用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 衷心呼籲各位家長:切勿只重視培育兒女英文而忽視中文 ...
樓主: kwongck
go

衷心呼籲各位家長:切勿只重視培育兒女英文而忽視中文 [複製鏈接]

對你的《何必呢?!》很有同感。
有朋友堅持用英語與三、四歲兒子說英語,自己的英語卻毫不流利,且是很廣東式,何苦呢!有些人更甚,以為同子女多講幾句" Shit", "Shut up" etc,或夾雜幾個英文單字.就會有英語語境!難到中文是次等語言!?

現在中文同英文一樣重要啦!!

kwongck    發表於 12-10-21 22:22

醒目開學勳章 王國長老

我好多朋友都係著重子女英文, 幼稚園時期都只係睇英文書同英文教材, 到升小一時就嗌晒救命 問我點樣溫中文.

我都好語重心長咁同佢地講, 中文易學難精, 平時好簡單既兩個字變成四字詞時意思已經唔同左, 平時唔多睇中文書, 到小學時發現小朋友腦入面既字庫唔夠時真係無人幫到佢.

我囡囡自小主力睇中文書, 英文都係 K.3 時先出去學下唱遊班, P.1 正式上 ORT 同 Phonics, 短短幾年時間見到成果, 校內作文老師都讚, 出去考劍橋試時考官讚佢 oral 係 excellent.

依家學校中文作文要三百字佢真係當無件事, 加上自小就陪佢睇書, 依家一有時間就拎住本書係咁睇, 對佢作文真係好有幫助.

kwongck  You should be veru proud of your child and yourself! Hope many EK parents will read your convincing message.{:1_1:}  發表於 12-10-22 14:09
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

點解而家小一教的中文咁難!! 小女而家讀緊一間傳統英小,中文科比起上年程度加深好多, 範圍又大好多!其實教肓署有冇 standard 的指引小一中文要求!?  我巳经揀比較谷的幼稚園都覺得涵接得好吃力!  教肓署有指引話幼稚園唔應該太多抄寫...不過佢地一上到小學始終都要面對書寫的問題! 真係好無耐!

我還是那一句, 認認真真的一句: 全世界, 冇一個地方比香港, 同時學中文及英文有咁好環境!

各位家長, 要好好利用香港呢個優勢.

回復 torunpoland 的帖子

Agreed!!!!!!

kwongck 發表於 12-10-20 18:07
回復 NatalieBaby 的帖子

我兩個女兒以前在最街坊的幼稚園讀。我只間中用英語與她交讀交談,切忌自已都講 ...

謝謝你的分享, 我也時常提醒自己不要只重英文, 但奈何家在可提供的英語環境有限, 小朋友現只對中文故事有興趣, 每次讀英文故事時她都聽不明而不耐煩, 有播英文故事CD和她一起聽, 也是一樣不明白而冇興趣, 不知要如何開始. 自己的英文也不是好, 怕自己的文法不對, 好多時只能讀出書上的句子, 其它書中的圖畫只能用中文說明.

現時常為小朋友學英文而煩惱, 不知不覺間開始偏重英文, 常常與她一起看簡單的英文書, 看字卡, 參加英文班, 想提高她的興趣.

回復 torunpoland 的帖子

學中文或是英文好,語境是很重要的。

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆:衷心呼籲各位家長:切勿只重視培育兒女英文而忽視中文

中文呢一科好難,也怪我從小重英輕中,我也和孩子努力當中!

kwongck  彼此努{:1_1:}力  發表於 12-10-24 18:40

回復 BBCOW2009 的帖子

我也羨慕你的小朋友對中文故事有興趣!能有閱讀的習慣,是你的功勞!大概,我們要協助孩子定下目標,並依計劃前進。的確,在我的觀察,若在三歲前多接觸英語,日後條英語路會暢順很多。

唔急得,順其自然啦。最緊要是多鼓勵:見到孩子英文或中文有進步時,多微笑、多讚賞、欣賞努力、說不要灰心;總好過「常娥」、嘮嘮叨叨或用身體語言告訴孩子:你都喺唔會掂架啦!互勉。

引用:+本帖最後由+kwongck+於+12-10-20+00:01+編

原帖由 kwongck 於 12-10-19 發表

各位家長:千祈唔好只重視兒女的英文,必須中英並重!因我 ...
DSE以前高考不同!中英文一樣咁重要!大家要由小學開始扎根!我個仔小二,都覺得英文書易睇啲。所以,上星期商務減價,我得佢選書,但必定要係中文!最後佢簡左米奇啲偵探漫畫我都由他了!

Siu Mo Ma

引用:Quote:kwongck+發表於+12-10-20+18:07+回復

原帖由 BBCOW2009 於 12-10-22 發表
謝謝你的分享, 我也時常提醒自己不要只重英文, 但奈何家在可提供的英語環境有限, 小朋友現只對中文故事有 ...
你去公立圖書館借Oxford Reading Tree, 介紹當中人物Kipper一家給他認識,會有出人意外的效果!It works with some of my friends' kids! Try Try!

Siu Mo Ma

回復 siumoma 的帖子

和我女兒一樣,我也讓她閱讀自己的喜愛的翻譯小說,至少她會去接觸中文!雖然正中的中文書是比翻譯的優勝。

回復 siumoma 的帖子

'Oxford reading tree" series are very good books with CD! I highly recommended them to EK parents too!

醒目開學勳章

miriam 發表於 12-10-22 01:00
我好多朋友都係著重子女英文, 幼稚園時期都只係睇英文書同英文教材, 到升小一時就嗌晒救命  問我 ...
My son is 10 months old now but he is not patient when i read books with him.  How to keep their attention? Why did you start reading chinese books with ur kid?

回覆:mamath 的帖子

Glad to know you are reading stories to your baby, but isn't it normal for a ten-month-old to have a short timespan of concentration, if he has any?

引用:Quote:miriam+發表於+12-10-22+01:00+我好

原帖由 mamath 於 12-10-25 發表
My son is 10 months old now but he is not patient when i read books with him.  How to keep their att ...
Read stories to him when u are tugging him into bed.

Siu Mo Ma
‹ 上一主題|下一主題