用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正有form啦
樓主: bearwhat
go

培正有form啦   [複製鏈接]

bearwhat 發表於 12-11-6 12:45
培正有form,指定日本時間交form…我要14號9:15~10:30

你之前係咪第一日寄信?

幾好啊,安排埋時間,大家唔駛壘埋一堆交表,排餐死。

限定時間同日期的確有小小欠flexibility, 好在仲未攞假, 如果攞左就難又改囉.....

回復 lutang 的帖子

對唔住!我真係唔認同你咁講啲家長惡囉!想問問閣下是否在職人士?第一:有好多媽媽係要返工,她或小孩的爸爸的工種可以係完全唔可以行開一兩嗰小時;
第二:如果職位甚高的父母,不要說話離開工作崗位,可能連午飯好多時都要lunch meeting;
第三:現在係需要家長交有關資料罷,其實真的可以指定較短的日數(如連續的三至四天),咁都可以減少學校的人手,家長們只不過覺得校方可以做得較為體貼些啫(nice);
第四:根本咁樣交表的形式,相信數得出都有限;咁唔通其餘的學校是儍嘅咩?
第五:就算是全職媽媽,也可以碰巧自己有事做;
第六:雖然話可以安排代交,但長輩妳都唔應該煩到佢地啦!叫朋友?不好講笑啦!始終仔女嘅嘢梗係父或母親身做㗎啦!
最後,想問下現在只是交表啫,唔係要人幾點鐘「返學」嘛!
各家長,請按照依時交表不要錯失,但我們總得校方可以給多點彈性。
P.S. 本人係全職媽媽嚟㗎

引用:未到interview+個日都已經要過五關斬六將,

原帖由 彈弓狗 於 12-11-06 發表
未到interview 個日都已經要過五關斬六將,而家選飛虎隊咩,但又無計呀,又要報,又自願佢武,呻完!

...
「選飛虎隊」

請問大家有無睇報名表附件入學申請表填寫及遞交須知? 須知內清楚寫明 "遞表時間及日期, 採取分日期及時段遞交, 係減省輪候時間", 呢點唔好咩? 等各位家長唔駛晨早去排長龍, 等餐死......另外又寫明 "如家長未能依時交表, 可委託其他人代為辦理", 咁都唔夠彈性????

你地講得無錯, 有特定時間唔洗排咁耐隊, 但可能要遷就既野仲多過排長龍!  總之, 交表都限時我第一個感覺唔覺得佢係為家長諗.  anyway, 唔like唔好報, 我夠知咯, 我無話我呢d家長型得起oY, 我一路都係講緊我犯賤o者, 比個教育制度玩, 自己又睇唔開做得求祈d!

點解咁多人揀PC,培小好嗎?

回覆:培正有form啦

就算分日子分時間交form, 上年都要起碼等45分鐘至一小時,仲要喺學校出面暴曬同吸車嘅廢氣,所以不少家都搵工人姐姐去排...我冇工人,要親力親為

回復 yslgirl 的帖子

又唔可以話惡, 我兩年前都係咁樣交啦, 咁先好喎, 唔洗排好耐, o個時我排半小時度咋!
不過我兩年前係朝早時間交form就會當日朝早in架, 交form時間係跟interview時間先後.

yslgirl  多謝info. 咁係咪交form後即時知interview時間呢?  發表於 12-11-6 17:11

回復 tingma1229 的帖子

我當年交form 個時間唔o岩, 因要下午三點至四點, 我返工時間又唔可以請假, 於是我打去學校問可唔可以同人換form 唔同時間交, o個時係ok 的, 我咪換左張1:30-3:00pm 咁上下o既時間, 我lunch都唔食飛的士出去交呀.

如果你地個時間唔o岩, 試下可唔可以同其他家長交換啦!

回復 yslgirl 的帖子

咁樣吾駛家長要掛好耐隊, 朋友告訴我, 兩年前交表要用超過1-2/2 小時排隊, 我想校方為免大排長龍,才這樣安排.

回復 suki9876 的帖子

唔好意思,妳千祈不要動氣!1:嗱!我唔覺得我那些是歪理,只不過覺得有好多家長可能因工作未能於指定時間交表啫;
2:學校應可以做得時間上放寬啲;
3:sorry! 就算我有報,現在要咁交法表,都唔代表我後悔或唔喜歡這所學校;咁想問難道你小朋友每當不聽話,激親你時,你會立刻後悔生他/她下來嗎?
4: 我體會和同情時間較難安排在職的家長啫;
5:跟有冇睇清楚內容完全無關,要睇英文版都唔會唔識睇啦!更何況是全中文!
其實,在這裡的家長彼此都係分享近來選幼稚園的問題、感受和擔憂我只不過看不過眼你這樣話啲家長「惡」,我覺得不要惡言相向吧!禮貌點吧!我也看見有家長贊同校方此做法,但也用不著說人惡家長。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜地理性討論. 如因為不理性爭辯而引發罵戰. 管理員會關閉此帖, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我都覺得幾好丫,唔駛排咁耐交表

引用:我覺得好慘囉,+交表都要限時限刻,+駛唔駛呀

原帖由 cattz288 於 12-11-06 發表
我覺得好慘囉, 交表都要限時限刻, 駛唔駛呀!  放個drop box喺度放入去咪得囉!

如果漏野咪閣下自理囉! ...
同意!我啲時間5湯5水

引用:未到interview+個日都已經要過五關斬六將,

原帖由 彈弓狗 於 12-11-06 發表
未到interview 個日都已經要過五關斬六將,而家選飛虎隊咩,但又無計呀,又要報,又自願佢武,呻完!

...

個個都係為自己既小朋友好
放鬆D~

回覆:培正有form啦

個問題係點解唔可以郵寄?如果係怕寄失,第一次取表也會寄失啦!如果間間學校也有這樣的要求,相信家長也很難次次也請到假!

‹ 上一主題|下一主題