用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做大仔好嗎?
樓主: andreama
go

做大仔好嗎? [複製鏈接]

回覆:做大仔好嗎?

如非必要就唔好repeat,如真要repeat,就repeat K2有用D

cowboy2007  插k2難...難...難...  發表於 12-12-28 17:54
MrBeast  Meant 同意repeat k2 會好d  發表於 12-12-26 12:42
MrBeast  +1  發表於 12-12-26 12:41
MissMusic  要插k2又十分十分難啦!  發表於 12-12-26 11:39
Twins 媽咪

回復 Jane1983 的帖子

其實我和先生都覺得上到民小已十分不錯, 只是擔心功課較多而已。

同埋, 阿女要重讀k1, 唔知會唔會悶。

其實民小晌直資/私校方便係咩 level? 邊幾間私小/直資同佢差不多級數?

MrBeast  民生書院是band1, 妳又覺得阿女不差,咁唔覺有需要repeat wor  發表於 12-12-26 12:36

回復 MrBeast 的帖子

就是今年唔係晌民生讀, 晌另一間幼稚園讀緊k1, 而今年考到下年民生K1
所以係轉校重讀..........

回覆:MrBeast 的帖子

咁你的意思係咪即係阿女跟到,其實就唔洗因半龍校而repeat 呢? 唔擔心升小嗎?

MissMusic 發表於 12-12-26 13:15
回復 MrBeast 的帖子

就是今年唔係晌民生讀, 晌另一間幼稚園讀緊k1, 而今年考到下年民生K1
之前誤解左,e+明白了。咁如果我揀,我就會play safe, 在民幼repeat 一年k1, 因為今年小一competition已十分高,到k2時你仲可以試考小一,有好offer 的話再考慮轉返做細B。

如果你滿意民小,咁repeat去半龍校都有價值。

回復 hobby 的帖子

MissMusic,

我囡囡今年讀k1, 仲未開始考小學, 不過我開始睇緊考邊間小學; 如果是去年考k1的話, 報咗8間, 有5間都叫有準備, 就有3個offers (stafford - am, st. nicholas - pm, 孫方中 - whole day; no offers, tt, 協恩), 冇準備全部考唔到 (又一村, 啟思附幼, 沙平)

回復 MissMusic 的帖子

missmusic,

咁我哋囡囡係同年同月喎, 今年只考培正, 不過2月先知收唔收, 不過老公勁反對repeat ... 我自己都1516, 因唔知有幾多可以升培中, 反而99讚成, 話培正是一間好學校, 重讀都唔緊要

想請教你, 囡囡是讀有voucher還是沒有的k1? 我囡囡依家讀有voucher的, 可能課程淺, 學校教的中文字全認得對; 但英文就不是認得太多字, 我見佢之次教咗的好像已忘記了, & 佢只懂串幾隻生字 (apple, bus, cat, car), 普通話及英語只能簡單對答, 還不能用完整句子答; 但老師又說跟5/6月出生的差不多, 很矛盾呢

回覆:hobby 的帖子

Hihi . 我地case 實在太相近了,真好,有人傾下!

! 我女現讀有學卷學校,深又唔算好深,但認的字都幾多筆畫,係按主題咁認的,但阿女有d 都唔認得! 現在學校一星期3天net , 2 天普通話, 另外有自己出去上堂,所以英普對答其實都ok.

今年考左民生培正和德望,其實一心諗住盡努力試左先算,預左唔得的,因為太多人話表現好都唔收,同埋,試過了,他日升小一抽獎抽得唔理想或考唔到私小都甘心命抵無話可說,現在幸運地獲英普班offer 就真係要認真考慮了!

老公就覺得做大好過做細,所以佢唔介意repeat. 其實我都同意做大好,若開初遲一年入學,就唔會有repeat 哩個問題,我只是怕阿女悶!

不過,估計repeat 機會大!!!

我女都唔似11月出世架! 所以我都覺得矛盾㗎!

hehe, 如果你2個都prefer repeat, 咁就唔駛煩la,

我懷疑都係用同一套書, 不過佢係普通話為主, 再每天40mins net 教, 佢最叻都係用普通話講 "地上有星星, 小朋友請排隊等簡單短句", 而上課聽方面都明白8899了, 英文就只聽到5566, 只答yes, no 或 名詞, 動詞

其實我地問過之前pn, 到k1的老師, 都話阿囡聰明, 跟得好好, 所以 ... 要唔要repeat都好煩, 因為repeat都唔一定考到小學, 又怕阿囡悶, 或唔開心, 尤其佢思想比較成熟, 怕hurt到佢, 我想唔會repeat 多了

MissMusic  原來讀英普班多接解, 年紀小小都可以成句普通話講出來, 好叻喎~ 我女的普通話只限詞語。最常講係是/不是/好/不好....hehe  發表於 12-12-27 17:10

考到英普, 其實repeat 都好, 可以打好啲個底, 語言好, 一生受用

如果考到培正,可以直上,又是一吸引之處!

以你女女本身孫方中有英普的話,可以繼續讀上去已非常唔錯!

‹ 上一主題|下一主題