用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 去健康院的結果
樓主: monchhichii
go

[聽/語障] 去健康院的結果 [複製鏈接]

回復 halloween128 的帖子

暫託係唔使經政府評估排,會跟0下小組上堂,(只係無個別訓練)
就0甘打去問,中心有位就可以收生即刻番
排位係可以填3個志願,但真係心儀中心先好選,唔好貪快是是但但都填理
因為派0左位無得話唔要再選過
所以有人只填一個志願,係會排耐小小,但百分百派到心儀中心
所以番暫扥都可以了解0左間中心運作,

原來可以咁架! 因為之前社工無講過, 唔知可以咁做!
小兒子係香港耀能協會屬下一間中心做訓練,
呢間就無暫託服務, 可能中心比較細!
不過就近屋企,
一星期做一次治療!
每次一小時四十五分鐘,
個別訓練每星期一小時, 言語治療和職業治療就隔週訓練, 每次四十五分鐘!
本來小兒子還要做物理治療, 但因為安排唔到時間,
所以遲半年後再評估!
以小兒子今年四歲半,
就衹可以上至六歲就要停止訓練!
(不過社工話正常都會俾學生完成埋個學期先停止治療)

回復 halloween128 的帖子

你係咪番e位?
s位先有暫託位

其實e位同s位是點分?
因為阿細返o個間無暫託位!
阿細二十個月時安排見醫生做評估,
社工話阿細要語言, 認知和社交比同年齡嘅小朋友為慢,
要做訓練!
佢叫我揀三間中心(因為排嘅時間會短啲),
但是就同我講, 如果其中一間俾位,
就一定要接受, 唔接受的話, 就當放棄,
所以最後我衹是揀左一間!

mimi_bbcat 發表於 12-10-30 11:08
我個囡18個月時健康院姑娘說佢只講到2-3個字, 已經是唔合格, 建議家長平時同佢講多D野, 兩歲要再回來健康院 ...

請問你是找那一間來訓練的? 因我囝囝也有這個需要...可否介紹一下^^  謝謝..PM我

回復 maggie38 的帖子

已PM你, 我這間做評估就$650, 需時1.5hrs左右, 評估完就同你講解情況, 之後會比番個簡單的report你,
再下一個星期就可以開始返第一堂, 我當時好好彩, 等左半個月左右就可以安排評估了, 不過我見議你報多幾間先, 和一路做私人訓練另一面就排政府. (政府那邊有排等)

回覆:去健康院的結果

有言語問題的小朋友多數會有其他問題跟尾!

回復 belau8009 的帖子

請問你指的其他問題是否包括: 發展遲緩呢?

回覆:去健康院的結果

是!因之前在某間機構接觸到言語上有問題的小朋友去到小學大都數都有一定的問題,可能學障,遲緩,自閉傾向…在學前越早知越早訓練對家長和小朋友越有好處!

回復 mimi_bbcat 的帖子

我都想知, 可否pm資料比我, thx
新人進場

mimi_bbcat 發表於 12-11-8 14:40
回復 maggie38 的帖子

已PM你, 我這間做評估就$650, 需時1.5hrs左右, 評估完就同你講解情況, 之後會比番個 ...
可否pm我, 你是在那間做Training, thx
新人進場

回復 monchhichii 的帖子

我個仔一樣, 果陣個DR仲話叫我再觀察下咁, 唔使擔心... 我都唔理佢講乜, 我要堅持佢寫REFERRAL去CAC咋!

可否也PM我有關言語訓練中心的資料嗎? THX!

回復 wilyun 的帖子

請check pm

麻煩Pm資料給我
‹ 上一主題|下一主題