用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: redhot
go

deleted   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-10-16 16:58
我希望你走,俾另一個更想讀的來

知你好想讀,咁你入左未?

redhot 發表於 12-10-16 16:53
之前,小兒參加過一些校外活動,好衰唔衰遇著某幾個db仔,態度囂張蝦蝦霸霸,攪到小兒對db印象極差,聽見d ...
Both schools have extreme cases.
My son has some good friends from LS through external activities.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

redhot 發表於 12-10-16 16:53
之前,小兒參加過一些校外活動,好衰唔衰遇著某幾個db仔,態度囂張蝦蝦霸霸,攪到小兒對db印象極差,聽見db個名都怕,佢話學校好就唔會教出咁既學生,死都唔肯報,呢劑真係比果幾條友仔累死!
LS:未夠好。
DBS:態度囂張蝦蝦霸霸,印象極差。

咁,香港有哪一間學校可以襯得起令郎呢?

redhot  唔好講到襯唔襯得起,有能力,係人都會尋求自己喜歡又有機會發揮既環境啦,到你有能力唔通你唔會揀?!  發表於 12-10-16 22:29
Rabo  can't agree more!!:  發表於 12-10-16 20:52

回覆:redhot 的帖子

任何好學校,都要靠個學生發奮讀書先有好成績,就算係狀元搖籃,都唔會入咗去讀就變狀元。所以比你入到spcc同qc都唔會有分别,何須鑽牛角尖?

lugano  同感  發表於 12-10-17 10:18
cmamum  100% agree   發表於 12-10-17 01:44

回覆:cellon 的帖子

过来人经验,喇小学生绝大多數对自己学校有極高歸屬感,他們的共同目標是過马路升學,我当年亦曾考慮幫B1頭的兒子報皇仁,但因兒子不想而打消念頭,事實之後看到他們一班相熟的孩子繼續在書院升學,繼續共同成長,那份友情是一生受用的!

CATHERINEAUNTIE    發表於 12-10-17 20:08
cmamum    發表於 12-10-17 01:45
Jackieson    發表於 12-10-16 23:47
霖霖B媽咪  Agree !  I hope my son can cross the road in one day !  發表於 12-10-16 21:19
Yanamami  12年友情, 一齊長大, 好難得.  發表於 12-10-16 20:51

回復 redhot 的帖子

看來,你真是有點好高騖遠,不知足啊。

cellon 發表於 12-10-16 20:26
LS:未夠好。
DBS:態度囂張蝦蝦霸霸,印象極差。
Harrow !!!

cmamum  This is also what I think   發表於 12-10-17 01:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

moon2000 發表於 12-10-16 21:08

看來,你真是有點好高騖遠,不知足啊。

冇能力夾硬追求謂之好高騖遠,有能力而求取之,有咩唔岩?!況且現階段亦只是摸索階段,聽取意見,綜合分析,咁又點算不知足!

longlokma 發表於 12-10-16 20:49
过来人经验,喇小学生绝大多數对自己学校有極高歸屬感,他們的共同目標是過马路升學,我当年亦曾考慮幫B1頭 ...

你呢個意見都係既,呢點到最後可能係最決定性的因素,只不過既然都有一次自行機會,冇理由唔把握去思索下,但是唔排除到最後,我們未必會走。

khmama 發表於 12-10-16 20:34
任何好學校,都要靠個學生發奮讀書先有好成績,就算係狀元搖籃,都唔會入咗去讀就變狀元。所以比你入到spcc ...

del

CATHERINEAUNTIE  如果讀喇小都想轉其中他中學,如果失敗,咁阿仔好大機會入唔番LS.  發表於 12-10-17 20:18

peremum  QC is not as good as La Salle  發表於 10 分鐘前
多謝你意見,我會詳細研究

peremum  To my understanding :沒有明顯比喇x勝一疇的學校.有的也只是SPCC輕微略勝一籌.
我都有咁諗,不過關系到仔前途,點都要做多少少諗多少少,寧願諗完到最後直升就一件事。多謝你意見

elbar  皇仁 - http://www.qc.edu.hk/about/External%20School%20Review.pdf
喇沙 - http://stu.lasalle.edu.hk/doc/ESR_Report.pdf
男拔萃 - http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7321/dbs.pdf  發表於 12-10-16 22:38

Suggestion :
直資:SPCC + DBS
自行:1st choice - QC
           2nd choice - Kings
甲部:1st choice - QC
           2nd choice - LS
B Part : 1st choice - LS

By doing this, you will definitely have a high chance of getting into a school "better" than LS

B.B.Mother  如果自行1C不收,2 King's收了,你就沒得返喇沙了.  發表於 12-10-17 10:39
cmamum  I think LS is much better than Kings.  發表於 12-10-17 02:13

回復 peremum 的帖子

喇沙會好過King's. QC同LS, 一個係屠龍刀, 一個係倚天劍, 但最緊要都係要識功夫

cy.muimui  同意!  發表於 12-10-16 23:01

redhot 發表於 12-10-16 22:25
其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想尋求更好的師資更好的支援更好配套。
其實我並不是盲目求名氣,我真心尋求看看有冇學校對學生有好照顧同支援,
同埋,雖則我現就讀小學部,但我始終未入中學,
思考下、比較下書院係咪適合自己個仔都好正常。
唔係話成績好就=岩讀,其實仲要睇下學校有冇造就學生發揮的機會架嘛。
不過成件事,係乎在各位眼中變成另一個故事。

khmama 發表於 12-10-16 22:44
回復 peremum 的帖子

喇沙會好過King's. QC同LS, 一個係屠龍刀, 一個係倚天劍, 但最緊要都係要識功夫:hehe ...
如果QC係屠龍刀,LS倚天劍,咁SPCC同DBS係乜?

redhot 發表於 12-10-16 22:25
其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想 ...
唔好多心, 喇叭已是最好之一.
香港資優學院hkage剛公佈全港 Junior Science Competition 結果
1. LS
2. SPCC
3. DBS
4. YW

引用:Quote:khmama+發表於+12-10-16+22:44+回復+

原帖由 cellon 於 12-10-16 發表
如果QC係屠龍刀,LS倚天劍,咁SPCC同DBS係乜?
spcc and dbs分別是九陰真经同九陽神功

Jackieson    發表於 12-10-16 23:53

回覆:cellon 的帖子

spcc同dbs已經係收尖子,唔使要武功,練內功心法就得啦,一個練九陽神功,一個練九陰真經

grace_xian  峨嵋心經都經好好  發表於 12-10-17 12:08
Jackieson    發表於 12-10-16 23:53
‹ 上一主題|下一主題