用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試成績
樓主: hvbaby
go

小一考試成績 [複製鏈接]

雖然成績一般,但我非常欣賞小兒学習態度。好似昨日中午叫他先看thomas晚上抄寫生字,但在廣告時段他就走去抄寫說不要浪費時間,反正廣告唔好睇,非常認真。所以雖仍在測驗當,今天亦會帶他去迪迪尼玩(教師日放假),以表懂得分配時間的獎勵。

回覆:小一考試成績

上星期考完試,4科都有9字頭,其實可以拎100分,因太大意了,聽阿仔說班上很多人都有9字頭,所以有好分數並不出奇,老師說第一次考試比較容易,只要有溫,一定可以的,希望下次都可以有呢個水準。

仔仔錫錫你 發表於 12-11-5 10:53
雖然成績一般,但我非常欣賞小兒学習態度。好似昨日中午叫他先看thomas晚上抄寫生字,但在廣告時段他就走去 ...

好叻呀你, 你占教到佢能夠自動做功課呀?

妹妹昨日剛派數學卷...佢同爸爸講係93分...
當我返到屋企叫佢比份卷我睇...佢才發現原本係98分...
佢錯咗一題...仲要係先前已經講解咗好多次....
anyway, 大家都滿意... 簡直係意想唔到...意料之外...

昨天..派了英文同中文卷...
意料之外....
英文- 95
中文- 85

測驗前....佢無咩溫書...練字....每次溫書、練字都多多借口...我唔想勞氣, 唔想比壓力佢...最後由得佢去瞓覺..唔溫就算 !

所以..無諗過佢可以咁好成績....
可能其他小朋友都考得好好...
但對於我地來講...已經好滿意、好開心....

回復 josewing 的帖子

叻咩鬼! 要付出架, 佢自動波係自小train 返來, 由約9個月大, 我地已經要佢玩完一樣玩具,必須放回原處才可拿另一玩具; 當歲幾時, 其他小朋友玩完一大堆玩具之後去認字時, 佢就仍然傻下傻下一個人把lego 一件一件放回箱子(工人姐姐就un un腳), 久而久之其責任感就倍養了.  昨晚, 朋友送了一疊攀石coupon(小兒愛玩攀石)只可用於星期5 晚8時後.  小兒知道後當然開心我亦想帶他今晚去玩玩.  我說去玩無問題, 但星期六已經有攀石班及畫班, 星期日又去西貢行山坐船, 下星期3更要考試, 你如果認為無問題"我攪得掂"咁星期5 晚就去攀石; 如果認為考試緊要d遲d先玩都得, 咁就遲d先去返正我一定帶你去.  最後他亦作出了恰當的決定.

KaineWong    發表於 12-11-15 11:28

我個仔中,英數常都ok, 有八十幾,- 九十幾分, 但普通話得四十幾, 依科我真係唔識教佢, 真係啱啱小一, 之前又未學過拚音, 係咪要出去補普通話呢?

小一二要讀好D,因為係基礎
每科至少80,正常90左右

但係讀得唔好都唔洗灰心,我見過有人小三先開曉

醒目開學勳章

請問你們學校小一會不會跟書 / exercise 的句子照出?  即背了就可以拿高分?

亞仔學校的卷同平時exercise 和書的字眼全部不同, e.g. 供詞填充的句子是完全無見過的, 所以一定要明意思, 不能直背喎
我覺得有D似中學的模式, 要融會貫通, 還會轉彎問同一樣東西

閱讀理解已經問故事教訓什麼, 不驕傲, 要謙虛這些字直頭文章是無出現過, 所以一定要明故事先可以答到.........
還有一題問難看的反義詞, 難看又是文章沒有出現過的, 仲要問反義詞, 真係理解差D都唔掂.............

我記得以前細個是直問直答, 尤其小一, 所有答案都可以在文章中找到, 點知現在已不是了, 我覺得有80分已很好了, 所以我唔明點解人人話小一淺

ANNAFRIEND  緊係唔會啦. 我地學校係轉哂形式出, 可以話同課文關連唔大, 考課外多好多.  發表於 12-11-14 11:02

回復 qoo_pooh 的帖子

也不是壞事,反正大家在校學的都一樣,只有另類題目才可分出高低。

醒目開學勳章

仔仔錫錫你 發表於 12-11-14 10:24
回復 qoo_pooh 的帖子

也不是壞事,反正大家在校學的都一樣,只有另類題目才可分出高低。 ...

呵呵..............全份卷都係另類題目...............

其實我覺得幾好, 因死背是沒有意思, 要識得運用才是自己的學問
只是我唔明是我仔仔學校特別, 還是一般學校都係咁呀..............
因人人都話小一, 二好易, 通常都有9字頭先收貨

我個仔小一. 中英數全部係唔跟書本字眼出, 包括中英既閱讀理解, 絶對要識字同理解才能答對, 今次測驗才知阿仔英文生字不夠, 中文比想像識好多, 可能睇中文圖書多過英文, 所以日後會比多啲英文圖書睇, 現今讀書不能和以前比, 現在不可以死讀, 一定要腦筋靈活.

回復 呀芝 的帖子

AGREE , 最緊要不要放棄, 遲好過完全唔得

醒目開學勳章

kp_sin2001 發表於 12-11-14 11:33
我個仔小一. 中英數全部係唔跟書本字眼出, 包括中英既閱讀理解, 絶對要識字同理解才能答對, 今次測驗才知阿 ...

same here ~~
咁你地容易取90分嗎?

你要睇下老師怎樣同他溫習,因為好多時他們是識,但形式答錯,如供詞填充又自己作另一些字上去,或是填ABC選擇,他又看不明白。

qoo_pooh 發表於 12-11-14 14:09
same here ~~
咁你地容易取90分嗎?

我都估唔到阿仔都有90分以上, 最差英文得80分, 但我已很滿意了, 唔係經過今次test, 真係唔知小朋友理解能力既程度, 所以各位mama, 第一次失手唔緊要, 最重要知問題係邊, 日後要努力幫小朋友改進先最重要

我個仔間學校每一兩個禮拜就要背默中文同英文
中文都OK嘅,95-100
英文就要努力啲幫佢溫書先得囉,因為有加分題,總分125,佢考咗幾次都係105
亞仔玩心重,我要慢慢教返佢入正路
英文背默,次次都有4-8個句子+5個英文生字,其實我覺得啲小朋友都學得幾辛苦,同學仔家長話佢個細路溫書溫到喊,先一年班咋,睇見都心痛啊
我覺得如果低年班教聽講,高年班再教讀寫會好啲囉。。。

KaineWong 發表於 12-11-15 11:35
我個仔間學校每一兩個禮拜就要背默中文同英文
中文都OK嘅,95-100
英文就要努力啲幫佢溫書先得囉,因為有加 ...

我個仔都試過喊, 當時心情真係好痛, 小一啫.唯何要整到喊呢, 之後我選擇停止温了, 唔識就唔識吧, 迫都係無用, 現在我唔迫了.讀書天份佔60分, 用功佔40分, 開心讀書至少入到個心.
‹ 上一主題|下一主題