用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人知啟基 in 几耐?
樓主: sasafan
go

有無人知啟基 in 几耐? [複製鏈接]

回覆:有無人知啟基 in 几耐?

順帶一提,有D人會想攞個網中學時抽上智和聖母玫瑰,但區內私小都有德雅、禮賢和聖方濟,還未其他計官津,啟基升中個factor要和那些學術形學校競爭實在不易,考慮清楚對學校的期望,以免他日進退二難。

JHsbb 發表於 12-10-22 03:24
我剛上學校網站, 加開至第5場係11月20日呀......11月26日已經派位...真係唔知幾時2ND IN................. ...
唔係呀?又加多場?
今年使唔使咁誇張呀.....
學校長話齋,真係有幾多個有心報架?

比我感覺係, 一定有部份前排派唔到直資或私校個班學生, 學校想吸埋呢班學生黎IN, 又多成百人黎爭, 唉.............

onepiece 的帖子

絕對認同。不能要求升到好有名的中學,即係好似啟思幼稚園出黎,不能要求他們學術好似根德園咁。

我自己真係有心報囉, 我只揀左呢間學校比個仔, 其他全部無揀, 只係政府個水揀左屋企附近學校, 如果啟基無機會, 咁屋企附近呢間機會好大, 因只係普通學校而我地有埋宗教分, 機會好大囉....

huisylvia 發表於 12-10-22 10:31
唔係呀?又加多場?
今年使唔使咁誇張呀.....
學校長話齋,真係有幾多個有心報架?

如果無記錯, 舊年只有兩埸jar! 今年加多場比啟思學生, 竟然去到5場咁多?! 我地好中意啟基, 但競爭激烈, 睇來隻bee又係陪跑

我仔讀LT啟思, 前年個班同學仔上下午班夾埋有7個入左啟基, 今年咁多班INTERVIEW, 慘.....

JHsbb 發表於 12-10-22 15:13
我仔讀LT啟思, 前年個班同學仔上下午班夾埋有7個入左啟基, 今年咁多班INTERVIEW, 慘..... ...
我仔都係啟思幼稚園學生(馬鞍山),
我都係呀,雖然有報其他都係後備,
但真係一心入啟基架,
但估唔到今年情況咁可怕....

引用:我仔讀LT啟思,+前年個班同學仔上下午班夾埋

原帖由 JHsbb 於 12-10-22 發表
我仔讀LT啟思, 前年個班同學仔上下午班夾埋有7個入左啟基, 今年咁多班INTERVIEW, 慘..... ...
其實唔係好多啫,如果是4班先有7個,即一班28人都無2個,唔夠10% wor.

onepiece 發表於 12-10-22 19:10
其實唔係好多啫,如果是4班先有7個,即一班28人都無2個,唔夠10% wor.

...

因為唔係個個都會報啟基架嘛

佢地唔係個個報啟基嘛....

‹ 上一主題|下一主題