用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪些中學的liberal Studies是用「英文」教和應考呢? ...
樓主: mingmingyinyin
go

哪些中學的liberal Studies是用「英文」教和應考呢? [複製鏈接]

回覆:mayc 的帖子

喇沙是用英文教和考LS的

引用:+本帖最後由+mayc+於+12-11-14+14:18+編輯+

原帖由 mayc 於 12-11-14 發表

回復 elbar 的帖子
從功利角度看高中主要考好公開試入大學,要看多一兩年才知其他英文考通識官津校整體成績能否追及鄧顯和曾肇添

Ying Wa Girls' School

回復 catcatmom 的帖子

但係有朋友分別讀培英 & 林漢光佢地話通識係用英文喎!  
仲有我上年睇過沙田區中學用中文通識有: 聖心 , 林裘謀, 呂中 有錯請更正

醒目開學勳章

回覆:哪些中學的liberal Studies是用「英文」教和應考呢?

其實各位會以此為選校考慮?中/英也好,你們討論的都是band 1 學校,用中文學中文考,英文學英文考,孩子也能適應吧。

春卷:
我與你的想法一樣!

無論用中文或英文教LS, 最緊要是孩子學有所得, 考試識答題目, 成績考得好.

恕我直言, 我諗如果報讀中學的家長, 就想搵用英文教通識的中學, 因為好似高班d!!
但讀緊中學的家長, 無論中文或英文教, 應該都冇咩所謂, 最緊要呢科考得好, 升到大學!!

小兒未升上中學時, 我較好英文考通識的學校, 感覺層次高點及可令英文更上一層樓, 到現在小兒讀通識後, 我慶幸是中文考通識, 一來通識測考的範圍太大, 基本上是大到看不到邊緣, 加上讀英中, 基本上所有科都是英文, 英文能力已不成問題, 反而擔心中文能力欠佳而入不了大學, 用中文讀通識或可有所改善.

我都覺得用中文考DSE LS最好, 因LS範圍太大,太多各類既專有名詞, 冇可能所有英文名都識晒。但用中文可以寫得好好。

通識的範疇是跨國度、跨地域、跨文化、跨年期、跨世紀。講深度,比歷史還要深。講博大,比時事和經濟還要博。講闊度,比地理還要闊。講狹隘,有時容不下你和我。

表面上只是中文和英文,實則內裡隱藏了不知多少的危和機。選擇時真係要諗清楚那一樣才是最適合你的。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題