用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 請讀緊或將會入讀的家長分享
樓主: tszlambb
go

請讀緊或將會入讀的家長分享 [複製鏈接]

回復 kkestherbb 的帖子

Hi kkestherbb,

Yes, also AM class~~
we will be classmates!!

回復 hotin2010 的帖子

hi hotin2010,

you will be am or pm?
I will go register tomorrow morning~

回覆:CHIHIMNAM 的帖子

我PM,我係第一批收信上星期比左留位費,寫信睇下可唔可以轉上午?

你囝定囡?我個係7月仔。

學校超大,好鍾意,我個朋友仔讀緊話ok

我是6月仔, am class, 明早會去交留位費, 我又係好中意學校環境

yellowtiger 發表於 12-11-14 23:53
今日聽朋友講好多雜費,有無讀緊家長分享下每月exactly要比錢錢(全日/半日),謝~~

...

"多雜費" 意思是'多種雜費", 還是雜費很貴呢?
收費來說, 基本上是學費+書簿+茶點的雜費.
校車, 課外活動, 課外活動之後的校車, 學校親子旅行另計.
正常上課時間出外, 如參觀博物館, 交通安全城之類免費.

全日班學費約4萬一年(11個月), 扣除學卷後連雜費, 好像平均一個月要付二千多, 要回去看看手冊

回覆:bee918 的帖子

謝!! 那麼'茶點雜費'每月幾多? 因為我朋友就每年這項雜費要成六七千蚊

Hello !我個係8月女,明天爸爸去交留位費

回復 kkestherbb 的帖子

今早去了交留位費, 同面試日一樣, 安排好順暢, 有問題又即刻揾負責人解答, 令人好放心~~~

原來2013/3月就正式註冊, 仲會影埋學生相

Good ! 一齊做同學仔
我c6 10點幾去到,話2mins 搞掂
3月註冊可能又係爸爸去搞,因為我個細b係3月預產期

我女係今年k2新生, 上學期雜費$1246元正
半日班扣除學卷每月學費$809元正(當中包括每月茶點費$170元正)
我搭埋校車, 車費$800元正
我冇參加課後活動(多數活動都係$950/十堂), 冇參加學校旅行(去粉嶺浸會園每位$100, 大小同價)

以上價格只供參考, 只係唔明點解會有人要每個月比幾千蚊, 我好似半年先要比幾千咋喎...  唔通學校收平左我
希望學校唔會向我追數啦~

camaychim 發表於 12-11-22 14:55
我女係今年k2新生, 上學期雜費$1246元正
半日班扣除學卷每月學費$809元正(當中包括每月茶點費$170元正)
我 ...

Thanks for your share, camaychim, very useful info.

CHIHIMNAM 發表於 12-11-15 11:50

我是6月仔, am class, 明早會去交留位費, 我又係好中意學校環境 ...

我個都係6月仔, AM CLASS ^^ 交左留位費, 如其他冇驚喜, 暫時決定係讀又一村呀~ 因為學校環境真係幾好, 口啤都好~ 係聽人講課程淺D, 不過我會俾佢出去再上補習班~~

CHIHIMNAM  good!! nice to meet you~~~~~~~~~~~  發表於 12-12-6 12:44

回覆:請讀緊或將會入讀的家長分享

我阿女會係2013年上午班,真係好想知又一村係唔係真係好似有D媽媽講,老師流失率高,每年都有新老師及換班主任原因係校長出名嚴,要求高,係唔係真嘅?有冇仔女讀緊的可以同大家分享下呢?Thankyou!

回覆:請讀緊或將會入讀的家長分享

每年都一定唔同老師㗎喎。因為升左班老師就唔同左㗎啦。同埋啲同學仔都未必3年都一樣。基本上每班只會抽其中5位小朋友留係原本班別(e.g. A,B,C.......)其他就撈去其他班重新分配。

HELLO,

我係11月仔 PM CLASS呀, nice to meet u~~

我囡囡係11月出世,收咗pm
唔知點解我身邊d媽媽唔喜歡這間學校,我都好想知唔喜歡教學或是其它。有無可以講我知

bee918  不知道哩. 我bee讀過幾間幼稚園, 我最鍾意又一村呵  發表於 13-1-22 13:40
‹ 上一主題|下一主題