用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。 ...
樓主: JC_mami
go

想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。 [複製鏈接]

回復 sbux 的帖子

如果有細既又有咩分別?因為好似MS同LH都未必優先收細佬妹〜 其實怕太傳統未必岩囡囡,所以預左就算讀MS都會試下考其他直資

引用:我個case+同你哋一樣,我可能會揀ms,因好

原帖由 easyview 於 12-12-13 發表
我個case 同你哋一樣,我可能會揀ms,因好似聽講LH今年小一成績未係好好,穩陣的,會揀ms(英普)

...
留意最好嘅直資全部未出offer

我有個細跟尾..真係唔曉點算...LH,MS?!睇佐好多POST又多謝大家意見...忽發奇想...培正收AM CLASS就好了..

mrschiang  點解培正好過民生?就係因為係100%直升小學?但係冇英文同普通話語境喎  發表於 12-12-13 23:16
JC_mami    發表於 12-12-13 22:58

回覆:想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。

回復 mrschiang 的帖子

我地10年的出生率比07年多好多,到時的競爭更激烈。最頭痛是小兒比較文靜,面試會輸蝕。

mrschiang  我囡都係,怕醜妹!我成日都話佢怕醜唔敢望住老師答既就算預先知道面試問乜都冇用  發表於 12-12-14 08:00

回覆:想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。

如果民小都係你杯茶,唔介意小朋友入民小,咁就揀民幼,終歸升小既機會比較大。不過始終唔係100%上民小,未來三年真係唔可以鬆懈,因為小朋友要躋身入民幼之列。假如咁唔好彩入唔到民小,民幼既學生考直資小學應該會較輸蝕。我有朋友既小朋友由LH轉到民幼,佢當初都爭扎過,應該疊埋心水爭入民小,但都要睇彩數,定係留喺LH操fit小朋友去備戰小一?

jlglkl  Agree!  要有另一從操法。  發表於 12-12-14 11:11

至於宗教,可以從其他方面培養小朋友,如番教會。對我而言,宗教對小朋友既影響喺小學階段比幼稚園更深遠。我唔會用宗教決定我選咩幼稚園,當然相同宗教固然好,不過我唔會因為相同宗教選一間我程度不符合我要求既幼稚園,選小學時先會更重視。至於Halloween party, 我既宗教都係反對慶祝。不過我唔會教我既小朋友用缺席去逃避,我會對佢解說,至少讓佢睇過經歷過,然後讓佢明白點解唔好慶祝。如果未見過就反對,佢就永遠唔明點解要反對。況且幼稚園既halloween party好兒戲,純粹俾小朋友開心下,就俾佢開心下啦

sallyksleung  Good suggestion , support !  發表於 12-12-14 12:43

路過,見到樓主覺得民幼是龍校,想3年後安心些,樓主先生認為要操個仔,選lh。各有優缺點,但從競爭的角度,有否想過民幼如此難入都有am offer,為何樓主覺得3年後不行呢?
利申:民幼/lh都不是我杯茶。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

虽然你唔係問我,但我想答你,我知ms interview 時唔止睇小朋友,仲會睇家镸,因我個仔問題唔係全答對,但我在回答老師問題時應該赢咗唔少分,加埋份問卷。但小一面試時,應該大部份都由小朋友發揮,我好似唔係好有信心。

回覆:sbux 的帖子

問題我聽講,好多連second in的機會都無,收的是reject letter,連waiting 都無呀,本來我一間都唔報,这樣才報咗龍校的

JC_mami  我跟你一樣,只是報左城中兩間龍校!  發表於 12-12-14 08:35

就是覺得MS係AM OFFER才難決定..咁好彩有龍校AM OFFER(好多得PM或者WAITING)..唔要..三年後揾小一就俾人笑:"當初MS你唔要........"

引用:虽然你唔係問我,但我想答你,我知ms+inter

原帖由 easyview 於 12-12-14 發表
虽然你唔係問我,但我想答你,我知ms interview 時唔止睇小朋友,仲會睇家镸,因我個仔問題唔係全答對,但 ...
如果樓主同樣想法,那即有決定,只是要說服先生。若我是你,請先生3年後負責同仔仔報/考小學,還要入到較民小好的!

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

這個是好提議,但我是全職媽媽,先生工作繁忙,相信三年後的責任都會落在我身上。提外話,我想請教小一面試文靜的小孩是否不受歡迎。

我都係LH 英普 同 MS 英普, 唔知點...
呀女好慢熱, 在LH 老師話佢唔太合作, 如果選MS我怕佢重新適應不到, 又怕MS 老師不體諒...
想知MS 老師如何? 有愛心嗎?

Toffee888 發表於 12-12-13 21:01
我是路過的⋯
近來睇咗好多關於民生和LH的post⋯結論如下!
民生如果唔係英普班,唔讀好過,因為唔好比龍校 ...

"民生如果唔係英普班,唔讀好過,因為唔好比龍校假像影響,英粵係4,5班才爭到2班上小,而英普就2班上2班小學,相對好少少!"

請問從何得有咁既安排, 我係民幼家長都唔知有D咁既安排....

我認識既LH小朋友都係零OFFER, 一線又好二線又好....可能係同小朋友有關啦...
我小朋友係有學券既民生教出來的, 只面試3間,1間offer, 1間2nd interview等消息, 1間剛面試等消息..不過我小朋友應該會留番在民小, 最大既原因係小朋友好鐘意民生, 面試完問佢揀邊間, 都係話民生....

mrschiang  真的可以考直資嗎?  發表於 12-12-14 10:40
JC_mami  你小朋友好叻!  發表於 12-12-14 09:07

補充資料: 依家民幼K1, 10班英粵, 2班英普
                       民小係有6班....

家長想得到準確d既資料,應該民幼討論專區啦....

今日學之園死線,唔知樓主諗成點呢?!

這個方法就是當年我哋解決LH & MS嘅決擇,C6怕煩又擔當唔起,加上自行又唔夠分,考直資私小又大壓力,所以選了MS。

今年考小一,因有民小backup,無壓力下去考5間直資私小,有一間SFA offer,唔見得MS學生面試會比下去。

JC_mami  你小朋友好叻!  發表於 12-12-14 11:57

回復 tiggerpiget 的帖子

想問民幼生真的可以考直資?咁咪冇學校既reference letter囉?

tiggerpiget 發表於 12-12-14 10:26

這個方法就是當年我哋解決LH & MS嘅決擇,C6怕煩又擔當唔起,加上自行又唔夠分 ...
男既考到YW比例都唔少.
‹ 上一主題|下一主題