用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗萊恩vs青衣學之園
樓主: qqyiu
go

元朗萊恩vs青衣學之園 [複製鏈接]

For sure, Learning Habbit.

如為左個小朋友讀好學校,做流浪者都值

回復 qqyiu 的帖子

青衣學之園...

回覆:元朗萊恩vs青衣學之園

視乎你想第時小學讀邊類學校。如果係非名校或直資私小不讀既,我估學之園好d。
但三年的舟車勞頓,大人細路都會好辛苦。有時間不如俾小朋友訓多d,玩多d或者學下其他野。
會唔會考慮搬出荃灣青衣或美孚?就近入學始終係最好。

近就方便d. 青衣就遠d. 萊茵冇net 就唔係咁好,如果有net 都會考慮萊茵,有朋友讀緊,課程深,k2 要求學生讀到英文句子。不過萊茵位置都幾食塵,冇風吹下。TY LH 我唔太清楚,不便予評。

我囡讀梗St. Cat PN... 剛好相反,K1決定轉返萊茵。經歷半年每日2,3小時來回,我都覺得阿女好辛苦!我都唔知哩個係咪正確決定,但萊茵唔出名都唔代表一定唔好,佢課程同york almost一樣,york出名多雜費,但亦無乜聽人講佢的課程唔好,而且好多野都會幫小朋友安排好。下年無net班主任,聽校長講只系net唔再負責d admin野,但照舊有註班net!我反而buy佢普通話時間多左。
其實我都掙扎左好耐,始終St Cat出名好多,但阿女唔駛再舟車勞頓,留返多d時間俾佢休息同做鍾意做的事,總比浪費時間travel好!我相信學到的野分別不太大,況且有時都睇家長配合。

hhying 發表於 13-1-8 22:00
我囡讀梗St. Cat PN... 剛好相反,K1決定轉返萊茵。經歷半年每日2,3小時來回,我都覺得阿女好辛苦!我都唔 ...

你講的好啱,正是我煩緊的o野,想出到九龍塘讀york,但樓下的boxhill又好好,每日又可以慳兩個鐘,可以有好多其他活動比囡囡安排。打風落雨也不怕

Hhying我剛同你相反,小朋友現讀萊恩pn,亦明白舟車勞動之苦,所以,在bk聽取多方面意見

===唔駛再舟車勞頓,留返多d時間俾佢休息同做鍾意做的事,總比浪費時間travel好!我相信學到的野分別不太大,況且有時都睇家長配合===

完全同意!

LH

I love to teach piano!!!

其實如果真係很喜歡 LH, 吾會考慮搬去青衣呢?

如果2間都收我會揀LH,但我覺得小朋友讀名幼稚園與屋村幼稚園,分別有多大!觀察了幾年來自不同學校的小朋友分別都不太大,反而父母的身教,言教更重要!

回覆:luckyveronique 的帖子

如果係York 同樓下的Boxhill, 我一定讀Boxhill. 我吾覺York 值得咁遠去讀,而且Boxhill 朋友讀過都話好好。 個人意見,不喜勿插。

luckyveronique  謝謝你的意見呀,我宜家都係咁諗,我越來越覺得小朋友從屋企落左電梯便可返學真系好幸福的事情,同埋學術都唔系差幾條街咁遠,或許根本差不多  發表於 13-1-9 13:24

引用:如為左個小朋友讀好學校,做流浪者都值

原帖由 qqyiu 於 13-01-07 發表
如為左個小朋友讀好學校,做流浪者都值
qqyiu 我支持你。其實我同你的考慮差不多,自己住元朗,都hesitate 讀York or 箂茵。當然論地點,箂茵真係方便好多,但我同老公實在太喜歡York 個校舍同environment,囡囡亦好like, so even 兩間的課程有9成幾相似,都選擇了York.

回覆:BBilly 的帖子

況且,LH 又真係好好。haha, 大家為左心儀的學校,一齊做流浪者。

Bbilly~~好謝你既支持,但我都唔知自己有無決定錯

引用:況且,LH+又真係好好。haha,+大家為左心儀

原帖由 BBilly 於 13-01-09 發表
況且,LH 又真係好好。haha, 大家為左心儀的學校,一齊做流浪者。
bbilly,我都係呀,但仲考慮緊做唔做流浪者,流浪三年代價好大

引用:Bbilly~~好謝你既支持,但我都唔知自己有無

原帖由 qqyiu 於 13-01-09 發表
Bbilly~~好謝你既支持,但我都唔知自己有無決定錯
有時真係好怕自己決定錯,有壓力!

York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論。
如果住市中心近264M站,其實跟返萊茵唔會差好遠時間。
其實妳都只選無學券幼園,一係就唔做,一做就要做到最好。
小朋友學講野最快,以前萊茵就說英文教得好,但宜家無NET班主任,佢話一樣有NET係適合時間入去教,最小每天一小時以上,其實無人知發生什麼事,妳又會放心嗎?
佢可以K2就推4歲小朋友去大陸考starter,但如果小朋友係大仔,其實自己係香港報更好。
LH課程設計,二文三語教授其實比起一些九龍塘名校絕不遜色。
選校唔係選校園靚唔靚,當然靚就當Bonus啦,唔靚米weekend自己多D帶小朋友去公園親子更好,所以如果york跟箂茵簡,一定近個間,禁遠其實落差不大。如果有"九龍塘"自我感覺良好另計
其實最主要是睇小朋友作適時間是否配合,如返早上,佢平時都要十點先起到身,我就勸妳唔好諗LH。
小朋友唔識乜叫辛苦,只係大人願唔意爲小朋友付出幾多。
另外要考慮問題係妳target什麼小學,如果到最後妳都係選李小,又點解要辛苦4年?萊筃有三十幾%入李小。
諗深入D,其實妳係要為未能十年作決擇。

引用:York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論

原帖由 Marco2010 於 13-01-10 發表
York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論。
如果住市中心近264M站,其實跟返萊茵唔會差好遠時間。
其實妳 ...
你講得好好,令我了解多了,謝謝。

但要補充264m既班次疏到嚇死人,繁忙時間都試過等30分鐘…所以真係好有分別的,否則車程不長,而且學校門口落,真係好好

‹ 上一主題|下一主題