用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! ...
樓主: gigi1227
go

教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! [複製鏈接]

引用:睇完呢個post,真係覺得好激氣,政府再唔做

原帖由 onepiece 於 12-10-08 發表
睇完呢個post,真係覺得好激氣,政府再唔做野,只會激化香港和內地人矛盾!

...
聽說雙非兒沒有在港居住,所以報邊區大抽獎都得!

是否正確啊?

回復 darkbson 的帖子

No.

如他們沒有香港的地址, 只可選 70, 71, 72, 74, 80, 81, 83 或 84 校網.

miutang 發表於 12-10-8 18:15
Agreeeeeee!

It is too difficult to check whether it's first one or not.  The another way is to add  ...
Agree!!!!!

steven819 發表於 12-10-8 18:31
回復 gigi1227 的帖子

Actually this issue does not bothering me at all. I've 上咗岸. I just sympathi ...
下年面對更多雙非

darkbson 發表於 12-10-8 19:39
聽說雙非兒沒有在港居住,所以報邊區大抽獎都得!

是否正確啊?
自行分配先係全港任何一間

That is our government, a totally malfunction government.  Education is one of worst led by Ng.

回覆:初報小一得15分, 存漏洞或有不公, 垃圾教育局

多謝樓主raise呢個問題及認真去信教育局作follow up,佢地個答案簡直垃圾,而且呢個漏洞相信已經唔係今時今日發生,係我地香港人一向守法盡責先咁遲諗到佢地會用呢類賤招,我提議去揾傳媒跟進,唔鬧大件事,呢個咁既政府唔會睇得起你一人力量,只會繼續少做少錯,唔做錯唔錯,我小朋友而家正面對考小一階段,痛唔吉到肉唔知痛,而且你所做既亦可為以後真正守法既港人護航,我支持!

其實有無邊位議員/機構係支持本地優先入讀/關注小一入學問題???

support u.......!!!!

下...咁都得?!

ac917 發表於 12-10-9 09:11
多謝樓主raise呢個問題及認真去信教育局作follow up,佢地個答案簡直垃圾,而且呢個漏洞相信已經唔係今時今 ...

是的, 我也認為去找傳媒跟進, 讓他們廣泛報導, 才能使政府或議員做事... 但我已經去信傳媒, 都沒有回音...

對呀, 我亦建議, 若教育局難以調查雙非父母, 倒不如, 本地居民有額外十分, 雙非就沒有分, 這也不錯!!!

父母都不是永久居民應該扣20分

evaken    發表於 12-10-9 18:19

...

引用:父母都不是永久居民應該扣20分

原帖由 bbtammy 於 12-10-09 發表
父母都不是永久居民應該扣20分

回覆:Harebellv 的帖子

我哋有香港地址想去隔離網都要填甲部啦!

因為雙非是自由行囉!吹脹!

回覆:darkbson 的帖子

I hate Hk government ! 所有國家都會保障當地居民仔女入本土學校!香港偏偏死都吾敢得罪中國!根本就係想無左香港,將香港變為中國,吾係店解又搞東北發展,又比雙非仔女不停來港讀書兼加快起公屋等佢地滆入HK?

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:初報小一得15分, 存漏洞或有不公, 雙非特別容易騙5分, 垃圾

多謝樓主提出,燒到埋身絕對不可坐視不瑆!

回覆:rrgg 的帖子

Support ! 遊行我一定去!

做人至緊要開開心心 :-D

Harebellv 發表於 12-10-9 17:34
如他們沒有香港的地址, 只可選 70, 71, 72, 74, 80, 81, 83 或 84 校網 ---> 這個應只限填甲部嗎?  
我哋有 ...

當然這是乙部啦, 我都想過海抽港島D學校.....

醒目開學勳章

sadsam 發表於 12-10-8 17:51
應該再加:

父母是本港永久居民,加30分; 一父/一母是永久居民,加15分; 父母都不是永久居民,0 分~ ...

AREED, 扣佢哋5分對本地學童都冇乜大作用.
大抽獎部份要仲加多一校網"雙非網", 其他校網派淨學位先可以抽
‹ 上一主題|下一主題