用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要返工, 又有兩個上小學的孩子
樓主: bowra
go

要返工, 又有兩個上小學的孩子 [複製鏈接]

大女小一, 細仔 k1, 細仔今個星期先開始有功課, 都係 colouring / sticking / stamping, 尚算 ok.  大女就我收工返去經已做好晒, 我 check 有冇做漏做錯寫得唔靚.  溫書主要星期六日佢自己溫一轉先, 平日做完功課又溫一陣, 英文數學就會評估前一晚叫佢做坊間練習, 中文常識已經放手佢自己溫完就算.

yee618 發表於 12-11-21 11:06
無工人,大女小學放學補習社接,通常係補習社做晒功課及溫默書。細仔仲係幼稚園。放工接回家已7:00再溫習 ...

喺補習社時間長嗎? 我其實都想咁樣, 但如果小朋友放長假唔知點安排

回覆:要返工, 又有兩個上小學的孩子

我都經常有想不工作湊小朋友,但聽完一位有經驗媽媽的分享,便打消念頭,她叫我繼續工作,但選一份不OT.,工作可以保障自己,保障小朋友。我覺得她講很有道理。

Meikin  同意, 要選一份定時返工放工, 不需出差或時常OT的工, 儲吓孩子升讀大學的學費也好, 而自己跟這個社會也不會太脫節.  發表於 12-11-21 17:44

多謝大家意見, 我份工暫不忙, 可準時收工, 所以都唔捨得quit住.  不過驚再高年班就handle唔到兩個.

可能我不太放心了, 功課逐樣go through, 要確保佢地真係識, 唔係'作'答案; 仲有字唔靚, 線唔用簡尺畫就會擦, 攪到無哂時間.  或者係時候放下, 留給老師工作了.  但會否給老師覺得家長無咩理個學生呢?

Yanamami  唔會. 與此同時要小朋友認真做功課. 你"立"下睇覺得OK(唔洗太執到正), 就讚佢地好用心做功課, mami好開心, 攬下鍚下, 佢地就會比心機做. 加油!   發表於 12-11-21 20:27

回復 bowra 的帖子

If 線唔用簡尺畫, the teacher will ask the kid to do correction.  Then the kid will use ruler next time.  For writing not properly, the teacher will also ask the kid to do correction.  The kid will gradually improve.  The teachers' authority is very powerful.  The teachers may sometimes use red pen to write on the school hand book that the hw are not done properly.  The kid will then realize that it is really a problem.

讓孩子在白紙上先畫一個圓形(大小跟平日寫的字相約),再畫一個正方形在旁邊,要求他們另外再畫一個圓形在先前畫的正方形內,若是後面的圓形畫得公整在方形內,解釋給他們知道,只要專注就可以把字寫得好!

引用:回復+bowra+的帖子 If+線唔用簡尺畫,+the+

原帖由 hoihoima 於 12-11-21 發表
回復 bowra 的帖子

If 線唔用簡尺畫, the teacher will ask the kid to do correction.  Then the kid wil ...
係呀,老師好權威。
我叫佢用間尺,佢就"咩呀"跟住發脾氣
反而老師有一次mark 住要佢用間尺,佢就好地地,死死氣

回覆:要返工, 又有兩個上小學的孩子

做了半年全職媽媽,兩個小朋友讀幼稚園,其實全職媽媽都可以有自己生活,唔係只有仔女。全職媽媽最開心嘅時刻係送小朋友返學同放學,佢地好多野會同你分享,關係親密好多,最近無用工人,教小朋友一齊做家務,多左時間溫習和做運動,自己湊返呢半年,開始時好勞氣,但慢慢教返佢地嘅習慣,而家佢地進步好多。但要睇返媽媽嘅性格適唔適合做全職媽媽。

回覆:bowra 的帖子

我之前都係working mom, quit 左份工至今半年左右。以前要7:30 到才回家,又要食飯又要睇功課,試過攞住佢d 功課一路睇一路食,消化良,之後仲要温默書,只係幫佢搞掂個日d 野已經差唔多到瞓覺時間,根本唔會做到鞏固佢當日學左乜野,有乜野佢以為知其實佢悟知,好多野臨測驗先知佢無哂記憶。

覺得唔妥!佢又唔係天資聰頴自動波個隻,又唔想坩陰公推佢去補習社,留到夜一夜都唔担保可以做哂功課温哂書,好睇邊間補習社,考慮左好耐決定做全職媽。

而家佢小三,盡量要求佢係食飯前完成家課,一般都可以,有時做數唔識唔明文字題會發脾氣,我就等佢發完脾氣(話俾佢聽佢咁做係浪費佢自己時間),然後再同佢講,默書叫佢自己先温好,然後才揾我幫佢試默,run 得ok.

測驗試緊叫佢逐課自己睇一次,然後問佢問題,睇下佢有乜悟識,熟珸熟,佢成績屬於中間徧上,要keep 住唔亞以俾佢hea 個隻,而家星期日都可以有佢自己既自由時間。

全職媽會勞氣,要自己揾透氣位。不過好多野包括壞習慣及學習態度可以自己執同調校,要花好多時間同精力,好辛苦。但係既然揀尼條路就要預左要付出,希望可以修成正果。

視乎你怎樣取捨,努力實習中……

回覆:bowra 的帖子

我之前都係working mom, quit 左份工至今半年左右。以前要7:30 到才回家,又要食飯又要睇功課,試過攞住佢d 功課一路睇一路食,消化良,之後仲要温默書,只係幫佢搞掂個日d 野已經差唔多到瞓覺時間,根本唔會做到鞏固佢當日學左乜野,有乜野佢以為知其實佢悟知,好多野臨測驗先知佢無哂記憶。

覺得唔妥!佢又唔係天資聰頴自動波個隻,又唔想坩陰公推佢去補習社,留到夜一夜都唔担保可以做哂功課温哂書,好睇邊間補習社,考慮左好耐決定做全職媽。

而家佢小三,盡量要求佢係食飯前完成家課,一般都可以,有時做數唔識唔明文字題會發脾氣,我就等佢發完脾氣(話俾佢聽佢咁做係浪費佢自己時間),然後再同佢講,默書叫佢自己先温好,然後才揾我幫佢試默,run 得ok.

測驗試緊叫佢逐課自己睇一次,然後問佢問題,睇下佢有乜悟識,熟珸熟,佢成績屬於中間徧上,要keep 住唔亞以俾佢hea 個隻,而家星期日都可以有佢自己既自由時間。

全職媽會勞氣,要自己揾透氣位。不過好多野包括壞習慣及學習態度可以自己執同調校,要花好多時間同精力,好辛苦。但係既然揀尼條路就要預左要付出,希望可以修成正果。

視乎你怎樣取捨,努力實習中……

回覆:yanlamma 的帖子

教仔有時真係好激氣,但並不一定會影響感情,相反,我曾在極嬲的時候向仔表示我决定揾返工,不再留在家中陪他了.....他竟然大哭起來說不要.......那窩心的感覺,難以言喻

‹ 上一主題|下一主題