用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對啓思呢間學校超級失望
樓主: Daygin
go

對啓思呢間學校超級失望 [複製鏈接]

引用:我囡細B無得IN,+但打去學校時已FEEL到佢地D

原帖由 tuelovefei 於 12-10-15 發表
我囡細B無得IN, 但打去學校時已FEEL到佢地D 職員態度好有問題.
TOO BAD.
我打去問會唔會in九月B時, 態度都好差!:;pppp:

mrs.frog 發表於 12-10-15 20:11
我打去問會唔會in九月B時, 態度都好差!

我都有打過去藍田問in細B問題...但個女人好nice wor...解釋得好details,仲好坦白話舊年都係無in過呢d waiting的細B!

我上星期六去LT面試, 個老師超nice! 亞仔不停指住個CD 機, 老師就開音樂俾佢聽住黎IN, 走之前又話佢留意到亞仔一路都有聽住音樂.  好似好留意小朋友WOR!

反而翠茵個CHINESE老師講既野好唔supportive. 明明做到個指令都話"做唔到都唔緊要"

回覆:對啓思呢間學校超級失望

所以真係要睇下遇著什麼老師。就算間學校口碑好好,都有好和吾好的老師,那個做你小朋友的班主任真係睇彩數。所以家長吾好怒氣,抱平常心。

啓思in完九龍塘覺得浪費時間!

ekhc  點解呀?  發表於 12-10-16 00:29

Daygin 的帖子

我星期六都去左藍田in, 我果個老師都ok 有耐性, 但佢講嘢真係好細聲,draw 唔到阿女attention, 我又唔好意思叫佢大聲d:;pppp:

引用:Daygin:+唔好唔開心la~+總會搵到一間適合你

原帖由 Don_Don 於 12-10-15 發表
Daygin: 唔好唔開心la~ 總會搵到一間適合你小朋友既學校~
同意!我上年同阿仔in九龍塘嗰間都好失望。老師和學校都留下唔係幾好嘅印象。最後阿仔都入到我最心儀嘅學校。in得差唔好唔開心,可能你嘅小朋友同呢間學校無𡟇份。

因九龍塘果間in得好是是旦旦!快到都唔知做什麼,又多國內朋友參與!

我In 個時段又吾覺有強國人,家長們好有禮貌,反而個囝玩到撞到校長,校長都話ok ar! 好有笑容!^_^
如果講強國人,其實間間幼稚園都有。

不能認同得更多, 我以為只係我的情況係咁~
我係in 深灣軒果間, 果位老師, 完全無耐性~
其實我個女都好乖, 坐定定,
佢 (身形比較大), 哄埋去我個女度, 咁我個女未縮一縮,
之後佢丟個ball比佢, 我個女接住左, 唔敢比返佢,
之後佢比左幾樣野佢, 佢都好驚~

咁我同個女講, 唔駛驚, 老師同你玩~
佢比ball ball你, 你可以玩架~

之後個老師話我~
驚咩o者, 你做咩要話舊積木極得驚, 我地唔可以比負面說話架~
之後最後佢同我講, 我咩都睇唔到~
好衰~

我本身都唔係.將呢間當係first choice~
但我諗住報多間同吸收下經驗囉~

簽名被屏蔽

我10.6 in 九龍塘啟思, 個老師又幾好, 好有耐性, 同埋好nice,都好多鼓勵說話, 女得15個月, 老師都明白佢仲細, 問d嘢都就返佢年紀, 最後in完, 佢都有話佢得15個月, 都算做得幾好, 其實都有不少做唔到的, 我覺得呢位老師印象都不錯...

LT 啟思,我之前兩個仔讀過,我覺得幼兒園啲老師比較新,經驗淺,愛心一般,佢地教學好公式化,可能大班,老師唔主動接觸家長!

回復 vienli 的帖子

我阿B都係答英文,換來奇異目光。個老師係都要佢用廣東話答,比我感覺呢度真係好local....。我返而想我阿B學多D好D英文。

去in之前,完全無諗過幼稚園老師可以木口木面, 仲會超級唔耐煩囉, 對我個小朋友咁唔公平, 所以我真係對佢好失望好失雍囉!!!堂堂一間咁大既幼稚間可以容許咁爛既老師存在都係真係幾可笑!!!

Anyway, 謝謝大家的安慰, 我亦都相信我的小朋友唔讀呢間唔會係損失!  

回復 c_winky 的帖子

啓思創辦人陸趙鈞鴻係最主張母語教學架.

家長報學校之前應該多了解吓間學校先.

我個囡下個禮拜in,雖然知道呢間學校係商業化,但又怕其他學校唔收,無奈都要去in,矛盾

引用:回復+c_winky+的帖子 啓思創辦人陸趙鈞鴻

原帖由 Christi 於 12-10-16 發表
回復 c_winky 的帖子

啓思創辦人陸趙鈞鴻係最主張母語教學架.
係。趙博士唔主張小朋友 5 歲前學母語以外嘅語言。

月頭in藍田果間,感覺麻麻,個老師一開始就只用我個女個名第二個字疊埋咁叫,但其實我地慣用第三個字疊埋叫,當我想糾正佢時,佢又用第三個字黎叫,但過一陣又用第二個字叫,完全冇問過我點叫。唔知係咪因哋係間房最後一個,我有點覺得佢好求其。最後仲要我自己填讀上午班定下午班,我覺得張form唔係咁易明白點填,你幫我填都得姐。總之感覺唔好。

‹ 上一主題|下一主題