府,佢地原意可能為咗解決人口老化希望香港可以保持活力,但無預見事情發展,直到惡化至無法調解先至醒覺,有政策後又無監管無定期檢討,如果早兩三年識得節流就唔會到宜家咁田地。

SII    發表於 12-10-10 11:22

回覆:可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀

我都覺得唔需要標籤單飛,我仔學校都有好多單飛,佢地其中一位父母係外國人,所以單飛都應該同港人睇齊,其實其他國家都係咁,只要小孩係喺本土岀生就享有福利,好似我朋友去美國工作,點知有左,跟住結婚生仔,佢都係第三個仔岀世後先入籍,佢3個小孩一岀世就享有所有公民權利,已發生嘅事都無法改變,希望明年以後一切會回覆正常,到仔囡大個,我都唔會教佢地單雙飛囉

唉......政府唔做嘢,都好難改變依個狀況。永遠都係後知後覺
我都贊成按比例,港人子女VS雙非子女有一定比例,例如8:2
‹ 上一主題|下一主題