用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有家長訂過"兒童的科學" ...
樓主: kakamei04
go

請問有沒有家長訂過"兒童的科學" [複製鏈接]

小囡今年小三經學校訂"兒童的科學"教材版 & "數學與科技".

我個人認為太細訂"兒童的科學"教材版, 小朋友未必識玩及砌啲器材玩具. 而我囡因為本雜誌內有 "大偵探福爾摩斯" 故事, 佢好鍾意睇, 之後阿囡係呢一年不斷斷續續咁買晒之前出咗嘅 "大偵探福爾摩斯" 睇, 依家每期都催我買呢. 意外收穫係阿囡從此培養閱讀短篇小說及中文好好多

而 "數學與科技"我亦係今年小三,經學校訂, 我觀察阿囡鍾意睇及玩"兒童的科學"多啲.

回覆:請問有沒有家長訂過"兒童的科學"

我地有訂教材版比囝囝,佢好鍾意睇本書,睇極都唔厭,d實驗教材玩完又玩。

我大女睇開<數學與科技>,囝囝都有攞黎睇,明顯鍾意<兒童的科學>多d.....

回覆:請問有沒有家長訂過"兒童的科學"

我地都有訂教材版,我覺得好好呀,我個仔讀小二,有時d簡單實驗同砌野都會叫佢一同參與,佢非常鍾意本書,個個月都催我去換書,一收到就不斷睇,睇完今期,得閒又會攞早幾期出睇番睇。同埋佢一向唔鍾意故事書,但因兒童有福爾摩斯,佢宜家都鍾意咗

啊仔K3已經訂"兒童的科學"教材版,佢每個月都期待月頭可以去OK便利店攞書,好似我哋等出糧咁,好開心。我哋好小買玩具俾佢,所以佢當每月有一份小玩具玩。

到小二訂埋"數學與科技",佢兩本都鐘意睇,但我覺得"兒童的科學"內容詳細啲,豐富啲,圖畫精美啲。不過我問佢,佢話兩本都好鐘意,所以會繼續訂。

其實小朋友鐘意睇,我會係第二度慳小小錢都訂俾佢睇,佢係書度學到好多知識,我覺得值得。
‹ 上一主題|下一主題