用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日IN完祟真
樓主: fredachowct
go

今日IN完祟真   [複製鏈接]

一個老師同時in兩個小朋友? 真係唔得呀, 小朋友會分心同有樣學樣, 好擔心會影響表現...

悠揚  好多間重係一group 人 in 架, 咁樣咪睇到小朋友既專注力得唔得囉.  發表於 12-10-18 11:46

回覆:DorisJayden 的帖子

我都覺得好嘈...最後我個仔同個老師講咗3次byebye,佢都聽唔到睇唔到...一嚟我個仔講得細聲,主要係因為個老師一話走得,等通知...就轉身同另一位企係度嘅老師傾計,完全無理嗰兩個小朋友有冇講bye bye

咁安排真係麻麻喎.

我冇去參加面試,但上星期六有去嘉年華。
對呢間學校印象真係麻麻,學校位置又隔sik~ 最終決定放棄

cdleep  我都決定唔去面試,同你既原因大致相同  發表於 12-10-18 11:23

我未收到信,是否每個學生都會見,我第一日已經寄左......

allysharlin 發表於 12-10-18 10:08
我未收到信,是否每個學生都會見,我第一日已經寄左......
不是郵寄交表喎!是要親身於1/9 或8/9交表喎!

sorry! 我親身交左啊! 1/9 交了,好早就交,但未收到信。
這幾天好唔開心........連in 都冇,一定冇機會。

我都未收到信IN,點解?請問有無問家長問題?

不用擔心, 我都是親身於1/9交, 打電話問過學校, 會分開4日in, 大約10月至11月頭會收到信,

朱寶媽媽  我今過星期三in完,佢話兩星期會有通知  發表於 12-10-21 03:39

janis836 發表於 12-10-17 23:36
我都係等左好耐,in左3分鐘都唔夠,阿仔全場唔出聲,只識笑,做果d有d做到,問佢你件袗係邊,阿仔就指住我 ...

都唔係丫,起碼比佢知你個仔係知道咩係衫~~~

回覆:今日IN完祟真

我之前都有打過電話去問,佢話會係in前兩個星期寄出通知信,唔一定早交表就早in喎。
我就1/9交表,昨日in咗.

我都係未收信~~

但睇完你地既COMMENTS,真係覺得佢地好似IN.得咁求其,完全唔理人感受咁架....:;pppp:

可能有分月份和大b 小b 等.

唔知係咪有分大細B,
我見有D IN得深D,要認圖咭,聽故事答問題,
我仔係細B, 所以問淺D?
不過因為一齊IN 個小朋友唔出聲又成日想走,
可能老師見咁情況就問少D等我地可以快D走.

成個課室好似有3張檯,3個老師各自IN 2 PAIR 小朋友,
我IN 果陣後面都有小朋友大喊,好嘈.

朱寶媽媽  我個女係有大b,但隔離果個係細b  發表於 12-10-21 03:41

其實真係有d混亂...我可以分享我琴日o既情況比大家知~我去到操場等左一陣...去到禮堂又等一陣...total我諗我o係果度stay左1個鐘~
o係禮堂要搵自己個名check下係第幾round第幾個再搵lable貼落自己度...我又係搵左好耐都搵唔到個label..唔知係miss左定比人蚊左~要攪左一陣個主任手寫比我....
好喇..上到房..問題係太多人一間房...一間咁細o既課室..有我諗5張table...每張table有2個老師2個小朋友+家長..太多人.唔好話小朋友..老師都集中唔到..in我個鬼婆都有周圍望.....可能佢都覺得好嘈!個鬼婆叫叫下叫左我個仔做第2個名...我驚佢mark錯分..我即時講比佢聽..佢係xxxx instead of xxx...佢opps左一下...到普通話老師..佢又睇唔清楚我個label上面個名..又o係度搵...好驚其實唔知係咪比左落我度..好喇..走果陣老師送禮物比小朋友..老師都係keep住周圍望..無望我小朋友有無講thank you!其實我小朋友有講佢都望住老師..但老師就周圍望..呢一下我都覺得有d唔尊重..但無辦法...太嘈太多人..佢地隻眼要keep住周圍望...所以我諗點解有人話咩都無做又有offer..有d做哂又waiting or reject..可能根本老師佢地都有d亂...有時都無望住小朋友做佢地要求o既task...anyway...其實我無怪學校...報得就預左多人...interview幾時都係講luck....我只係希望小朋友有response我就滿足,,,當比個經驗佢...

其實, 跟去年比較, 學校己作出了改善, 但始終人太多, 好難做到完美, 家長, 小朋友, 老師都辛苦晒

因去年是一間房讓小朋友跟家長玩玩具; 之後7個小朋友再到另一間房睇video答問題

回覆:今日IN完祟真

好想知佢地係以咩去收生呢有冇搞錯小朋友個名都冇人知

朱寶媽媽  me 2  發表於 12-10-21 03:44

阿女今年第一次IN,我比阿女表現100分.全部啱晒..問題比預期易..希望有CHANCE 啦..咁多人IN..

朱寶媽媽  me 2  發表於 12-10-21 03:44

wa....咁今年安排真係差D喎, 兩個小朋友一齊in, 真係會互相影響, 而且係咪父母可以係小朋友後面幫手架? 如果係, 咁咪又嘈又亂囉...
‹ 上一主題|下一主題