用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? ...
樓主: cwpoon
go

有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? [複製鏈接]

cwpoon 發表於 12-12-14 09:02
其實我係報讀 K1, 唔係 PN, 我都知 York 唔難考,不過都諗緊 York or Greenfield 的 K1, any suggestion?

...

個人認為Greenfield課程也不淺,上小一唔係問題,York 唔係唔好只係如果要去九龍塘讀,仲有好多選擇(KV,SC),York連雜費成6000個月,唔係咁抵。

囡囡現讀德寶PN,有黃埔歐陽少芳收K1 AM班,不過要好早上校車,還是留德寶上K1??

除非龍校培正收, 如果唔係, 我都會比囡囡係 TKO 返學, 始終咁細個小朋友坐咁長途車唔係好放心, 今朝才交咗 LH (康城校)留位費

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園?

我女返緊pn,喺區外,車程20min,尚算ok!K1考到康城學之園,但最終放棄offer,始終覺得佢地環境、位置唔好,另外考緊北角區,車程總比起去九龍塘近!

回復 cwpoon 的帖子

德寶係將軍澳區算幾好,仔仔依家返得好開心,但是九龍城迦南收著佢k1,已俾著留位費了,又係覺得好遠會好辛苦,如果不去返,又晤知可以讀邊間好?有沒媽媽係九龍城返緊嘅?

車程 20 min 都 ok, 我覺得超過 30 min 都好辛苦 la, 好似叫我哋由將軍澳坐地鐵去荃灣咁遠......:日出康城, 我就覺得地點好 "唔就腳", 接的士都好難呀

回復 ashleycece 的帖子

我報果間係常寧路 greenfield, 新校, 真係唔知好唔好, 但校舍好靚, 全日班約 $5500

回復 cathy180101 的帖子

真係冇噤過九龍城區的學校, 坐校車要幾耐呀?

macy456 發表於 12-12-13 15:34
I find schools at north point

係校園嗎?如果係的話, 大家係同學仔了...

我女現讀翠茵新寳城國際班PN, 她讀得好開心,我們又住樓上, 她普通話与英文都好有進步, 雖然校含好細, 除非考到好出名的一條龍學校,我們都會K1原校升讀

老太太  阿囝都讀翠茵新寶城國際班PN(下午), 大家可能係同學仔!  發表於 12-12-14 17:44
panda1123  請問教德育教得好5好...
我阿B都係PN 主流, 未諗到好5好出去升好.....  發表於 12-12-14 16:37

回復 tigger0309 的帖子

其實讀國際班 d 中文程度會唔會好遜色, 驚小學追唔上, 因為中文字好難學

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園

我係新寶城翠茵主流pn班, 如果無龍校offer就繼續讀上去

panda1123  the same with your son ar~~
make a fd~~~^^  發表於 12-12-14 17:35

回復 cwpoon 的帖子

我個仔讀緊常寧路gf pn, 可能我要求唔係好高, 我覺得so far都幾好, 見亞仔都返得好開心, 校內d老師同 ee都好nice, 希望幫到你

回復 hehababy 的帖子

我都係常寧路 Greenfield 讀緊 pn, 同學仔 wor, 諗住續上 k1, 還是出外報 k1 呀?

昨天去康城(學之園)交留位費時, 見到每組1個老師同5小朋友出外參觀, 大約20位小朋友(全部K1), 亦都有ee一齊, 原來學之園真係活動教學, 令小朋友加深了解! 教學方法真的唔錯!

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園

我個女依家讀緊翠茵pn,我都煩惱緊好唔好讀york or留番原校,將慳咗嘅錢同時間留番嚟補習!

引用:昨天去康城(學之園)交留位費時,+見到每組1

原帖由 老太太 於 12-12-14 發表
昨天去康城(學之園)交留位費時, 見到每組1個老師同5小朋友出外參觀, 大約20位小朋友(全部K1), 亦都有ee一齊 ...
如果出外參觀,學校會邀請家長,特別係全職媽媽做義工,幫手照顧小朋友,家校合作!大人同小朋友都咁開心!

引用:我個女依家讀緊翠茵pn,我都煩惱緊好唔好讀y

原帖由 rachel_mama88 於 12-12-14 發表
我個女依家讀緊翠茵pn,我都煩惱緊好唔好讀york or留番原校,將慳咗嘅錢同時間留番嚟補習!

...
Your situation is as same as me
Greenfield vs York

其實有好多TKO小朋友都出去九龍塘返學. 我仔而加讀SC, 有2架大型校巴由TKO去SC, 成架車滿晒人. 坐校車點對點, 一定無搭MTR咁辛苦, 不過要用45mins至1個鐘, 值唔值就人人唔同睇法. 如果樓市無咁crazy, 我都會為咗小朋友搬近d學校!

以前阿仔讀KM, 8:25上車, 9:00上堂, not so bad. 而加SC就要早D, 8:00上車, 8:50上堂, 其實校車係會早到學校.  

條條大路通羅馬, 無話一定留區內定係區外好.

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園?

我番緊LH PN, 下年K1會去北角讀!因為LH都係搭校車番,加上唔係第一個站,都要放學後半小時才接到小朋友,所以本人覺得區外幼稚園都冇問題!因為LH咁近都要咁耐!

‹ 上一主題|下一主題