用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等培正放榜媽咪請分享心情!
樓主: 大碼BB媽媽
go

等培正放榜媽咪請分享心情! [複製鏈接]

Re: 等培正放榜媽咪請分享心情!

我問個仔interview時入面好玩嗎?他沈默了一下,對我說他曳曳......我問他如何曳,他說他在入面打人......
我可以不死心嗎?

我都想知得唔得,等了很久    

不過我希望得,上年大約得10%收,我諗,都是靠運氣多,唔知今年有幾多個小朋友in 呢?

已進入最後倒數階段, 真係好急,好急呀.
大碼BB只考了一間, 就係培正, 如果唔得, 唯有繼續返而家讀緊nursery呢間啦!好在佢都讀得好開心.不過我青衣呢邊d小學同中學就差dd啦! :-|

大碼BB媽媽

你仔仔而家讀邊間幼兒園架?

平常心

志在見識下.  

loklok0104,

大碼BB而家係青衣宏福幼兒園讀N1.

我咪多係心急到死.明知咩分都無就無咩機會架喇.
但係個心就希望在明天.
上個星期無啦啦收到封去in 學校時交既回郵信封.即時心都離埋.又唔係好敢打開個信封.都係定一定先開.原來係其他幼稚園既信.所以都咪話自己唔相個仔入.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

就快有信啦!好心急呀!得唔得都想快D知。

我呢幾日已經日日睇實個信箱, 期待, 期待

講真, 培正係我最在乎的一間

老公叫我記得等佢放工一齊拆信睇結果!

心情等於要對六合彩

我同大家一樣呀!除左培正之外,仲有民生,一間17號、一間18號知result,而家心情同以前會考等放榜有d相似....不過就算唔得都唔會唔開心

Hihi, 各位:

我大仔現在培幼讀 K2, 小兒子今年九月也就會考 K1了~~ 看見大家很緊張, 這種心情我也經歷過, 所以會對培正的 topic 較留意, 因此這次路過多口發言, 希望大家不要嫌我八卦...   

我想問吓大家想小朋友能入讀培幼是甚麼原因呢? 是否因為你們喜歡它能直升小學? 亦即是說若小朋友能入讀就必定會升讀其小學?

彥彥媽咪,

當然啦! 有什麼不妥?

[size=medium]我想問係18號收到信,定係18號先寄出呀?     

彥彥媽咪 寫道:
Hihi, 各位:

我大仔現在培幼讀 K2, 小兒子今年九月也就會考 K1了~~ 看見大家很緊張, 這種心情我也經歷過, 所以會對培正的 topic 較留意, 因此這次路過多口發言, 希望大家不要嫌我八卦...   

我想問吓大家想小朋友能入讀培幼是甚麼原因呢? 是否因為你們喜歡它能直升小學? 亦即是說若小朋友能入讀就必定會升讀其小學?

老實講,最主要係1. 校風好, 2.係有小中學做後盾law 但我都清楚唔一定係100%直上..   但chance 一定好d law...

首先多謝 Kelvinmama and cfpa 回應我的八卦問題...   

OK...就讓我將我一些感受和知道的資料在此與大家分享一下 ==> 先回應 cfpa 的問題...

(1) 若入讀培幼, 所有學生將可自動直升培小, 但若選擇升讀培小, 學校會要求學生簽署文件確認放棄中央派位, 否則會自動取消其培小之學位, 屆時若中央派位不理想也回不了頭, 所以要注意這一點

(2) 現在培中是資助學校, 故與小學只是"直屬關係", 亦即是只有 85% 學生可以直升培中, 不是必然的"一條龍", 但是據校內資料所示, 培中將會於政府的結龍限期前轉成直資與培小結龍, 屆時便可 100% 收取所有培小學生.

其實就大家的問題, 我還有一些資料想提供, 好讓大家在有充足的資料下才去決定是否要入培幼, 又或可以因而想想考不入培幼是否一定是一個"損失" ==> 因為我看見有一些家長很著緊未來幾天所收到的結果, 給我的感覺是"入不了培幼就好像甚麼希望都沒有了", 作為培幼的家長, 看見"自己"的學校這麼受外界歡迎我當然高興, 就好像証明我當日的決定是對的, 但我又回心在想, 大家是否真的充分明白要在培正讀上最少 16 年的準備呢~~

因為我知道很多人希望讓小朋友留在培正是貪其"一條龍", 其次是校風(就如 cfpa 所言), 我亦絕對明白大家的心情,  但我想說的是, 若大家能在更多了解一下培正溝通模式, 行政, 教學方式, 內容, 甚至開支後才再去堅持你們的決定, 我會更衷心的支持大家, 因為我真的很"肉緊"一些家長只是單憑其"一條龍", "崔崎效應"又或"人家說好的便是好的"這些表面資料而去決定, 屆時入了培正後才發現"理想與現實"是有距離那便糟糕了...對嗎? (註: 當日我是在詳細分析後才決定把大兒子送進去, 所以我對培正是沒有任何不滿的, 因為一切已在我意料之內, 我不敢說我的分析是最好, 但也想給大家多一個參考)

大家別怪我"嘩...要想得那麼遠嗎, 現在只是幼稚園嘛...將來的事將來再說嘛...先買一個保險要緊呢..." 但老實說, 若入了培幼, 而又不升讀其小學是真的有點可惜, 因為若是如此, 那倒真的不一定要入培幼了呀..因為培幼的 syllabus 也不是甚麼驚天之作, 和很多幼稚園的分別也不是太大呀...那考不進去也不就無甚分別了嗎???

哎...好像說得遠了一點...請別見怪, 我一向都是一就不說, 要說便想詳細解說之人....大家請給我一點時間, 因為我打中文是挺慢的, 要很久才可以打好的哦....所以先打這一段開場白(嘻..也已經很長, 對吧~~    ), 有興趣的朋友請等一下, 我很快就會打好的了.....   

大家如果收到結果,請立刻通知我地

我直情緊張都傻,仲成日發夢.老公話我駛唔駛為d咁嘅事而煩憂.咁嘅事?!呢件事係好重要架! :evil:

彥彥媽咪,

聽聞培正校車管理令家長十分不滿, 我也希望了解學校與家長的溝通模式, 行政, 教學方式, 內容, 甚至開支等事項.
如果學校是好的, 我也希望小兒由幼稚園讀到中學呢!
‹ 上一主題|下一主題